65ste Bevrijdingsdag
Amstelveen - 2010
Foto's -> Gebeurtenissen -> BevrijdingsdagDe lopers van de Atletiekvereniging Startbaan komen aan in Amstelveen en brengen de brandende fakkel uit Wageningen mee
De oorspronkelijke Bevrijdingsdag van Nederland vond plaats op 7 mei en 8 mei 1945, nu alweer 65 jaar geleden. Het was toen, dat de geallieerden van de Tweede Wereldoorlog (Groot-Britannië, Sovjet-Unie en de USA) formeel de onvoorwaardelijke overgave van de strijdkrachten van nazi-Duitsland en het einde van Adolf Hitler's Derde Rijk hebben aanvaard.
Op 30 april 1945 pleegde Hitler zelfmoord tijdens de Slag om Berlijn. De overgave van Duitsland werd geaccepteerd door zijn vervanger, de “Reichspräsident” van Duitsland- admiraal Karl Dönitz. Het ondertekenen van de militaire overgave gebeurde op 7 mei 1945 in Reims, Frankrijk en op 8 mei in Berlijn.
In Nederland valt de herdenking van de Bevrijdingsdag op 5 mei. Het was op deze datum, dat de Canadese generaal Charles Foulkes, de Duitse opperbevelhebber Johannes Blaskowitz ontbood om naar Hotel De Wereld in Wageningen te komen. Daar zou in het bijzijn van Prins Bernhard (commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten), de uitwerking van de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland besproken worden. Generaal Blaskowitz vroeg 24 uur bedenktijd en een dag later werd de capitulatie van Duitsland ondertekend in een boerderij te Nude bij Wageningen.
Bevrijdingsfeest in Amstelveen
Dit jaar begonnen de festiviteiten in Amstelveen bij de Atletiekvereniging Startbaan, waar een groep van twaalf lopers en loopsters van de vereniging in de nacht van 4 op 5 mei 2010 het bevrijdingsvuur hebben overgebracht van Wageningen naar Amstelveen.
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Na een rondje op de baan komen de atleten bij het clubgebouw aan
In het clubgebouw van de vereniging was ook een Bevrijdingsdag ontbijt georganiseerd om 9 uur, maar het werd steeds later, omdat de atleten lang hebben moeten wachten in Wageningen, tot ze hun fakkel uiteindelijk ook mochten aansteken.
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Burgemeester Jan van Zanen ontvangt de atleten, krijgt het bevrijdingsvuur overhandigd en steekt de vlam aan
Ze kwamen om 10.15 uur aan bij de Startbaan, waar een kleine groep mensen van de vereniging en het stadsbestuur de atleten begroetten, waaronder burgemeester Jan van Zanen en Rick Wagemaker, de voorzitter van de vereniging.
Burgemeester Jan van Zanen ontving de lopers met de volgende woorden: “Goede morgen allemaal, welkom terug in Amstelveen. Ik ben heel erg trots op jullie en heb nog vannacht om 12 uur gekeken, of mijn collega Geert van Rumund (burgemeester van Wageningen) jullie wegstuurde. Ik wens jullie een geweldige Bevrijdingsdag!”
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Rick Wagemaker, voorzitter van AV-Startbaan bedankt de sporters voor hun prestatie
Vervolgens nam hij de brandende fakkel in ontvangst en stak het Amstelveense bevrijdingsvuur aan. Rick Wagemaker, voorzitter van de Atletiekvereniging Startbaan bedankte de burgemeester, dat hij de atleten hier ontving. Hij zei in zijn korte toespraak: “Het is belangrijk voor onze vereniging, dat wij dit hier mogen doen, want op deze manier leveren wij ook een bijdrage op maatschappelijke opzicht aan het bevrijdingsfeest.”
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
De groep atleten poseert met de vlag van de sportvereniging. Na de meer dan 80 km afstand gelopen te hebben zijn de leden van de groep erg moe
Hij eindigde zijn toespraak met de woorden: “Ik ben heel trots op jullie als vereniging en hartelijk dank! Jullie verdienen een applaus!” Na de groepsfoto konden de atleten, die bekaf waren, eindelijk onder de douche gaan staan en na het ontbijt uitrusten.
Ja uitrusten, want de organisatoren zijn dit jaar afgeweken van de jarenlange traditie, dat de atleten na de ontbijt direct naar het Stadshart renden, onder begeleiding van de oorlogswagens van ‘Keep Them Rolling’. Daarvoor in de plaats konden ze eerst uitrusten tot 13.30 uur, waarna het officiële deel van het feest weer verder ging in het Stadshart van Amstelveen.
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Een paar leden van het Amsterdams Dansorkest spelen gezellige oude liedjes aan de Rembrandtweg op het podium
De naam van de vereniging is ontleend aan de wenskreet "Keep Them Rolling" van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog, om hun voertuigen bij de opmars van de geallieerde legers bij de bevrijding rijdende te houden.
De voorraad voertuigen van de vereniging, is veel minder geworden na een verwoestende brand in november 2009 in de loodsen bij het Haarlemmermeerstation, waar 15 historische oorlogsvoertuigen in vlammen opgingen. Maar ook allerlei andere spullen waren verbrand, zoals uniformen, wat een grote verlies betekent voor de leden van ‘Keep Them Rolling’, maar ook voor de vele geïnteresseerden in oorloggeschiedenis.
Ondanks het verlies van de vele oorlogsvoertuigen, kwam de vereniging toch met een aantal voertuigen naar het Stadsplein rijden, waar het ontzettend druk was. Iedereen wilde in de vrachtwagens en jeeps zitten, ze aanraken, ruiken, de Harley’s bekijken, kortom genieten van de Bevrijdingsdag.
Het weer was toch behoorlijk onstuimig, veel wind, veel wolken, lage temperatuur (12 graden), maar af en toe kwam het zonnetje tevoorschijn, dat toch meer gezicht gaf aan de feestelijke dag.
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Hugo van der Kooij van VNF-Amstelveen en burgemeester Jan van Zanen op het podium
Om ongeveer 13.45 uur kwamen de legervoertuigen van ‘Keep Them Rolling’ aan de Rembrandtweg en het Stadsplein oprijden, waar op een klein podium een afgeslankt orkest van het ‘Amsterdams Dansorkest’ oude melodieën speelden. Hugo van der Kooij, bestuurslid van de Vereniging tot Viering van Nationale Feestdagen Amstelveen verwelkomde de gasten en de bewoners van Amstelveen.
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
De brandende fakkel met het Bevrijdingsvuur wordt door twee atleten naar het Stadshart gebracht
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Oorlogsveteraan de heer H. J. Scharff krijgt de fakkel en geeft het door aan de burgemeester
Eén van de lopers van de Atletiekvereniging Startbaan overhandigde de brandende fakkel aan de heer H. J. Scharff, een oorlogsveteraan, die op zijn beurt de vlam aan de burgemeester gaf. Nu was de beurt aan burgemeester Jan van Zanen, om het bevrijdingsvuur ook in Amstelveen aan te steken. Deze symbolische gebeurtenis was niet makkelijk door de harde wind en het vuur moest nog een paar keer opnieuw aangestoken worden.
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Burgemeester Jan van Zanen steekt het vuur aan
Daarna sprak de burgemeester de mensen toe: “Dames en heren, genodigden. 5 mei 2010, de Bevrijdingsdag de 65ste keer gevierd. Wij hebben zojuist vers uit Wageningen door 12 lopers vannacht het bevrijdingsvuur ontvangen. De vlam en het vuur is ontstoken als symbool van de overgang van de herdenking gisteren en de viering van vandaag.
Ik prijs me gelukkig, dat u, jong, oude veteraan of niet hierbij aanwezig bent met zo groten getale. Vrijheid, waar vrouwen en mannen hebben gevochten in een tijd, waarbij enorme verschrikkingen plaatsgevonden. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Koester hier in Amstelveen, koester het in heel Nederland. Weet, wat een waarde vertegenwoordigt.
Vandaag is Bevrijdingsfeest. Vandaag, onze vrienden van ‘Keep Them Rolling, die hebben geen makkelijke jaar gehad, maar ze zijn er weer en bewonder hun spullen. En natuurlijk de vrijwilligers voor en achter de schermen van VNF, die niet alleen gisteren, maar ook vandaag een feestelijke plechtigheid van maken samen met u! 2010, 65 jaar bevrijding. Geniet van het Bevrijdingsfeest, dank u wel!”
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Koos Hagen, de stadsdichter van Amstelveen leest zijn gedicht voor met de gepaste titel: '5 mei 2010'
Na de toespraak van de burgemeester kwam Koos Hagen, de stadsdichter van Amstelveen op het podium staan en las zijn gedicht voor met de titel: “5 mei 2010”:
Vandaag wordt Vrijheid vijfenzestig
zij rimpelt, wankelt soms, haar helden
oud of dood, verdwenen, vergeten
maar zij niet, zij kan niet met pensioen
er zijn te veel die haar verwachten
Er is een land zegt men waar zij
nog ongeboren is, iemand zag
of hoorde dat hier om de hoek
een man, een vrouw, een kind
gevangen is en Vrijheid roept
Zij mag niet dood, moet elke dag
opnieuw geboren worden als het licht
dat schittert in de ogen van Karima
die voor het eerst naar school kan
in dat dorp in Uruzgan
Vrijheid zal niet sterven, houd haar jong
speel voor haar en dans met haar
maak haar voorgoed tot je geliefde
en laat haar stralen op dit plein
in deze stad, in ieder land.
Na het voorlezen van het gedicht werden de vlaggen gehesen door de scouts en speelde het orkest het Wilhelmus, waarbij de aanwezigen meezongen. Zo ontstond op de hoek Rembrandtweg en Stadsplein een aparte sfeer tussen de stadsbewoners en bezoekers van Amstelveen tijdens de samenzang.
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Een Amerikaanse jeep van de Tweede Wereldoorlog rijdt op het Stadsplein
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Het is druk op de vrachtwagen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Dit jongetje met de Nederlandse vlag ervaart ook op zijn eigen manier het Bevrijdingsfeest
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Een oud legervoertuig rijdt door het plein
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Deze Cushman airborne scooter uit 1944 is volledig gerenoveerd. De motor werd door vliegtuigen met een parachute gedropt in de oorlog
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Deze Harley krijgt veel bezoek
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Er is grote belangstelling voor de voertuigen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Jongetjes bezetten de 'Convoy leader'
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Het Amsterdams Dansorkest speelt al jaren in Amstelveen tijdens het Bevrijdingsfeest
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
De zangeressen van het orkest genieten van het optreden
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Jong en oud luistert naar de oude muziek van de jaren 30-40
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Jean uit Amstelveen, een trompettist van de band speelt al jaren in het orkest
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
De saxofoon spelers van de band
Het feest ging verder op het Stadsplein, met het optreden van het Amsterdams Dansorkest, dat muziek uit de Tweede Wereldoorlog ten gehore bracht op een podium. ‘Keep Them Rolling’ demonstreerde verschillende museale voertuigen van de geallieerden uit de oorlog. Vanaf half zeven speelde de populaire partyband Jamento met rock, pop, house en dansmuziek en de avond eindigde met een laser lichtshow.
Om 22 uur 30 waren de festiviteiten in Amstelveen afgelopen en konden de organisatoren en de deelnemers van de 65e Bevrijdingsdag met een tevreden en voldaan gevoel de twee indrukwekkende dagen afsluiten.