Bijgewerkt: 22 februari 2024

Bespreking bouw Crematorion - 2010

Foto's -> Gebeurtenissen -> Zorgvlied

Bespreking bouw Crematorion
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Arpad Nesvadba, directeur van de begraafplaats Zorgvlied hier op een archieffoto

Op 11 juni 2010 hebben vertegenwoordigers van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam en van begraafplaats Zorgvlied, gemeente Amstelveen, overeenstemming bereikt over de hoogte van het te bouwen Crematorion op de begraafplaats. Afgesproken is om het bouwwerk tot 16 meter hoogte te beperken. Daarmee wordt het vanuit de synagoge door de bestaande wintergroene bomen aan het zicht onttrokken.

Rabbijn mr M. ten Brink en Drs L.R. van der Wieken, Voorzitter Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam brachten enkele weken geleden, namens leden van hun gemeenschap, hun verontrusting over aan burgmeester Van Zanen, wethouder Groot en de heer Nesvadba, directeur van de begraafplaats.

Kernpunt was de te verwachten zichtbaarheid van het bouwwerk vanuit de synagoge. Op 11 juni vond een test plaats waaruit bleek dat bij een hoogte van 16 meter het Crematorion aan het zicht onttrokken zal zijn. De afspraak is gemaakt om deze hoogte als maximum aan te houden.

Begraafplaatsdirecteur Nesvadba: “Uiteraard hebben wij alle begrip voor de zorgen uit de Liberaal Joodse Gemeente. Ik ben dan ook blij dat we met onze nieuwe buren op deze manier tot een constructieve oplossing zijn gekomen.”

Het Crematorion bestaat uit een verbrandingsoven die schoon verbrandt, waardoor er geen gassen worden uitgestoten en er dus ook niets van de verbranding zichtbaar zal zijn. Rondom de oven zal een tipi-achtig bouwwerk worden opgetrokken uit wit doek. De hoogte hiervan is dus nu bepaald op 16 meter.

Crematorion Amstelveen
(Ontwerp Architectenbureau GroepA - 2010)

Artist impression van het 'Crematorion'


Met het Crematorion voldoet begraafplaats Zorgvlied aan de toenemende behoefte aan crematies. Een crematorion is een vrijstaand gebouw(tje), dat ook vrij staat van de aula en uitsluitend een crematieoven huisvest.

In het crematorion vindt het laatste onderdeel van het afscheidsritueel plaats, dat het ‘teruggeven van de overledenen aan de kosmos’ symboliseert. Na een plechtigheid in een aula wordt de kist in een stoet naar het crematorion gebracht. Het Crematorion ontdoet zich van het efficiënte en zakelijke imago dat een crematorium vaak draagt.

Zorgvlied is de eerste begraafplaats in Nederland die kiest voor een crematorion als alternatief voor de verzakelijking bij cremeren.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen