Bijgewerkt: 5 februari 2023

Klezmer-rap - 2011

Foto's -> Gebeurtenissen -> Muziek- en Dansschool

Klezmer-rap
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De Amsterdam Klezmer Band speelt materiaal van hun laatste CD: 'Katla'

De eerste editie van het Cultuurfeest Amstelveen 2011 werd geopend op zaterdagavond 5 februari 2011 door de klezmerband Shtetl Band Amsterdam in Griffioen, Uilenstede. De volgende act van het feest was in de Muziekschool Amstelveen, met het optreden van de Amsterdam Klezmer Band op zondagmiddag 6 februari 2011.

Klezmer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Jantien Westerveld, directeur van de Muziek- en Dansschool Amstelveen, verwelkomt de aanwezigen


De directeur van de Muziek- en Dansschool Amstelveen, Jantien Westerveld verwelkomde alle aanwezigen en daarna opende John Levie, wethouder cultuur van Amstelveen, officieel het 'Cultuurfeest Amstelveen 2011'. Hij verwelkomde alle aanwezigen bij dit eerste Amstelveense Cultuurfeest. Levie: 'Het is een feest van verbroedering en dat wordt een bindende factor in Amstelveen. Het is een hele goede samenwerking tussen de initiatiefnemer, de Muziekschool, maar ook de Griffioen, de Volksuniversiteit, Bibliotheek en de Kunstuitleen. Wij hopen, dat dit evenement een traditie wordt!' ‘Cultuureducatie, waaronder muziek en dans, in welke actieve of passieve vorm dan ook, is voor iedereen zowel een ontdekkingsreis, als een ontmoeting met mensen, resulterend in contact, begrip, samen doen, samen zijn, samen leven. Dit is de basis van het 'Cultuurfeest Amstelveen'.

Klezmer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

John Levie, wethouder cultuur, opent officieel het 'Cultuurfestival Amstelveen 2011'


Initiatiefnemer Muziek- en Dansschool Amstelveen wil eens in de twee jaar 'Cultuurfestival Amstelveen' realiseren, waarin telkens een andere cultuur centraal staat. Doel van dit festival is, mensen te laten realiseren, dat cultuur, welke cultuur dan ook, voor iedereen toegankelijk is en moet zijn. In deze eerste editie staat de Joodse cultuur centraal.

Amsterdam Klezmer Band
Sinds 1996 draagt de Amsterdam Klezmer Band, de klezmer en Balkan traditie vanuit Mokum, eens het Jeruzalem van het Noorden, uit op wereldschaal. (Mokum is een populaire bijnaam voor de binnenstad van Amsterdam. Het woord stamt uit het Hebreeuws en betekent 'plaats' of 'stad')

De band is geliefd bij een breed publiek. Niet voor niets, want wanneer blazers, contrabas, accordeon en percussie het tegen elkaar opnemen met pulserende grooves vol rauw raffinement, laten ze het publiek genieten en zweten. Het geheim schuilt in de van zelfsprekende mix van diepgewortelde traditie met hedendaagse invloeden. Het belangrijkste deel van het Klezmer Band repertoire is van de hand van de bandleden zelf. Zonder uitzondering leveren ze allen hun muzikale bijdrage aan een ijzersterk repertoire, dat bestaat uit een smeltkroes van aanstekelijke Balkan/zigeuner/klezmer muziek.

Klezmer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Alec Kopyt, (zang, percussie) zingt in het Russisch een liedje


Met deze eigenzinnige benadering weet de band het soms traditionele en suffe imago rond deze muziekstromingen op briljante wijze te vermijden. Dit muzikale vuur wordt aangevuld door de met Jiddisch doorspekte raps van Job Chajes en Russische zang van Alec Kopyt.

Het optreden van de band was erg leuk, soms heel traditioneel en dan ineens gooide de band het roer om en werd een soort 'klezmer rap' gespeeld. Ze speelden materiaal van hun laatste CD: 'Katla'. De Katla (1450 m) is één van de grootste en meest actieve vulkanen van IJsland en staat hier voor de eruptie, die vaak tijdens hun optreden gebeurt, als een muzikale uitbarsting.

Klezmer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Jasper de Beer speelt op de banjo een Arabisch getint nummer


De band, nu in een afwijkende samenstelling, -speelde met gastmusici-, was echt in topvorm en in de 1½ uur werd een klezmerstorm in de Muziekschool binnengeblazen en maakte het vooral oudere publiek onmogelijk, om een middagdutje te doen. In één woord, geweldig!

Klezmer?
Klezmer (van Jiddische כּלי - זמיר) is een muzikale traditie van de Asjkenazische joden (de joden die afstammen van de middeleeuwse joodse gemeenschappen langs de Rijn in Duitsland uit de Elzas, in het zuiden naar het Rijnland, in het noorden. van Oost-Europa.) Gespeeld door professionele musici, klezmorim genaamd en het genre bestaat grotendeels uit dansmuziek en instrumentale stukken voor bruiloften en andere feesten.

Hoewel het genre heeft zijn oorsprong in Oost-Europa, de bijzondere vorm nu bekend als klezmer werd ontwikkeld in de Verenigde Staten in het milieu van Jiddisch-sprekende Joodse immigranten die tussen 1880 en 1924 arriveerden.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen