Bijgewerkt: 28 september 2023

Keizer Karel Galerie - 2011

Foto's -> Kunstenaars -> Amstelveense Kunstenaars

Keizer Karel Galerie
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Burgemeester Jan van Zanen opent de tentoonstelling. Helaas hebben van de toespraak velen niets gehoord, door het enorme kabaal onder het viaduct

Júlia dos Santos Baptista's 'Cores para a Ponte' tentoongesteld in de Amstelveense Keizer Karel Galerie
Onder de titel ‘Cores para a Ponte’ – Kleuren voor de Brug – zijn vanaf 1 oktober 2011 in de Keizer Karel Galerie te Amstelveen twaalf kleurrijke schilderijen te zien, geschilderd door de Braziliaanse schilderes Júlia dos Santos Baptista. De tentoonstelling is onderdeel van het Brasil Festival Amsterdam en werd feestelijk geopend door de burgemeester van Amstelveen, Jan van Zanen.

Júlia dos Santos Baptista: Braziliaanse ‘soul’.
Beeldend kunstenares Júlia verwierf in korte tijd erkenning in Brazilië en Nederland. Werk van haar sierde vorig jaar 6 miljoen Braziliaanse postzegels voor de 50e verjaardag van de hoofdstad Brasília, haar geboorteplaats.

Baptista Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Kunstschilder Júlia dos Santos Baptista vertelt over haar werk


Dit jaar exposeert zij als onderdeel van het Brazil Festival, in de Amstelveense openluchtgalerie K2G - het viaduct van de A9. Daar tonen haar Favelas, Medusas en Cirandas, met hun uitbundige ritme, beweging, kleuren en poëzie, een pure ziel van Brazilië met internationale allure. Julia woont en werkt in Amstelveen.

Júlia: “Ik behandel in mijn werk vaak universele maatschappelijke thema’s zoals de eindeloze groei van grote steden, kindermoederschap, dialoog tussen beeldende kunst en architectuur. Ik streef naar een interactie met het publiek om het te laten zien welk leed of schoonheid ik waarneem, of om discussies te stimuleren over onderwerpen die mij aan het hart gaan.

Ik heb veel grenzen mogen overschrijden en zien wegvallen, of het nu gaat over landen, sociale posities of denkbeelden. Maar uiteindelijk is mijn conclusie, die ik dus ook graag verbeeld, dat er meer is dat ons verbindt dan dat ons onderscheidt.”

De tentoonstelling is mede gefinancierd door de gemeente Amstelveen. Meer informatie over Júlia’s werk: www.juliadossantosbaptista.com

Júlia dos Santos Baptista is geboren in Brasília, sinds 1960 hoofdstad van Brazilië. In haar jonge jaren trekt Brasília ondernemers, ambtenaren, gelukzoekers, dagloners, prostituees, leraren uit alle staten van Brazilië. Mensen met dromen, doorzettingsvermogen en hoop. Inmiddels ontwikkelt zich Brasilia’s eigen identiteit naast die van gevestigde steden als Sao Paulo en Rio de Janeiro.

Baptista Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Veel mensen kwamen naar de opening van de tentoonstelling


Haar architectuur (grotendeels ontworpen door Oscar Niemeyer) wordt beschouwd als onvervangbaar en uniek. In die nieuwe, inspirerende maar ook regelloze en soms ontwortelde wereld is Júlia opgegroeid. Later leert zij de Europese cultuur kennen en wordt zij zich ervan bewust dat er meerdere manieren zijn om tegen dingen aan te kijken. Alles heeft zijn eigen logica. Kunst kan helpen daarbij bruggen te slaan en bij te dragen aan wederzijds begrip.

Baptista Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Júlia dos Santos Baptista en burgemeester Jan van Zanen onthullen een schilderij en de tentoonstelling is daarmee geopend onder het Keizer Karel viaduct


Baptista Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Op een van de posters staat de schilderij van Júlia dos Santos Baptista van de 'Medusa' serie


Brasil Festival Amsterdam
Na succesvolle festivals over India en China richt Amsterdam in oktober en november 2011 de schijnwerpers op Brazilië. Het Brasil Festival Amsterdam belooft een verrassende kennismaking met de Braziliaanse multicultuur. Dat merk je in de bossa nova, de twintigste-eeuwse danscultuur en de hedendaagse klassieke muziek.

Maar ook in de film, de beeldende kunst en de architectuur. Alles komt daarin terug. Van indiaanse principes en westerse Barok tot de meest moderne uitingen. De Braziliaanse cultuur lijkt op de Braziliaanse keuken: een ‘fusion’ van het beste uit vele werelden. Het festival werd geopend door Prinses Maxima. Meer informatie: www.brasilfestival.nl

Keizer Karel Galerie
De Keizer Karel Galerie wordt gevormd door het viaduct van de Keizer Karelweg onder de A9 in Amstelveen. Hier beheert de gelijknamige Stichting 12 ‘mupi’s’ – verlichte reclamevitrines van uitzonderlijk groot formaat – aan beide kanten van het viaduct. Meer informatie: www.k2g.nl

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstenaars