Bijgewerkt: 1 februari 2023

Moving Buildings - 2011

Foto's -> Gebeurtenissen -> P60

Moving Buildings
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Het spookt bij P60

Op donderdagavond 10 november 2011 begon het jaarlijkse Moving Buildings festival van poppodium P60 in Amstelveen. Gedurende tien avonden wordt het Stadshart van Amstelveen verlicht met videokunst. Het festival werd gehouden van 10 t/m 19 november 2011 in en rondom poppodium P60 Amstelveen. In het P60 Café was het overvol en lekker warm. Dat was niet zo erg, want later op de avond werd iedereen verzocht naar buiten te gaan, de kou in. Gerard Lohuis, directeur van P60, verwelkomde alle aanwezigen en vertelde in zijn toespraak, hoe hij aan het Moving Buildings idee kwam.

ꞌ Ongeveer 6 jaar geleden was ik in de Duitse stad Bremen en liep ik een buitenwijk in, een straat waar aan de weerzijden projectors stonden. Die projecteerden een enorme mengeling van kleurenbeelden op de muren. Daar komt de inspiratie vandaan.

moving buildings Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Gerard Lohuis, directeur van P60 aan het woord


Het is nu de 5de keer, dat wij Moving Buildings organiseren en het wordt elk jaar groter. Nu doen een hele hoop instellingen mee. Het videospektakel komt nu op de buitenmuren van P60 en een deel op de Schouwburg en duurt ongeveer 55 minuten. Het is het werk van videokunstenaars van over de hele wereld, maar de meeste komen uit Nederland. Daarnaast is ook een foto expositie in de bibliotheek ꞌThe Ugly Beauty Realityꞌ van Sjoerd Bouwman. Het Cobra Museum heeft een eigen selectie gemaakt van de ingezonden video’s. Wij zijn heel blij met de uitbreiding en het is nu groots in Amstelveens geworden ꞌ -aldus de directeur.

Het thema van Moving Buildings dit jaar is architectuur, dat door diverse (inter)nationale kunstenaars is vertaald naar audiovisuele kunst. De verschillende gebouwen worden op de zogenoemde Cultuurstrip van Amstelveen over de verschillende ramen geprojecteerd.

moving buildings Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Veel mensen kwamen naar de opening van het 10 dagen durende Moving Buildings festival


P60, de Schouwburg en de Dans- en Muziekschool werden door architect Peter Crouwel, de bibliotheek en de kunstuitleen door Hans Ruijssenaar en het Cobra Museum door architect Wim Quist, gebouwd, dus allemaal heel bekende architecten. Gerard Lohuis vertelde met een beetje sarcasme, dat als in P60 audiovisuele kunst wordt vertoond, er dan neerbuigend over wordt gepraat en als precies dezelfde kunstenaar zijn video vertoont in het Cobra Museum, dan is het plotseling kunst.

moving buildings Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De toespraken worden niet door iedereen serieus genomen


Lohuis: ꞌ Dus de naam van de locatie is vaak heel belangrijk. Daarom is de ambitie van Moving Buildings om het gat te vullen tussen ꞌlow- en high artꞌ door het samenwerken van verschillende organisaties. Wij doen het met weinig financiële middelen en dat is een uitdaging en vraagt slimheid en creativiteit. Wij zijn heel blij, dat de 25-30 kunstenaars belangeloos hun werken beschikbaar hebben gesteld’. Daarna bedankte hij iedereen, omdat ze zo’n goed werk hebben geleverd en ook voor de sponsors en de ondersteuning van de gemeente Amstelveen. Het was heel belangrijk om een goed team te hebben en dat de studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht drie maanden lang fulltime aan dit project hebben meegewerkt. Vervolgens voegde nog toe: ꞌ Ik ben ongelofelijk trots op hen, dat het toch gelukt is en ik heb heel veel waardering voor deze mensen. Applaus! ꞌ

Na de toespraak van de directeur volgde John Levie, wethouder cultuur van de gemeente Amstelveen. Wethouder Levie zei onder meer: ꞌ Ik vind het heel bijzonder, dat iedereen hier zo ontzettend hard heeft gewerkt en wat ook leuk is, dat er nu ook workshops worden gegeven en niet alleen aan Amstelveners, maar ook voor buitenlanders. Amstelveen heeft namelijk enorm veel buitenlanders die hier wonen - de expats - en al met al hebben wij hier 129 nationaliteiten. Namens de gemeente Amstelveen wil ik iedereen bedanken die aan dit project heeft meegewerkt! ꞌ

moving buildings Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

John Levie, wethouder cultuur tijdens zijn toespraak


moving buildings Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Wethouder Levie, volgt de instructies van de directeur en door het enkele malen drukken op de stopwatch waardoor de videoprojectie op het Stadsplein van start ging


Na de toespraken klikte wethouder Levie op een stopwatch en daarmee begon officieel het 5de Moving Buildings festival in Amstelveen. Iedereen liep naar buiten, om voor het gebouw de videoprojectie te bekijken. Voor de ingang van P60 stonden twee enorme geluidsboxen die een krachtige elektronische muziek speelden, soms boven de 100 decibel.

moving buildings Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Op het Stadsplein volgen veel mensen de kunstzinnige video's van Moving Buildings


moving buildings Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Op de buitenmuren loopt de voorstelling. Hoewel het thema van dit jaar architectuur is, werden er ook een paar van dit thema afwijkende video's vertoond


De redactie van Amstelveenweb heeft het plein na 20 minuten verlaten, want het weer werd zo vreselijk koud. Het bekijken van de 55 minuten durende video in 5 graden met sterke wind, was niet zo goed voor het gestel en de vingers om de video te bedienen, werkten nauwelijks meer. Volgens onze informatie wordt door de kunstenaars een complete video samengesteld en kunnen wij binnenkort de film helemaal bekijken. Amstelveenweb toont u in ieder geval de eerste 17 minuten van de geprojecteerde video.De eerste 17 minuten van de 5de Moving Buildings in AmstelveenDe originele achtergrondmuziek was helaas onbruikbaar geworden, door de geluiden van langsscheurende scooters, babbelende mensen en toeterende auto’s. Nu staat op de audiotrack van de video een dergelijke elektronische muziek, als die bij de originele video werd weergegeven.

Van zonsondergang tot middernacht werd het Stadshart van Amstelveen belicht en verlicht. VJ performances, video art, projection mapping en interactieve media vloeien tijdens het evenement samen om de bezoekers te inspireren.

Kaarten voor de diverse concerten en dansnachten van P60 zijn verkrijgbaar via www.P60.nl .

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen