Bijgewerkt: 22 januari 2025

Voedselbank Amsterdam actief in Amstelveen - 2009

Foto's -> Gebeurtenissen -> Voedselbank

Voedselbank Amsterdam actief in Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Het Rode Kruis gebouw aan het Hueseplein 15-17 te Amstelveen

Bron Amstelveens Weekblad 18-11-2009

De Voedselbank Amsterdam is ook in Amstelveen actief. Elf inwoners ontvangen wekelijks een voedselpakket van de organisatie. Ze worden gedistribueerd vanuit het Rode Kruis gebouw aan het Hueseplein. Wethouder Jan-Willem Groot is er niet gelukkig mee.

De pakketten worden geleverd vanuit de vestiging Amsterdam Oud-Zuid van de voedselbank, die daar zelf met vrijwilligers 110 huishoudens bedient. Coördinator daar is Marius Singels. „Het voedsel komt uit het hele land," zegt hij. „We ontvangen overproductie van fabrieken en etenswaren uit de supermarkt die tegen de verloopdatum aan zitten.

Ook vragen onze vrijwilligers bij supermarkten het publiek iets te kopen voor de Voedselbank en dat na het afrekenen bij ons in te leveren. Pakketten zijn iedere week anders, afhankelijk van het aanbod. De ontvanger zal er veelal nog wel wat moeten bekopen."

Een pakket krijg je niet zomaar. „We houden eerst een intake-gesprek, waarbij we de financiële situatie van cliënten doornemen," vervolgt Singels. „Als het vlij te besteden bedrag kleiner is dan 175 euro per maand voor een alleenstaande, dan kan iemand wekelijks een pakket krijgen."

De cliënten van de voedselbank kunnen vluchtelingen zijn, asielzoekers, mensen met psychische klachten, of mensen die in de schuldhulpverlening zitten. „Vanuit Amstelveen kregen wij mensen doorverwezen door organisaties als Amstelring, Vita Welzijn en de schuldhulpverlening' zegt Singels. Hij constateert in Amstelveen een stijgende vraag, mede door de economische situatie.

Wethouder Sociale Zaken Jan-Willem Groot is niet gelukkig met deze ontwikkeling. „Het probleem is dat wij de mensen, die deze hulp ontvangen niet kennen," zegt hij. „Daardoor kunnen wij hen als gemeente geen hulp bieden, terwijl Amstelveen juist een groot aantal regelingen heeft om hen te helpen."

Wethouder Groot vreest, dat ontvangers afhankelijk raken van de voedselpakketten en daardoor minder gemakkelijk uit hun moeilijke situatie komen. „Dat is algemeen de dooddoener bij gemeenten," reageert Singels. „Onze cliënten zitten in trajecten bij officiële maatschappelijke organisaties. Maar met een lege maag is het moeilijk je leven weer op de rails te zetten. Gemeenten zijn bureaucratisch. Het duurt maanden totdat zaken geregeld zijn. In die tijd moet je wel eten."

Singels denkt, dat voor Amstelveen het punt bereikt is, om eens met de wethouder te gaan praten hoe een en ander hier het beste verder kan worden aangepakt. De Voedselbank Amsterdam gebruikt voor de distributie nu tijdelijk het Rode Kruisgebouw, maar denkt over het opzetten van een vestiging in Amstelveen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen