Bijgewerkt: 12 april 2024

Natte Koeiendans - 2012

Foto's -> Natuur -> Natuur Divers

Natte Koeiendans
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Hier kunnen de bezoekers Campina producten proeven

Op de 2de Paasdag maandag 9 april 2012 organiseerde zuivelproducent Campina opnieuw in Ouderkerk aan de Amstel de bijna traditionele 'Open Boerderijendag'. Het is inmiddels het 7e jaar, dat Campina de Open Boerderijdag organiseert.

Ondanks het vreselijk regenachtige weer en de koude wind, kwamen honderden bezoekers op de fiets, lopend of met de auto, naar de naar de Boerderij Polderzicht van de familie Korrel, om deze lokale koeien-show te bewonderen.

Dit was de dag, dat de melkkoeien van boerin Annemiek en de boeren Gerard en zoon Richard Korrel voor het eerst weer naar buiten zouden gaan na de winterperiode. Voordat de koeien de wei in mochten, waren er op het boerenerf verschillende andere activiteiten, zoals het proeven van zuivelproducten.

De vele kinderen konden worden geschminkt en er stond een grote opblaaskoe, waarin de kinderen lekker konden springen. Ook was er voor de kleintjes weer op de Skippie Koe. Voor de volwassenen werd elk half uur een rondleiding in polder De Ronde Hoep georganiseerd.

koeiendag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

In de grote opblaaskoe leven de kinderen zich uit


koeiendag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

In de stal is het erg druk


Door het behoorlijk slechte weer waren de bezoekers bijna verplicht om in de stallen te wachten of de regen hun een kans gaf, om de wei in te gaan en op de koeien te wachten. Daarom was het ontzettend druk bij de stallen. Er waren ook verschillende natuurorganisaties, zoals de Stichting Beschermers Amstelland met hun informatiestands en ze gaven de bezoekers genoeg materiaal mee over hun belangrijke werk.

Uiteindelijk stopte het wonder boven wonder heel even met regenen om 12 uur en rond de drassige wei met sappig gras, werd door de honderden bezoekers een grote kring gevormd. Boer Gerard en zijn vrouw Annemiek probeerden de massa mensen veilig naar de kant te sturen, want als de koeien naar buiten hollen kan dat behoorlijk gevaarlijk zijn.

Niet omdat ze de mensen aanvallen, maar omdat ze niet opletten tijdens hun uitgelaten gedrag. En als zo’n 4-500 kilo wegende vleesberg tegen een kind aanbotst is dat niet erg plezierig. Dus iedereen stond netjes opgesteld langs de sloot en in de hooibak, te wachten tot de koeien dan eindelijk het open veld in mochten rennen.

koeiendag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De Skippie Koe is een groot succes


koeiendag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Boer Gerard Korrel praat nog even met vrienden bij en dan mogen de deuren van de stal open voor de koeien


koeiendag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het is even wennen voor de koeien, maar de eersten zijn al buiten


Veel mensen hebben natuurlijk over het rennen en springen van de koeien gehoord, maar als je dat in het echt ziet, dan is het toch veel levendiger dan dat je het hier op de videofilm bekijkt.Video van de koeiendans in Ouderkerk aan de AmstelDe vele kinderen genoten ook van deze dierenshow, want dit zie je niet zo vaak en op de video zijn ze goed hoorbaar, maar hun ouders genoten net zo. Je ziet echt, dat de beesten helemaal opfleuren, ze gaan duwen en vechten met elkaar, glijden uit, poepen en plassen, zuchten en maken bovenal veel ‘boe-geluiden’.

Je ruikt ze ook na zo’n lange winter, want ze zijn maar op een paar meter afstand en dan zie je hoe groot het verschil is tussen de half uur daarvoor. Toen stonden ze nog rustig in de stal vol mest, lagen rustig te herkauwen of sliepen. Maar na het openen van de deuren mochten de 'dames' de wei in. Je kon hun blijdschap zien en bijna denken: ‘Heerlijk lente!’

koeiendag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De koeien zijn erg blij, dat ze na de lange wintermaanden met elkaar kunnen stoeien


koeiendag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Nieuwsgierig Aagje komt ook heel dicht bij de mensen snuffelen


Als je goed op de foto kijkt, zie je aan de poten van de koeien een band met een klein apparaatje zitten. Boer Richard vertelde, dat dat een Ovalert is, een complete vruchtbaarheids-managementsysteem met geïntegreerde stappenteller.

Het telt de stappen van de koeien, maar het leuke is, dat de stappen toenemen als de koe in haar vruchtbare periode is. Het is daarom een goede maatmeter, zodat de koeien op tijd geïnsemineerd kunnen worden. De techniek staat voor niets en de koeien doen dus ook al mee.

Toevallig kreeg de redactie van Amstelveenweb vandaag een reactie op YouTube over hun in 2011 opgenomen ‘video koeiendans’ hier in de boerderij van ene meivlinder1: 'Deze koeien hebben het heeeel erg goed!! Maar er zijn ook koeien die nooit naar buiten komen!!'

Dat stond ook in het netwerkblad voor het platteland 'Streek' voorjaar 2012: ‘Een kwart van de Nederlandse koeien komt niet meer buiten. En over een paar jaar bieden nòg meer weilanden een lege aanblik, zo concludeerde CLM Onderzoek & Advies eind vorig jaar op grond van een onderzoek onder ruim 450 melkveehouders’.

koeiendag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De 'danseressen' zijn in hun element


koeiendag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De krachtmeting is heel belangrijk voor de koeien, zo wordt de rangorde bevestigd in de stal


‘Tijd om het tij te keren, vindt Dirk Keuper, adviseur/onderzoeker bij Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM). Boeren wíllen hun koeien ook wel de wei insturen, als ze maar een cent meer zouden krijgen voor weidemelk als compensatie voor het extra werk.’

koeiendag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Inderdaad, de wei met de hollende koeien maakt iedereen blij!


De familie Korrel: 'Wij vinden het belangrijk om mensen te laten zien, hoe het erop een boerderij aan toe gaat. We nodigen schoolklassen uit, mensen kunnen bij ons golf spelen, fietsen huren en meedoen aan excursies. En nu dan ook getuige zijn van de weidegang van de koeien. Daarom stuurden we ze op tweede Paasdag de wei in.'

Zoals op het T-shirt  van boer Gerard Korrel stond: ' De wei maakt mij blij' - is vandaag helemaal bewaarheid, tenminste in Ouderkerk aan de Amstel.

De koeien bleven nog lang in de wei rondhuppelen in de polder De Ronde Hoep en de bezoekers gingen naar huis met een leuke en onvergetelijke dag in hun hoofd. Tot volgend jaar!

Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur