Bijgewerkt: 17 augustus 2022

Expositie in Beijing - 2012

Foto's -> Kunstenaars -> Amstelveense Kunstenaars

Expositie in Beijing
(Foto Ma Hui - 2012)

Ma Hui bereidt haar expositie voor in Beijing

Bron: Bron: Marilou den Outer / Stephanie Rhode / Ma Hui

Twee Amstelveense kunstenaars, Ma Hui en Stephanie Rhode zijn uitgenodigd voor een expositie in de maand juni 2012 in Beijing door de curator Peng Feng. Het kunstproject van Stephanie Rhode, een installatie van 490 gebreide huizen ter nagedachtenis van vermoorde joodse mensen in het Beierse stadje Gunzenhausen en het kunstproject van Ma Hui 'The tree wants to rest', bestaande uit twee delen, een film en een project van maskers, werd tentoongesteld in het Museum of Contemporary Art in Beijing.v Op de website van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers vind je: Chinablog Stephanie Rhode deel 2 .

Beeldend kunstenaar Stephanie Rhode uit Amstelveen, stuurde Amstelveenweb.com deze e-mail:
'Dit is onmogelijk. Ma Hui kwam net met het bericht, dat haar installatie met 1500 mondmaskers uit de tentoonstelling is gehaald. Dit allemaal onder druk van de Communistische Partij in China!!!! Via internet werd er , volgens hun te veel gepraat over de achtergrond idee, die Ma Hui nooit geuit heeft. De maskers zullen niet alleen de vervuiling van de natuur symboliseren, maar het gaat ook over de meningsvrijheid.'

De website de Gele Draak publiceerde dit artikel in verband met de gebeurtenissen in China:
Partij grijpt in bij expositie Nederlands-Chinese kunstenares in Beijing
'Het werk van de Nederlands-Chinese beeldend kunstenaar Ma Hui is gisteren op last van de plaatselijke Communistische Partij verwijderd uit het Museum of Contemporary Art in Beijing. Het gaat om een installatie van 1500 mondmaskers, die over een lengte van 75 meter buiten aan het hek hingen bij het museum.

De installatie was bedoeld als verwijzing naar de luchtvervuilingproblematiek in China, haar geboorteland. Maar bloggers hadden op internet ook links gelegd naar inperking van de vrijheid van meningsuiting. Daarop grepen de autoriteiten in.

Ma Hui, net vanuit Beijing teruggekeerd in Amstelveen zegt 'geschokt' te zijn. 'Eigenlijk kan ik het nog niet helemaal bevatten', zo licht ze telefonisch toe. 'In feite is het zo kinderachtig; we hebben het hier over een kunstwerk. Ik heb nooit de bedoeling gehad een politieke lading aan deze installatie te geven.

ma hui Amstelveen
(Foto Ma Hui - 2012)

De maskers, hier nog aan het hek bij MOCA in Beijing


Een week geleden heb ik dat ook nog eens uitgelegd aan mensen van de Partij in Beijing, die me hadden ontboden voor een toelichting. Dat gebeurde, nadat bloggers begonnen te schrijven over de expositie. De internetcensuur greep weliswaar telkens in, maar toch is er uiteindelijk veel geschreven en verspreid over de expositie. Wie echter nu in China googlet op mijn naam in combinatie met de titel van de expositie, 'maskers',  kan niets meer vinden'.

ma hui Amstelveen
(Foto Ma Hui - 2012)

Een flyer van de tentoonstelling van Ma Hui


Ma Hui is haar installatie kwijt. de mondkapjes had ze de afgelopen jaren uit diverse plaatsen verzameld. Is deze opnieuw op te bouwen? 'Het zou wel kunnen, mocht er nog belangstelling voor zijn', zo laat ze weten. Een video-installatie van Ma Hui die binnen te zien is in het museum, mocht wel blijven staan.

De expositie in het MOCA loopt nog tot 10 juli 2012. De directeur van het museum had volgens de kunstenares geen andere keus, dan het werk te verwijderen, toen daarom werd gevraagd. Wel hangt er ter herinnering nog de poster van de expositie aan het hekwerk.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstenaars