Flirten onder het viaduct - 2012
Foto's -> Kunstenaars -> Amstelveense Kunstenaars(Foto privé collectie - 2012)
Dolly Bellefleur met Annette van Waaijen
Dolly Bellefleur met Annette van Waaijen
'Flirten onder het Viaduct'
met Annette van Waaijen en Dolly Bellefleur
De nieuwe expositie in de Keizer Karel Galerie (K2G) in Amstelveen werd op zondag 16 september 2012 geopend in het Cobra Museum door Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen en daarna werd aansluitend een korte wandeling gemaakt naar de expositie onder het viaduct van de A-9.
Na de 'platte' affiches met 6 woordverhalen, glas-in-lood, accidentalisme, werd de de lat nog hoger gelegd met 'Ruis', de lichtexpositie van Giny Vos. De nieuwste expositie 'Flirten onder het Viaduct' met foto's van Annette van Waaijen is gebaseerd op het procedé: lenticulair drukwerk, ofwel bewegende beelden.
(Foto privé collectie - 2012)
Burgemeester Jan van Zanen leest zijn openingstoespraak voor in het Cobra Museum
Burgemeester van Amstelveen, Jan van Zanen hield zijn openingstoespraak in het Cobra Museum:
'Fijn, dat u er bent, in dit weekend, waar in Amstelveen zoveel aandacht is voor kunst en cultuur. Gisteren het Stadspleinfestival en vanavond in de ateliers 2005 Braziliaanse kunst bij mevrouw Julia dos Santos Baptista. Zij is hier overigens aanwezig ...
Dames en heren, lieve mevrouw Annette van Waaijen, welke man fantaseert niet, dat hij de vrouw van zijn dromen versiert? Welke vrouw droomt niet van de prins op het witte paard? U heeft vast ook wel eens gezwijmeld over die mooie momentjes. Iemand versieren is meestal wel spannend.
‘Ken ik je ergens van’, is meestal niet zo’n sterke binnenkomer. Maar wat dan wel? (Laatst vertelde een Colombiaanse mevrouw mij, dat ze haar Nederlandse echtgenoot ontmoette op lijn 5 toen ze hem vroeg hoe een strippenkaart werkte ...). Hoe dan wel?
Misschien, dat u vandaag wat inspiratie kan opdoen. Vandaag is de opening van de tentoonstellling Flirten onder het Viaduct. (We lopen er zo meteen heen). Volgens Wikipedia is flirten een vorm van communicatie tussen mensen waarin met sensualiteit wordt gespeeld of seksuele interesse wordt getoond. Flirten is luchtig: speels, zonder verwachtingen, eisen of serieuze bijbedoelingen. Het woord 'flirten' komt uit de Franse taal. Hoe kan het ook anders. In de 16de eeuw ontstond de uitdrukking "conter fleurette", wat vrij vertaald "spreken in bloemetjes" betekent. Van een man die frivool en lieflijk sprak om een vrouw te bekoren en te verleiden, werd gezegd "il conte fleurette". De Engelsen hebben de benaming overgenomen en 'fleurette' verbasterd tot "flirting".
U wordt wellicht steeds nieuwsgieriger naar de tentoonstelling ...Zal het helpen om de techniek van het flirten onder de knie te krijgen? U krijgt vandaag opnieuw een verrassende tentoontstelling te zien van K2G. De negende al weer. Het lukt altijd weer om iets bijzonders neer te zetten. Compliment aan de mannen en vrouwen van de stichting K2G. De expositie die u vandaag te zien krijgt, lijkt te bestaan uit simpele affiches. Niets is echter minder waar. Ze zijn namelijk technisch heel complex. Voor de kunstzinnigen onder ons, het zijn lenticulaire affiches. ‘Lenticulaire’ affiches zijn opgebouwd uit meerdere lagen foto’s.
Door een speciaal procédé lijkt het voor u en mij net, of we naar een kort filmpje kijken. Het lenticulaire principe is het meest bekend van de bekende ‘ribbelplaatjes’ die lijken te bewegen als je ze heen en weer beweegt. De foto’s zijn van de Amstelveense kunstenaar Annette van Waaijen. De foto’s zijn geschoten vanuit het lage perspectief van de langsrijdende automobilisten. De mensen op de foto’s kijken de voorbijganger aan en dagen hem uit om terug te flirten. Door het lenticulaire effect lijkt het, of de ‘flirters’ met de kijker meedraaien.
We gaan zo meteen kijken. Ik zie, dat mevrouw Dolly Bellefleur inmiddels staat te popelen om ons meer over flirten te vertellen. Haast me daarom om de expositie voor geopend te verklaren en Annette van Waaijen en K2G geluk te wensen met het resultaat. Veel plezier.'
(Foto Joey Philips - 2012)
Dolly Bellefleur leest de speciale vertaling van de tekst van het Franse liedje voor
In 1971 had Michel Delpech een wereldhit met: 'Pour un flirt avec toi je ferai n’importe quoi…'
Speciaal voor de expositie 'Flirten onder het viaduct' vertaalde Dolly Bellefleur de tekst van het liedje, die ze in het Cobra Museum voorlas:
'Het was onder het viaduct
Ik was totaal van slag, verrukt
Ze reed voorbij, flirtte met mij
Ze gooide alle remmen los
Ik kreeg op mijn wangen een rode blos
Oh wat een flirt!
't Was zo gebeurd
Boem boem-boem die boem
Mijn hart ging van boem
Boem boem die boem
Het was onder het viaduct
Daar heeft zij mij weggeplukt
Gewoon van straat, in haar Passat
Ach neen het was niet een VW
Het was zo waar een BMW
APK-gekeurd
Zilvergrijs gekleurd
Boem boem-boem die boem
Mijn hart ging van boem
Boem boem die boem
Het was onder het viaduct
'k Ging onder 't leven zwaar gebukt
Maar toen kwam zij
Lonkte naar mij
Met haar camera op statief
Bleek zij een ware kiekjesdief
Oh wat een flirt!
Echt waar gebeurd
Boem boem-boem die boem
Mijn hart ging van boem
Boem boem die boem
Strakjes ziet u het eindproduct
'Flirten onder het Viaduct'
Spectaculair, lenticulair
Kun je nog flirten? Flirt dan mee!
Doe er ook je voordeel mee
Maak een goede beurt
Pak je kans en flirt!
Boem boem-boem die boem
Je hart gaat van boem
Boem boem die boem
Boem boem-boem die boem
Een pakkerd of zoen
Waarom zou je 't niet doen?'
Deze liedtekst was natuurlijk gewijd aan de expositie van Annette van Waaijen en werd speciaal geschreven door Dolly Bellefleur t.g.v. de opening van de expositie ‘Flirten onder het viaduct’ op 16-9-2012.
Beeldend kunstenaar Annette van Waaijen fotografeerde voor deze expositie flirt-Dolly Bellefleur, de alter ego van theaterdier Ruud Douma. Begonnen op de biljarttafel van een plaatselijk café, ontpopte het eigengereide zusje van Barbie zich tot een voortvarende vrouw die met haar optredens in één klap afrekent met het aloude travestie-cabaret.
Annette over haar project:
Het project is voor mij begonnen op 29 april 2012, een bespreking in het Cobra Museum met het bestuur van de Stichting Keizer Karel Galerie: Els Ottenhof, Hetty Tjalkens, Reinoud van Hasselt en Han van Wel, waarin ze mij verzochten de foto's te maken voor de Keizer Karel Galerie. Een beetje een rottige planning, want ik was nog volop bezig met de organisatie van het Dorpspleinfestival van 3 juni.
(Foto privé collectie - 2012)
Dolly Bellefleur poseert met kunstenaar Mali Klein
Bij iedere opdracht is -in mijn geval- de eerste stap altijd onderzoek doen. Je weet wat Flirten is, maar het precies weten is anders. Wat en hoe is de locatie precies, een project in de openbare ruimte maak je voor de plek waar het komt. Ik heb een aantal schetsen gemaakt - zowel tekeningen als collages - om voor te stellen. Vervolgens is het uitproberen wat wel werkt en wat niet werkt, een lang proces van 'doen' in de praktijk. Yvonne Kieft heeft steeds als 'proef'-model staan poseren, kijken of en hoe het werkt wat het flirten betreft.
Eerst in mijn auto op de oprit, de eerste try-out, daarna in de polder. Wat ik al dacht en wat ik de praktijk ook bleek is, dat een achtergrond storend werkte. Op zoek naar een plek, waar ik de foto's kan maken, waar alleen lucht de achtergrond is. Uiteindelijk heb ik alle foto's gemaakt op een hoek van de Bankrasweg. Veel bekijks natuurlijk.
Ingrediënten: mooi weer, begin van de avond (in verband met de stand van de zon en de hardheid van het licht), af en toe een auto van sponsor BMW, en een mix van modellen (oud, jong, vrouw, man, verschillende huidskleuren, en (bijna allemaal) Amstelveners). In de praktijk best een lastige combinatie om te regelen...
(Foto privé collectie - 2012)
Het gezelschap wandelt van het Cobra Museum naar het Keizer Karel viaduct
Wat ook nog lastig was wat fotografie betreft is, dat de modellen gewoon mensen van de Amstelveense straat zijn, geen ervaring, maar juist daardoor ook wel weer heel erg leuk. De meeste hebben ook meer dan een keer geposeerd, de eerste keer onwennig en 'verlegen', de tweede keer veel spontaner - erg grappig.
Joey met paard László kwam langsrijden bij een van de fotosessies. Ik heb haar ter plekke gevraagd, of ze wilde poseren met haar paard. Ik wilde er sowieso al een foto bij hebben met een hond, of een paard, en ze kwam tijdens een fotosessie toevallig langs. Een kwestie van geluk hebben.
Ook niet alle foto's zijn geslaagd. Ik heb tenminste 21 modellen voor mijn camera gehad, en uiteindelijk hangt er een selectie van 12 foto's onder het viaduct. Poseren en tegelijkertijd flirten is ook een kunst.'
'Flirten onder het Viaduct' een lenticulair project van Annette van Waaijen. De video is samengesteld uit de verschillende gif animaties van de kunstenaar
Lenticulair printen is een technologie, waarbij lenticulaire lenzen (een techniek die ook wordt gebruikt voor 3D displays) worden gebruikt om gedrukte beelden te produceren met een illusie van diepte, als de afbeelding vanuit verschillende hoeken wordt bekeken. De ontwikkeling van deze technologie begon in de jaren 1940, maar in de afgelopen jaren heeft deze zich ontwikkeld tot meer beweging en nu is er een grotere diepte te zien. Lenticulaire prints worden nu gebruikt als een marketing tool om producten te tonen in beweging. Recente ontwikkelingen van groot formaat printers hebben geleid tot grotere lithografische lenticulaire drukwerken.
met Annette van Waaijen en Dolly Bellefleur
De nieuwe expositie in de Keizer Karel Galerie (K2G) in Amstelveen werd op zondag 16 september 2012 geopend in het Cobra Museum door Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen en daarna werd aansluitend een korte wandeling gemaakt naar de expositie onder het viaduct van de A-9.
Na de 'platte' affiches met 6 woordverhalen, glas-in-lood, accidentalisme, werd de de lat nog hoger gelegd met 'Ruis', de lichtexpositie van Giny Vos. De nieuwste expositie 'Flirten onder het Viaduct' met foto's van Annette van Waaijen is gebaseerd op het procedé: lenticulair drukwerk, ofwel bewegende beelden.
(Foto privé collectie - 2012)
Burgemeester Jan van Zanen leest zijn openingstoespraak voor in het Cobra Museum
Burgemeester van Amstelveen, Jan van Zanen hield zijn openingstoespraak in het Cobra Museum:
'Fijn, dat u er bent, in dit weekend, waar in Amstelveen zoveel aandacht is voor kunst en cultuur. Gisteren het Stadspleinfestival en vanavond in de ateliers 2005 Braziliaanse kunst bij mevrouw Julia dos Santos Baptista. Zij is hier overigens aanwezig ...
Dames en heren, lieve mevrouw Annette van Waaijen, welke man fantaseert niet, dat hij de vrouw van zijn dromen versiert? Welke vrouw droomt niet van de prins op het witte paard? U heeft vast ook wel eens gezwijmeld over die mooie momentjes. Iemand versieren is meestal wel spannend.
‘Ken ik je ergens van’, is meestal niet zo’n sterke binnenkomer. Maar wat dan wel? (Laatst vertelde een Colombiaanse mevrouw mij, dat ze haar Nederlandse echtgenoot ontmoette op lijn 5 toen ze hem vroeg hoe een strippenkaart werkte ...). Hoe dan wel?
Misschien, dat u vandaag wat inspiratie kan opdoen. Vandaag is de opening van de tentoonstellling Flirten onder het Viaduct. (We lopen er zo meteen heen). Volgens Wikipedia is flirten een vorm van communicatie tussen mensen waarin met sensualiteit wordt gespeeld of seksuele interesse wordt getoond. Flirten is luchtig: speels, zonder verwachtingen, eisen of serieuze bijbedoelingen. Het woord 'flirten' komt uit de Franse taal. Hoe kan het ook anders. In de 16de eeuw ontstond de uitdrukking "conter fleurette", wat vrij vertaald "spreken in bloemetjes" betekent. Van een man die frivool en lieflijk sprak om een vrouw te bekoren en te verleiden, werd gezegd "il conte fleurette". De Engelsen hebben de benaming overgenomen en 'fleurette' verbasterd tot "flirting".
U wordt wellicht steeds nieuwsgieriger naar de tentoonstelling ...Zal het helpen om de techniek van het flirten onder de knie te krijgen? U krijgt vandaag opnieuw een verrassende tentoontstelling te zien van K2G. De negende al weer. Het lukt altijd weer om iets bijzonders neer te zetten. Compliment aan de mannen en vrouwen van de stichting K2G. De expositie die u vandaag te zien krijgt, lijkt te bestaan uit simpele affiches. Niets is echter minder waar. Ze zijn namelijk technisch heel complex. Voor de kunstzinnigen onder ons, het zijn lenticulaire affiches. ‘Lenticulaire’ affiches zijn opgebouwd uit meerdere lagen foto’s.
Door een speciaal procédé lijkt het voor u en mij net, of we naar een kort filmpje kijken. Het lenticulaire principe is het meest bekend van de bekende ‘ribbelplaatjes’ die lijken te bewegen als je ze heen en weer beweegt. De foto’s zijn van de Amstelveense kunstenaar Annette van Waaijen. De foto’s zijn geschoten vanuit het lage perspectief van de langsrijdende automobilisten. De mensen op de foto’s kijken de voorbijganger aan en dagen hem uit om terug te flirten. Door het lenticulaire effect lijkt het, of de ‘flirters’ met de kijker meedraaien.
We gaan zo meteen kijken. Ik zie, dat mevrouw Dolly Bellefleur inmiddels staat te popelen om ons meer over flirten te vertellen. Haast me daarom om de expositie voor geopend te verklaren en Annette van Waaijen en K2G geluk te wensen met het resultaat. Veel plezier.'
(Foto Joey Philips - 2012)
Dolly Bellefleur leest de speciale vertaling van de tekst van het Franse liedje voor
In 1971 had Michel Delpech een wereldhit met: 'Pour un flirt avec toi je ferai n’importe quoi…'
Speciaal voor de expositie 'Flirten onder het viaduct' vertaalde Dolly Bellefleur de tekst van het liedje, die ze in het Cobra Museum voorlas:
'Het was onder het viaduct
Ik was totaal van slag, verrukt
Ze reed voorbij, flirtte met mij
Ze gooide alle remmen los
Ik kreeg op mijn wangen een rode blos
Oh wat een flirt!
't Was zo gebeurd
Boem boem-boem die boem
Mijn hart ging van boem
Boem boem die boem
Het was onder het viaduct
Daar heeft zij mij weggeplukt
Gewoon van straat, in haar Passat
Ach neen het was niet een VW
Het was zo waar een BMW
APK-gekeurd
Zilvergrijs gekleurd
Boem boem-boem die boem
Mijn hart ging van boem
Boem boem die boem
Het was onder het viaduct
'k Ging onder 't leven zwaar gebukt
Maar toen kwam zij
Lonkte naar mij
Met haar camera op statief
Bleek zij een ware kiekjesdief
Oh wat een flirt!
Echt waar gebeurd
Boem boem-boem die boem
Mijn hart ging van boem
Boem boem die boem
Strakjes ziet u het eindproduct
'Flirten onder het Viaduct'
Spectaculair, lenticulair
Kun je nog flirten? Flirt dan mee!
Doe er ook je voordeel mee
Maak een goede beurt
Pak je kans en flirt!
Boem boem-boem die boem
Je hart gaat van boem
Boem boem die boem
Boem boem-boem die boem
Een pakkerd of zoen
Waarom zou je 't niet doen?'
Deze liedtekst was natuurlijk gewijd aan de expositie van Annette van Waaijen en werd speciaal geschreven door Dolly Bellefleur t.g.v. de opening van de expositie ‘Flirten onder het viaduct’ op 16-9-2012.
Beeldend kunstenaar Annette van Waaijen fotografeerde voor deze expositie flirt-Dolly Bellefleur, de alter ego van theaterdier Ruud Douma. Begonnen op de biljarttafel van een plaatselijk café, ontpopte het eigengereide zusje van Barbie zich tot een voortvarende vrouw die met haar optredens in één klap afrekent met het aloude travestie-cabaret.
Annette over haar project:
Het project is voor mij begonnen op 29 april 2012, een bespreking in het Cobra Museum met het bestuur van de Stichting Keizer Karel Galerie: Els Ottenhof, Hetty Tjalkens, Reinoud van Hasselt en Han van Wel, waarin ze mij verzochten de foto's te maken voor de Keizer Karel Galerie. Een beetje een rottige planning, want ik was nog volop bezig met de organisatie van het Dorpspleinfestival van 3 juni.
(Foto privé collectie - 2012)
Dolly Bellefleur poseert met kunstenaar Mali Klein
Bij iedere opdracht is -in mijn geval- de eerste stap altijd onderzoek doen. Je weet wat Flirten is, maar het precies weten is anders. Wat en hoe is de locatie precies, een project in de openbare ruimte maak je voor de plek waar het komt. Ik heb een aantal schetsen gemaakt - zowel tekeningen als collages - om voor te stellen. Vervolgens is het uitproberen wat wel werkt en wat niet werkt, een lang proces van 'doen' in de praktijk. Yvonne Kieft heeft steeds als 'proef'-model staan poseren, kijken of en hoe het werkt wat het flirten betreft.
Eerst in mijn auto op de oprit, de eerste try-out, daarna in de polder. Wat ik al dacht en wat ik de praktijk ook bleek is, dat een achtergrond storend werkte. Op zoek naar een plek, waar ik de foto's kan maken, waar alleen lucht de achtergrond is. Uiteindelijk heb ik alle foto's gemaakt op een hoek van de Bankrasweg. Veel bekijks natuurlijk.
Ingrediënten: mooi weer, begin van de avond (in verband met de stand van de zon en de hardheid van het licht), af en toe een auto van sponsor BMW, en een mix van modellen (oud, jong, vrouw, man, verschillende huidskleuren, en (bijna allemaal) Amstelveners). In de praktijk best een lastige combinatie om te regelen...
(Foto privé collectie - 2012)
Het gezelschap wandelt van het Cobra Museum naar het Keizer Karel viaduct
Wat ook nog lastig was wat fotografie betreft is, dat de modellen gewoon mensen van de Amstelveense straat zijn, geen ervaring, maar juist daardoor ook wel weer heel erg leuk. De meeste hebben ook meer dan een keer geposeerd, de eerste keer onwennig en 'verlegen', de tweede keer veel spontaner - erg grappig.
Joey met paard László kwam langsrijden bij een van de fotosessies. Ik heb haar ter plekke gevraagd, of ze wilde poseren met haar paard. Ik wilde er sowieso al een foto bij hebben met een hond, of een paard, en ze kwam tijdens een fotosessie toevallig langs. Een kwestie van geluk hebben.
Ook niet alle foto's zijn geslaagd. Ik heb tenminste 21 modellen voor mijn camera gehad, en uiteindelijk hangt er een selectie van 12 foto's onder het viaduct. Poseren en tegelijkertijd flirten is ook een kunst.'
'Flirten onder het Viaduct' een lenticulair project van Annette van Waaijen. De video is samengesteld uit de verschillende gif animaties van de kunstenaar
Lenticulair printen is een technologie, waarbij lenticulaire lenzen (een techniek die ook wordt gebruikt voor 3D displays) worden gebruikt om gedrukte beelden te produceren met een illusie van diepte, als de afbeelding vanuit verschillende hoeken wordt bekeken. De ontwikkeling van deze technologie begon in de jaren 1940, maar in de afgelopen jaren heeft deze zich ontwikkeld tot meer beweging en nu is er een grotere diepte te zien. Lenticulaire prints worden nu gebruikt als een marketing tool om producten te tonen in beweging. Recente ontwikkelingen van groot formaat printers hebben geleid tot grotere lithografische lenticulaire drukwerken.