Bijgewerkt: 2 februari 2023

Project Picasso - 2012

Foto's -> Gebeurtenissen -> Kunstuitleen Amstelveen

Project Picasso
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De tentoongestelde schilderijen van de scholieren in de Kunstuitleen Amstelveen

Op zondagmiddag 7 oktober 2012 opende Frans Cornet, de nieuwe directeur-bestuurder van de Stichting Amstelwijs voor openbaar primair onderwijs, de expositie van het schoolproject 'Picasso' in Kunstuitleen Amstelveen. ‘Picasso’ is een initiatief van de Amstelveense kunstenares Mali Klein.

Leerlingen van groep 6 en 7 van de 1e Amstelveense Montessorischool maakten kennis met het leven en werk van de kunstenaar, kozen een werk en maakten een eigen interpretatie. Zo ontstond een verzameling van 85 schilderijen met een verrassende diversiteit en kwaliteit.Project Picasso in AmstelveenMali Klein start met regelmaat kunstzinnige schoolprojecten. Eerdere projecten waren onder andere ‘Cobra’, ‘Mijn Boom’, ‘Karel Appel’ en ‘Doei School’ (2010, expositie Centrale Bibliotheek).  De collectie blijft tentoongesteld vanaf 3 t/m 13 oktober 2012 in de Kunstuitleen Amstelveen. U kunt alle 160 foto’s van de kinderen op Flickr hier bekijken.

Ondanks het prachtige najaarsweer was erg druk in de Kunstuitleen en dat vond Hetty Tjalkens erg leuk. Ze verwelkomde de kinderen (de kunstenaars) en hun ouders in haar kunstpaleis:

picasso Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Hetty Tjalkens, directeur van de Kunstuitleen Amstelveen vertelt over het Project Picasso


'Goedemiddag dames en heren, bestuur van de kunstuitleen
Speciaal welkom voor Mali Klein, Ben Klein, en Frans Cornet die de tentoonstelling gaat openen. En natuurlijk een heel bijzonder welkom voor de jonge kunstenaars van het project Picasso.

De burgemeester Jan van Zanen heeft gisteren nog een flitsbezoek gebracht aan de kunstuitleen, omdat hij het zo’n heel erg leuk project vindt en trots is, dat de kinderen van een school in ‘zijn’ Amstelveen dit kunnen maken. Een paar maanden geleden vroeg Mali, of wij dit project konden laten zien. In eerste instantie zou dat in 2013 zijn, maar dat duurt nog zo lang. We kwamen met het idee om het nu te doen tijdens de Kinderboekenweek. Ik vind het altijd heel leuk om zoveel mensen in de kunstuitleen te kunnen ontvangen. Ik hoop dat de kunstuitleen bekend is bij u en als dat niet zo is, dat u de kunstuitleen nooit meer vergeet.

picasso Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De Amstelveense kunstenaar Mali Klein, de bedenker van het project


Wij organiseren met een zekere regelmaat tentoonstellingen van bekende al of niet Amstelveense kunstenaars. Op dit moment ziet u op het 2e niveau een tentoonstelling van het werk van Ans Bakker van der Pluijm, een hele goede Amstelveense kunstenares. Misschien laat u zich inspireren door ook haar werk te bekijken.

Wij doen regelmatig activiteiten op het gebied van educatie, rondje cultuur voor het middelbaar onderwijs, gele olifanten voor de allerkleinsten, kunstenaar voor de klas voor de bovenbouw van de lagere scholen en nu ook Picasso. Ook organiseren wij de Atelierroute voor Amstelveense professionele kunstenaars en de overzichtstentoonstelling voor amateur kunstenaars. En in één van die categorieën hoort het werk, of kan het werk, van de Picasso kinderen gaan behoren.

Immers, van alle werken die u hier ziet hangen, die u kunt lenen, of kopen, zijn de kunstenaars eens begonnen op de lagere school met het ontdekken van hun talenten. Bij de één is dat misschien sport, of techniek maar bij velen blijft het hangen, dat het leuk is om te tekenen, te schilderen, te boetseren.

En wie weet, wordt één van deze jonge kunstenaars eens een beroemde kunstenaar! En komt zijn/haar werk terecht in de collectie van de kunstuitleen! En daar dames en heren doe ik een beroep op u. U bent nu in de kunstuitleen, en wij hebben u nodig. De kunstuitleen moet met steeds minder subsidie toe en dat is goed, maar dat kunnen wij niet zonder uw hulp.

Denk eens aan ons, als u een origineel cadeau, of cadeautje zoekt voor een familielid, een aardige buur, of een lieve vriend of vriendin. Er liggen goodybags voor u klaar, waarin u alle informatie vindt over de kunstuitleen.

Ik roep u allen uit tot ambassadeur van de Kunstuitleen Amstelveen en ik hoop u nog vaak hier in de kunstuitleen Amstelveen te zien. Ik geef nu het woord aan Fleurine Candel, die u zal vertellen over haar ervaringen met dit project en daarna komt echt Frans Cornet aan de beurt.'

picasso Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Fleurine Candel spreekt in de naam van alle meewerkende scholieren


Fleurine Candel, scholiere van de 1e Amstelveense Montessorischool kwam naar de microfoon en vertelde het volgende: 'Vorig jaar bedacht Mali een project met Picasso. Toen wij dat hoorden, dachten wij: dat wordt een makkie, wij zetten een paar strepen, kleuren ze in en klaar. Nou, dat was absoluut niet zo!

picasso Amstelveen
(Foto M. Klein - 2012)

Fleurine met haar eigen schilderij


Wij hebben het geleerd, dat je met weinig details toch iets moois kunt maken als je je best er voor doet. Dat je gevoelens in het schilderij kunt leggen en dat is de kunst. Wij hebben eerst een les gehad, waarin we heel veel teksten moesten lezen over het leven van Picasso. Dat was misschien een beetje saai, maar uiteindelijk hebben wij daardoor iets moois kunnen maken. Dat is het, wat wij hier willen laten zien!'

picasso Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het is een drukke opening in de kunstuitleen


Na de uitleg van Fleurine, kwam Frans Cornet, directeur/bestuurder van de Stichting Amstelwijs naar de microfoon en verwelkomde alle aanwezigen, de jongens en de meisjes van de groep 6 en 7 van de 1e Amstelveense Montessorischool, de vaders en de moeders, oma’s en de opa’s en uiteraard de kunstenaar Mali Klein.

picasso Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Frans Cornet, directeur van de Stichting Amstelwijs opent de tentoonstelling


Cornet: 'Ik vind het een hele eer om deze tentoonstelling te mogen openen. Jullie hebben prachtige schilderijen gemaakt! Ik heb ze ook al op internet gezien, want Mali heeft heel veel foto’s gemaakt van alle schilderijen en jullie zijn er ook trots op, want ik zag hier veel glunderende gezichten.

Wat jullie hebben gedaan in de stijl van Picasso, toch je eigen schilderij te maken, dat vind ik heel knap. Jullie hebben veel geleerd van Picasso!……….Jullie zijn echte kunstenaars en kunstenaressen en daarom vind ik het een eer om deze tentoonstelling officieel te mogen openen!'

picasso Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De scholieren en hun ouders volgen de toespraken


picasso Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De directeur van de 1e Amstelveense Montessorischool, Michelina Hoogeveen (midden) was uiteraard ook aanwezig


picasso Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De leerkrachten, de scholieren, de ouders, de oma's en opa's volgen het openingsritueel van het project 'Picasso'


picasso Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De hele muur is behangen met de schilderijen van het project 'Picasso'


picasso Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De scholieren hebben hun best gedaan


picasso Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Nog een rij schilderijen. De rest kunt u in de Kunstuitleen Amstelveen bewonderen


Na de toespraken toonden de jonge kunstenaars hun schilderijen vol trots aan hun ouders en grootouders. De familieleden stonden vaak helemaal perplex voor de schilderijen die de kinderen in twee maanden lang geschilderd.
Kunstuitleen Amstelveen
Adres: Stadsplein 103 Amstelveen

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen