Bijgewerkt: 23 april 2024

Groen, groener, groenst - 2012

Foto's -> Natuur -> Natuur Divers

Groen, groener, groenst
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Elke deelnemer van de tuinwedstrijd krijgt een papieren tas met de flyer van Groen, Groener, Groenst!

Op de regenachtige woensdagmiddag 25 april 2012 opende wethouder Herbert Raat (VVD) de tuinenwedstrijd Groen, Groener, Groenst! van de gemeente Amstelveen. Samen met de kinderen van Schooltuin Amstelflora aan de Legmeerdijk 148, plantte de wethouder een vlinderstruik in de vlindertuin.

Onder de naam Groen, Groener, Groenst organiseert NME Amstelveen in het voorjaar en de zomer van 2012 een wedstrijd ‘natuurlijk tuinieren’ voor de inwoners van de gemeente.

amstelflora Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het gebouw van de beheerder op Amstelflora, waar de kinderen ook natuureducatie krijgen


De doelen van de wedstrijd zijn:
1.    Amstelveen mooier maken met mooiere tuinen.
2.    De tuinen van Amstelveen natuurlijker maken.

amstelflora Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wethouder Herbert Raat (VVD) met schep, loopt in de regen met de kinderen naar de plek waar de vlinderstruik wordt geplant


De wedstrijd richt zich op alle inwoners van Amstelveen met een tuin of een balkon. De wedstrijd sluit aan op ‘Amstelveen, de groenste gemeente van de Randstad’ en de heemtuinen en heemparken van de gemeente. Achterliggende gedachte van de tuinenwedstrijd is om mensen hier meer bewust van te maken en met de eigen tuinen erop aan te laten sluiten.

Deelnemers wordt gevraagd bij aanmelding een foto in te zenden van hun tuin en hun persoonlijke doel te vermelden in het natuurlijker maken van hun tuin. De inzendingen zullen zichtbaar zijn op de webpagina’s van de tuinenwedstrijd op Natuurmilieuweb.nl.

Tegen het einde van de wedstrijd wordt de deelnemers gevraagd een foto plus beschrijving van hun resultaat in te zenden. De jury beoordeelt de inzendingen op basis van de foto’s en beschreven doelen en resultaten. De jurering verloopt in twee stappen: eerst wordt een aantal deelnemers genomineerd, gevolgd door het aanwijzen van de winnaars.

amstelflora Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Schooltuinleider Robér Eg geeft instructies hoe het plantje in de aarde moet. Wethouder Raat en de kinderen volgen straks zijn aanbevelingen op


Natuurlijk tuinieren, hoe doe je dat?
Je tuin, of balkon natuurlijker maken is leuk en helemaal niet moeilijk. Denk maar aan het planten van struiken en bomen met vruchten en bessen, het maken van natuurlijke beschutting waar egels onderdoor kunnen, of het creëren van rommelhoekjes en takkenhopen. Op een balkon kun je bijvoorbeeld nectarplanten neerzetten voor vlinders. Kijk voor meer ideeën en inspiratie op
www.natuurmilieuweb.nl/tuinenwedstrijd .

amstelflora Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wethouder Raat en de kinderen planten de struik en binnen een paar weken staat hier een prachtige bloem. De plant wordt vlinderstruik genoemd, omdat deze veel vlinders aantrekt


amstelflora Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Als beloning voor zijn goede daad en de eerste deelnemer van de tuinwedstrijd, krijgt wethouder Raat een tas vol met plantenzaad


Zo doe je mee
Je kunt je opgeven voor Groen Groener Groenst op
Natuurmilieuweb.nl/tuinenwedstrijd. Hier vind je ook meer informatie over het wedstrijdverloop. De inschrijving sluit op 31 mei 2012. In september worden de prijzen uitgereikt.

amstelflora Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het zonnetje schijnt al op de plantage, die hier binnenkort prachtige planten naar boven doet groeien om de jonge tuiniers te plezieren


Mooie prijzen
In mei, juni, juli en augustus 2012 wordt een prijs verloot. De deelnemers krijgen één uur gratis tuinadvies met een waardebon van tuincentrum Ranzijn voor perkgoed ter waarde van 25 euro. Het tuinadvies wordt gegeven door een tuinadviseur van tuincentrum Ranzijn die persoonlijk langs komt.

Aan het einde van de wedstrijd stelt tuincentrum Ranzijn voor zowel de tuinen, als de balkons drie prijzen ter beschikking in de vorm van waardebonnen voor perkgoed. 1e prijs: waardebon van 100 euro; 2e prijs: waardebon van 50 euro; aanmoedigingsprijs: waardebon van 25 euro.

De tuinen en balkons worden beoordeeld door een deskundige jury, die bestaat uit Nans Oppèl-Grooters en Bob Bakker (Groenraad), Frans Picavet (Groei & Bloei Amstelveen), Gerda Dorreboom (IVN Amstelveen) en juryvoorzitter Sytske Romijn (NME Amstelveen).
Op maandag 6 augustus 2012 nam de heer Cor Bakker de tweede maandprijs in ontvangst van Groen Groener Groenst, de wedstrijd natuurlijk tuinieren voor alle tuin- en balkonbezitters van Amstelveen. De prijs bestond uit een tuinadvies van een tuinadviseur van sponsor Ranzijn en een waardebon van het tuincentrum.

“Ik zie mijn tuin als een levend organisme met steeds weer nieuwe verrassingen en cadeautjes,” zegt Cor Bakker. “Je voert zelf de regie, maar op zo’n manier, dat alle planten een kansje krijgen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De flyer van de tuinenwedstrijd Groen, Groener, Groenst!


De aangeplante soorten, maar ook de soorten die spontaan verschijnen, zoals het harig wilgenroosje. En die trekken op hun beurt weer een hoop bijen en vlinders aan.” De tuinenwedstrijd ziet de heer Bakker als een waardering voor het natuurlijk tuinieren. “Ik doe al jaren aan natuurlijk tuinieren. Vroeger dachten de mensen dan, dat je je tuin verwaarloosde. Maar er ontstaat juist een enorme rijkdom. Leuk, omdat met een wedstrijd voor het voetlicht te brengen en te stimuleren, dat meer mensen op een natuurlijke manier gaan tuinieren!”

De inschrijving voor de tuinenwedstrijd is inmiddels gesloten. Ga naar Natuurmilieuweb.nl/tuinenwedstrijd om de kaart te bekijken met de deelnemers en de foto’s van hun tuinen. In september kiest een deskundige jury de winnaar van de wedstrijd. De wedstrijd werd georganiseerd door NME Amstelveen.
Op zaterdagmiddag 13 oktober 2012 heeft NME Amstelveen in samenwerking met tuinvereniging Langs de Akker de prijzen van de tuinenwedstrijd 'Groen, Groener, Groenst' uitgereikt. NME Amstelveen organiseerde in het voorjaar en de zomer van 2012 een wedstrijd ‘natuurlijk tuinieren’ voor de inwoners van de gemeente. Aansluitend was er een rondleiding op de bijentuin van de Bijenhouders Vereniging Amstelland aan Langs de Akker 1.

 groen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Ruud Oosterhof, afdelingshoofd Wijkbeheer Zuid van de gemeente Amstelveen, verwelkomt de deelnemers van de tuinwedstrijd


Ruud Oosterhof, afdelingshoofd Wijkbeheer Zuid van de gemeente Amstelveen, verwelkomde iedereen die aan de wedstrijd had meegedaan, maar ook de wethouder van NME (Natuur- en Milieueducatie), Herbert Raat en de medewerkers van Ranzijn tuin- en dier winkel, de sponsor van de tuinwedstrijd Groen Groener Groenst 2012.

Oosterhof: 'Het achterliggende idee van de tuinwedstrijd was, hoe zorgen wij ervoor, dat het mooie Amstelveen nog mooier en interessanter kan worden voor de mensen die hier wonen en voor diegenen die op bezoek komen, maar ook voor de planten en dieren. Wij hebben geprobeerd mensen erbij te betrekken die alleen maar een balkon hebben. Wij zijn ontzettend blij, dat wij vanmiddag hier bij de Tuinvereniging Langs de Akker kunnen zijn, omdat deze tuinvereniging met hun manier van tuinieren hier erg op gericht is en dat is, wat wij met onze tuinwedstrijd als doel voor ogen hadden.'

'Aan de andere kant van de weg is er ook een schooltuin, waar wij de kinderen vertellen hoe ze moeten tuinieren, want als je groente wilt eten ga je naar de supermarkt, maar dat moet eerst ook verbouwd worden. Daar bij is de Amstelveense afdeling van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging gevestigd en de bijen zijn ontzettend belangrijk voor de voedselproductie' – aldus Ruud Oosterhof.

 groen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Sytske Romijn, senior adviseur van NME Amstelveen is heel blij met de vele deelnemers


Na de inleiding heeft Moniek Bouwman, medewerker NME, een taart in blokjes gesneden en aan de tuinders uitgedeeld. Na de nodige koffie en een taartpunt smikkelen, vertelde Sytske Romijn, senior adviseur van NME, dat ze erg trots was op het feit, dat er zoveel mensen aan de wedstrijd hebben meegedaan.

 groen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Snel een foto gemaakt van de Groen Groener Groenst 2012 taart, want de tuinders zijn gek op taart


 groen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Moniek Bouwman, medewerker NME Amstelveen, snijdt de taart in stukken


 groen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Binnen vijf minuten was er van de taart dit overgebleven


Wethouder Herbert Raat vertelde vervolgens, dat zijn familie ook aan de tuinwedstrijd heeft meegedaan: 'Het was voor ons een uitdaging! Mijn vrouw heeft gelukkig groene vingers en de kinderen hebben ook meegeholpen, wij vonden het heel erg leuk.'
'Toen wij echter de foto’s met het resultaat hadden gezien van het werk van de mensen hier, schaamden wij ons een beetje en volgend jaar zullen we extra ons best moeten doen. Voor ons was het al heel wat, maar het is toch heel bescheiden als je het vergelijkt met het werk van de prijswinnaars. Gelukkig zijn onze buren heel tevreden!'

Daarna verzorgde wethouder Raat de prijsuitreiking en de heer F. C. Mus kreeg een waardebon van 25 euro voor zijn 4de prijs. De 3de prijs, een waardebon van 75 euro ging naar de heer Arno van Wayenburg, de 2de prijs van 50 euro kreeg mevrouw Els Mooij en de 1ste prijs, een waardebon van 100 euro ging naar mevrouw Coby Pletting.

 groen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wethouder Herbert Raat vertelt over zijn werkervaringen in de tuin


 groen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wethouder Raat overhandigt de 4de prijs aan de heer Mus


tuin Amstelveen
(Bron NME Amstelveen - 2012)

De tuin van de heer F. C. Mus


 groen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

In de zaal van de tuinvereniging volgen deze dames de prijsuitreiking


Zoals Ruud Oosterhof vertelde wil NME Amstelveen in 2013 weer iets organiseren uit de invalshoek' zijn wij nou zo blij met de tegels in de tuin?' Het is natuurlijk makkelijk om de hele tuin met tegels te bedekken, maar het is slecht voor de afvoer van water, slecht voor het groene Amstelveen en ook slecht voor de planten en dieren.

groen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Werknemers van sponsor 'Ranzijn tuin- en dier' in de zaal


groen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wethouder Raat overhandigt de 3de prijs aan de heer Arno van Wayenburg


tuin Amstelveen
(Bron NME Amstelveen - 2012)

De tuin van Arno van Wayenburg


groen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Vlnr: 1ste prijswinnaar Coby Pletting met Sytske Romijn van NME en Els Mooij, de winnaar van de 2de prijs na de prijsuitreiking


tuin Amstelveen
(Bron NME Amstelveen - 2012)

De tuin van van Coby Pletting


tuin Amstelveen
(Bron NME Amstelveen - 2012)

De tuin van Els Mooij


NME-Amstelveen?
Voor de groenste gemeente van de Randstad is natuur- en milieueducatie een belangrijk onderwerp. NME Amstelveen organiseert en coördineert dan ook uiteenlopende educatieve activiteiten over natuur en milieu voor verschillende doelgroepen. NME Amstelveen biedt basisscholen lesprogramma’s aan op onder andere Speelboerderij Elsenhove, het afvalbrengstation, het Vogeleiland in het Amsterdamse Bos en op melkveebedrijven langs de Amstel. Scholen kunnen lesmateriaal lenen tegen reserveringskosten, zoals lespakketten, leskisten en veldwerkmateriaal. Kijk ook op de website:
http://www.natuurmilieuweb.nl/gemeenten/amstelveen/

Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur