Bijgewerkt: 5 februari 2023

Kledingbank loopt heel goed - 2013

Foto's -> Gebeurtenissen -> Kledingbank Amstelland

Kledingbank loopt heel goed
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De 10 vrijwilligers, die de Kledingbank Amstelland exploiteren en de klanten begeleiden vlnr.: Hein, Lies, Atie, Tatiana, Ineke, Trix, Marrie, Nella, Jeanne en Gemma. Niet op foto staan de volgende medewerkers: Mieke, Josine, Sophia en (nog een) Lies

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie 2013 van de gemeente Amstelveen maakte de redactie van Amstelveenweb kennis met enkele dames die als vrijwilliger werkzaam zijn bij de Stichting Kledingbank Amstelland. Tijdens deze receptie werd afgesproken om een keer langs te komen om een korte impressie voor de website Amstelveenweb.com te maken, zodat meer mensen bekend zouden worden met dit fenomeen. Het duurde even, maar hier dan eindelijk een impressie van de kledingbank.

De Kledingbank Amstelland is gelegen aan Galjoen 4 in Amstelveen, in de wijk Waardhuizen. Het gebouwtje ligt wat achteraf en het idee van de redactie was dat dit niet eenvoudig te vinden zou zijn voor degenen die hiervan gebruik mogen maken. Maar niets blijkt minder waar. Mevrouw Gemma Winia, die ons hartelijk verwelkomde, vertelde ons dat elke woensdag toch wel zo’n 80 mensen komen voor een bezoekje.

kledingbank Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De ruimte is helemaal vol met goed bruikbare tweedehands kleding en ook nog gratis voor de minima


kledingbank Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Lies met een samengesteld kledingpakketje voor een jongen met de maat 92


Hoe gaat het in zijn werk?
De kledingbank is er voor het gebied Amstelland, dus niet alleen Amstelveen, Nes aan de Amstel, maar ook bewoners uit Aalsmeer en Uithoorn mogen de kledingbank bezoeken. Deze mensen moeten aan kunnen tonen, dat zij in het bezit zijn van een Amstelveenpas en niet Amstelveners moeten een bewijs overleggen van minimum inkomen. De entree is 2 euro per persoon.

Dat is niet voor de 3 stuks kleding die ze per persoon mogen meenemen per bezoek, maar om de vaste lasten te kunnen bekostigen. Naast kleding voor kinderen en volwassenen liggen er ook babypakketjes klaar. Elk pakketje bevat een rompertje, T-shirtje of anderszins, een broekje of jurkje. De pakketjes zijn per maat gecodeerd, zodat elke moeder kan aangeven voor welke lengtemaat van haar baby/peuter zij een pakketje zou willen meenemen. Ook staan er schoenen, nog niet zo veel, maar bij kleding denk je ook niet zo snel aan schoenen.

kledingbank Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Lange rijen rekken vol met kleding, wachten op de nieuwe eigenaren


kledingbank Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De enige mannelijke vrijwilliger is hier in zijn element tussen de vele dames. Vooral vrouwen komen naar de kledingbank


kledingbank Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De Oorkonde voor de winnaar van de gemeentelijke stemronde 'Kroonappel helpende hand' ligt op tafel en iedereen kan het bewonderen


Hoe komt de kledingbank aan de kleding en schoenen?
Iedereen die kleding heeft en deze niet meer gebruikt, of over heeft na het opruimen van een (eigen) woning, kan de kleding, wel schoon gewassen, brengen naar de kledingbank. Schoenen zijn dus ook welkom, mits niet oud en uitgelopen. De brenger van kleding ontvangt alleen een lach en een dank je wel en voelt zich ook goed doordat hij/zij ziet dat er zoveel mensen weer blij gemaakt kunnen worden.

Wat is het verschil met bijvoorbeeld de zaken als de Boemerang of de Dorcas?
Bij deze zaken geef je spullen weg, dat kan van alles uit de inboedel zijn en iedereen kan het weer tegen een kleine prijs kopen. Bij de kledingbank gaat het dus om boven- en onderkleding en schoenen, die alleen de minima gratis mogen meenemen. Er wordt dus niets verkocht. Ben je geen ‘minima’ dan kun je ook niets meenemen. Dat is het grote verschil.

kledingbank Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Er zijn ook gebruikte schoenen in de aanbieding


kledingbank Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Veel klanten komen ook de kledingbank bezoeken als afleiding, bijvoorbeeld voor een gesprekje en dat is weer goed om even uit hun sociale isolement te komen


Het was een gezellig bezoek en toen iedereen werd opgetrommeld voor de groepsfoto, kwamen er uit allerlei hoeken vrijwilligers tevoorschijn. Dat mag ook wel, want er wordt flink wat werk verzet zoals: vaak 80 bezoekers op de woensdag ontvangen, de dag dat de kledingbank open is, het opbergen en sorteren van de kleding die binnenkomt, het weer sorteren van kleding die niet goed is weggehangen na het passen en een babbeltje bij de koffietafel.

kledingbank Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

José, redactielid van Amstelveenweb in gesprek met Gemma Winia, de voorzitter van de Stichting Kledingbank Amstelland. Tot 2010 werkte ze nog bij KPMG als adviseur, maar nu zij is vrijwilliger bij de kledingbank en dat geeft een perfecte sociale voldoening


kledingbank Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De Stichting Kledingbank Amstelland is gevestigd in Galjoen 4 in Amstelveen


De enige mannelijke vrijwilliger heeft het maar goed tussen alle dames en is de techneut die de kleine klusjes verricht. Het was goed om hier eens een kijkje te nemen en de redactie van Amstelveenweb hoopt, dat u voortaan, als u uw kledingkast heeft ‘uitgemest’, u een ritje langs Galjoen 4 maakt om uw kleding en schoenen naar de Kledingbank Amstelland te brengen.

Adres: Stichting Kledingbank Amstelland Galjoen 4 1186 ZV Amstelveen in de wijk Waardhuizen. Tel:06 20194021. Woensdag geopend van 10.30 – 16.00 uur.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen