Bijgewerkt: 28 maart 2024

Gezondheidscentrum Waterlinie - 2011

Foto's -> Buurgemeenten -> Uithoorn

Gezondheidscentrum  Waterlinie
(Foto ZHA - 2011)

De heer Hans Broertjes (l) (lid Raad van Bestuur Ziekenhuis Amstelland en gynaecoloog Charlotte Renes (r) ontvangt haar eerste patiënt, mevrouw Bauwens (tweede van rechts) en assistente van de Polikliniek Gynaecologie Ellen Korthout (tweede van links) met een bos bloemen om de start van het eerste consult in Gezondheidscentrum Uithoorn symbolisch te vieren

Op vrijdag 5 augustus 2011 ontving gynaecoloog Charlotte Renes de eerste patiënt van Ziekenhuis Amstelland in Gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn. Hiermee is de Polikliniek Gynaecologie officieel van start gegaan in het gezondheidscentrum. De andere specialisten die gaan poli draaien in Uithoorn, volgen gefaseerd in de maanden augustus en september. Sinds de oplevering van het gezondheidscentrum begin mei is op de eerste verdieping van het gebouw hard gewerkt de benodigde apparatuur en inrichting van de poliklinieken van Ziekenhuis Amstelland gereed te maken. De komende twee maanden zullen gefaseerd verschillende specialisten starten met een spreekuur in Uithoorn.
Daarnaast kunnen patiënten vanaf september ook voor röntgenfoto’s en echografisch onderzoek terecht op de afdeling Radiologie in Gezondheidscentrum Waterlinie. Het gehele gezondheidscentrum wordt nog officieel geopend op 27 september 2011 (alleen voor genodigden). Op 1 oktober 2011 vindt er een open dag plaats voor alle geïnteresseerden.

Afspraak maken
Patiënten die de voorkeur hebben voor een afspraak in Uithoorn kunnen op de gebruikelijke wijze (telefonisch) een afspraak maken via het telefoonnummer van de polikliniek van Ziekenhuis Amstelland. Bij het maken van de afspraak moet worden aangegeven, dat de patiënt graag naar de vestiging in Uithoorn wil.

Gezondheidscentrum Waterlinie
Gezondheidscentrum Waterlinie biedt de bewoners in de regio Amstelland een uitgebreide keuze aan zorgverleners onder één dak. Naast 10 huisartsenpraktijken en diverse specialisten uit Ziekenhuis Amstelland, kunt u in Gezondheidscentrum Waterlinie terecht voor röntgenonderzoek, laboratoriumonderzoek, de apotheek, verloskundige zorg, de diëtetiek, logopedie, fysiotherapie, opticien, Beter Horen, verslavingszorg, Jeugdriagg, GGZ en GGD (jeugdgezondheidszorg). Meer informatie kunt u vinden op de website www.waterlinie.nu.


Uithoorn - Op dinsdag 27 september 2011 werd het Gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn officieel geopend door burgemeester D. H. (Dagmar) Oudshoorn (PvdA) van Uithoorn, tijdens een evenement voor genodigden. In het gebouw, dat de eigendom is van Ziekenhuis Amstelland, zijn veel huisartsen en verschillende zorginstellingen gehuisvest en biedt een goede basis voor samenwerking tussen de eerste- en tweedelijns zorgverleners.

Waterlinie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Bronwater uit de Waterlinie


Waterlinie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Jazz zangeres Katelijne van Otterloo op het podium


Onder andere Amstelring Dietetiek, Thuiszorg, Beter Horen, Brijder Verslavingszorg, Diëtistenpraktijk Lonneke de Bruijne, GGD Amsterdam voor de jeugd, Mantelzorgsteunpunt, Mediq Apotheek Waterlinie en Verloskundigenpraktijk Uithoorn hebben hier praktijkruimtes gekregen. De muzikale begeleiding was in de handen van jazz zangeres Katelijne van Otterloo met haar band en hun mini-concert werd goed ontvangen door de genodigden in de grote feesttent voor het gebouw. Tijdens de feestelijke opening vertelde Jacques Moors, de voorzitter Raad van Bestuur van het Ziekenhuis Amstelland in zijn toespraak over de moeizame jaren, tot het Gezondheidscentrum Waterlinie hier eindelijk stond.

Waterlinie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Dagmar Oudshoorn (l) burgemeester van Uithoorn in gesprek met oud-burgemeester Berry Groen


Waterlinie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Jacques Moors, de voorzitter Raad van Bestuur van het Ziekenhuis Amstelland tijdens zijn toespraak


Jacques Moors, de voorzitter Raad van Bestuur van het Ziekenhuis Amstelland:
'Het moet zo ongeveer in 2002 geweest zijn dat het plan ontstond om een buitenpolikliniek te starten op de grens van Uithoorn en Aalsmeer. Waarom werd dat idee geopperd? Bij mijn aantreden in Amstelveen, in september 1999, deed zich al snel de vraag voor langs welke lijnen het toenmalige Ziekenhuis Amstelveen zich zou dienen te ontwikkelen. Dat de oriëntatie op de regio daarbij leidend zou zijn, was een voor de hand liggende keuze. Maar hoe daaraan invulling te geven? Twee aspecten kwamen daarbij naar voren:
  1. het ontbreken van een vorm van spoedeisende hulpverlening

  2. de wens de regionale bevolking beter van dienst te kunnen zijn.


  3. Dat voor het ziekenhuis de relatie met de huisartsen van cruciaal belang was, werd als gegeven beschouwd en stond (en staat) geen enkel moment ter discussie. Maar hoe vertaal je de genoemde gedachten in beleid? Om te beginnen werd contact gezocht met de gemeentebesturen van Uithoorn en Aalsmeer. De voorkeur ging uit naar het ontwikkelen van een voorziening voor poliklinische zorgverlening die zowel voor Uithoorn als Aalsmeer makkelijk bereikbaar zou zijn. Tijdens het gesprek in Uithoorn, aanvankelijk met B en W maar al snel met de heer Rolf Esveld (destijds directeur Ruimte en Welzijn), werden drie mogelijk terreinen om een centrum te starten in overweging genomen. Voor Ziekenhuis Amstelveen (toen nog) kwam in feite slechts een van de opties in aanmerking omdat nadrukkelijk gekozen was voor het bereiken van zowel Uithoorn als Aalsmeer. Het voormalige Telstar terrein, tussen N201 en Vuurlijn en gelegen naast het IBM terrein, werd uiteindelijk als locatie voor het toekomstige gezondheidscentrum gekozen.

    Mede door de positieve betrokkenheid van wethouder Verbruggen werden de eerste plannen gemaakt. Van de heren Esveld en Verbruggen kwamen twee suggesties: neem contact op met de huisartsen van Uithoorn want die zijn al langer op zoek naar geschikte ruimte om hun praktijken in te vestigen en neem ook contact op met de RK Stichting Ziekenhuis Amstelland, een stichting die het erfgoed beheerde van het ooit beoogde, maar nooit gerealiseerde plan om een ziekenhuis in Uithoorn te stichten…….' ….'Maar goed, de aanhouder wint en januari 2009 was het dan zover: de vergunning werd verleend! Medio 2009 kon de eerste paal worden geslagen en na de zomer startte de bouw. En nu, 27 september 2011, de officiële opening nadat vanaf mei de eerste nieuwe bewoners het pand al hebben betrokken. En ook de andere trajecten zijn uiteindelijk succesvol afgerond. ….'Dit gezondheidscentrum de Waterlinie past uitstekend in die gedachte. En juist het gegeven dat meerdere voorzieningen onder een dak beschikbaar staan, komt tegemoet aan het op bereikbare afstand aanwezig zijn van aanbod van zorg voor de inwoners van Uithoorn en in zekere mate voor Aalsmeer. Met een goede achterwacht functie vanuit het ziekenhuis.'

    ….'Destijds heeft wethouder Verbruggen gesteld dat met het verrijzen van het gezondheidszorgcentrum een landmark voor de gemeente Uithoorn gecreëerd diende te worden. Ik ben trots op het tot stand komen van dit centrum en ben blij dat we ondanks tegenslagen vol gehouden hebben. Architect Hans van Twillert en zijn team, maar zeker ook de bouwers, hebben een prachtig gebouw neergezet.
    Ik dank dan ook de pioniers van het eerste uur en allen die onderweg hun steentje hebben bijgedragen om hier vandaag deze officiële opening te kunnen vieren. Dat zijn er velen en allen mogen zich mede-eigenaar van dit succes noemen. Wij kennen onze verantwoordelijkheid en zullen een succes maken van de Waterlinie met name voor de inwoners van Uithoorn maar ook die van Aalsmeer en verder voor iedereen die zich hier zal vervoegen. Het heeft de nodige inspanningen gekost maar nu hebben we dan ook wat! Een speciale dankbetuiging doe ik uitgaan naar de bestuurders van de RK Stichting Ziekenhuis Amstelland te Uithoorn. Door hun bijdrage is het mogelijk een deel van de infrastructuur in het centrum in te richten. Wij zijn dan ook verheugd een aandenken te mogen plaatsen bij de apparatuur die dankzij de schenking kon worden verworven.
    Met gepaste trots sluit ik mijn woordje hiermee af. Uithoorn, gefeliciteerd met dit prachtige centrum de Waterlinie.'

    Waterlinie Amstelveen
    (Foto Amstelveenweb.com - 2011)

    De genodigde gasten volgen de toespraken


    Waterlinie Amstelveen
    (Foto Amstelveenweb.com - 2011)

    Leden van de Stichting R.K. Ziekenhuis Amstelland onthullen het gedenkbord met de tekst: 'De diagnostische apparatuur van deze afdeling is geschonken door de Stichting R. K. Ziekenhuis Amstelland te Uithoorn'


    Na de toespraak van de voorzitter, kwam huisarts en voormalig tophockeyer Tom van ’t Hek op het podium en deed zijn verhaal dat een beetje op de presentaties van zijn jongere broer, cabaretier Youp van ’t Hek leek. Na een stroom van allerlei ingewikkelde verhalen en grappen van de heer van ’t Hek, mocht mevrouw Dagmar Oudshoorn, burgemeester van Uithoorn het podium betreden en in haar toespraak zei ze onder andere, hoe belangrijk het nieuwe gezondheidscentrum voor de bewoners van haar gemeente is, maar ook voor de inwoners van Aalsmeer.

    Waterlinie Amstelveen
    (Foto Amstelveenweb.com - 2011)

    Wethouder Maarten Levenbach (PvdA) en burgemeester Dagmar Oudshoorn van Uithoorn tussen het publiek


    Waterlinie Amstelveen
    (Foto Amstelveenweb.com - 2011)

    Presentator Tom van 't Hek op het podium


    Waterlinie Amstelveen
    (Foto Amstelveenweb.com - 2011)

    Burgemeester Oudhoorn spreekt de mensen toe


    Na de officiële zaken, kwam een spectaculaire en mooie acrobatische act in de lucht van Juliette. Zij hing in een ring met lange doeken, dat werd opgehangen in een kraan en op het ritme van de sfeervolle muziek voerde ze een zeer ingewikkelde luchtdans uit op ongeveer 15 meter hoogte. Na haar stijlvolle act daalde Juliette naar beneden, waar ze de burgemeester een gigantische sleutel van het gezondheidscentrum overhandigde. Het publiek vond het prachtig en na deze adembenemende luchtshow was het mogelijk om het gezondheidscentrum te bezichtigen en napraten onder genot van een hapje en drankje.

    Waterlinie Amstelveen
    (Foto Amstelveenweb.com - 2011)

    De sleutel hangt al in de kraan


    Waterlinie Amstelveen
    (Foto Amstelveenweb.com - 2011)

    Juliette, de luchtacrobaat voert haar prachtige show op


    Waterlinie Amstelveen
    (Foto Amstelveenweb.com - 2011)

    De burgemeester ontvangt de sleutel van het gezondheidscentrum van luchtartieste Juliette

    Open dag

    Het Gezondheidscentrum is al sinds juni 2011 operationeel en in september zullen de laatste ruimtes in gebruik worden genomen. Zaterdag 1 oktober 2011 tussen 10.00 en 14.00 uur gaan alle deuren in het Gezondheidscentrum open voor het publiek. Iedereen die even een kijkje wil nemen is van harte welkom! Alle dienstverleners zijn die dag aanwezig en hebben informatie en een aardigheidje voor de bezoekers klaarliggen.

    waterlinie Amstelveen
    (Bron ZHA - 2011)

    De flyer van de open dag van het Gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn


    De huisartsenpraktijken zijn open en te bezichtigen, de poliklinieken van Ziekenhuis Amstelland zijn bemand door assistentes en specialisten. En de vrijwilligers van Ziekenhuis Amstelland schenken een kopje koffie of thee.

    Waterlinie Amstelveen
    (Foto Amstelveenweb.com - 2011)

    Het gebouw van het Gezondheidscentrum Waterlinie vanuit een andere hoek gefotografeerd


    De radiologie-afdeling van Ziekenhuis Amstelland en het laboratorium van MDC Amstelland kunt u bezoeken en vanzelfsprekend zijn alle dienstverleners op de begane grond bereid iedereen te ontvangen. Voor de kinderen wordt bij de fysiotherapeute van alles georganiseerd en natuurlijk is er ook gedacht aan een glaasje limonade. Op het terrein kan vrij geparkeerd worden. Adres: Provincialeweg 30, 1421 LC Uithoorn

    Waterlinie?
    Een waterlinie is een serie van defensieve werken die (deels) gedekt zijn door geïnundeerde gebieden. In Nederland bleek het onder water laten lopen van gebieden een goede manier om de vijand tegen te houden. Hiertoe werden zelfs speciale waterstaattechnische werken gemaakt (bijvoorbeeld speciale inundatiesluizen).

    Nieuwe Hollandse Waterlinie
    De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een belangrijke verdedigingslinie uit de Nederlandse geschiedenis. De grote historische waarde leidde tot aanmelding voor de Werelderfgoedlijst (1995) en de lijst van Rijksmonumenten alsmede tot de status van Nationaal Landschap (2005).
    De Nieuwe Hollandse Waterlinie diende ter vervanging van de uit eind 17e eeuw daterende (Oude) Hollandse Waterlinie en draagt vanaf 1871 deze nieuwe naam. Een belangrijk verschil tussen de oude en de nieuwe linie is, dat de stad Utrecht nu binnen de linie viel.


    Op vrijdag 27 april 2012 heeft Gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn officieel het Internationaal Toegankelijkheids Symbool (ITS) toegekend gekregen. Het keurmerk geeft aan, dat het gebouw voldoet aan alle eisen rondom toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

    toegankelijkheids Amstelveen
    (Foto Ziekenhuis Amstelland - 2012)

    Het Internationaal Toegankelijkheids Symbool wordt overhandigd


    Het keurmerk werd overhandigd door de heer Jagersma van Projectbureau Toegankelijkheid. ‘Dit keurmerk krijg je niet zo maar,’ - zo vertelt hij. ‘Het gebouw moet voldoen aan vele nationale criteria waaruit blijkt, dat het gebouw bereikbaar, bezoekbaar en bruikbaar is voor mensen met een beperking. Dit kunnen mensen zijn die bijvoorbeeld in een rolstoel zitten, maar ook blinden of slechtzienden. Het gezondheidscentrum is redelijk uniek in het behalen van het keurmerk, er zijn nog niet zoveel gezondheidsinstellingen die het keurmerk hebben.’

    Al in de ontwerpfase van het gezondheidscentrum heeft Ziekenhuis Amstelland het Projectbureau Toegankelijkheid benadert. Bij de bouw van het centrum is dus al rekening gehouden met de factoren die belangrijk zijn bij toegankelijkheid. Denk hierbij aan de breedte van deuren, de leesbaarheid van informatieborden en leuningen bij de diverse trappen. In de derde week van april is het gebouw officieel ‘goed’ gekeurd door het projectbureau.

    Overhandiging
    Peter Karsman, manager Facilitair Bedrijf van Ziekenhuis Amstelland, en Abraham Rutgers, voorzitter van het Uithoornse Huisartsen Collectief (UHAC), namen het symbool in ontvangst. De heer Karsman zoekt ter plekke een mooie plaats aan de buitenmuur voor het bordje, dat aangeeft dat het gebouw toegankelijk is. ‘In een openbaar gebouw met een zorgfunctie is het vanzelfsprekend, dat er mensen komen met een beperking. Ziekenhuis Amstelland vindt het belangrijk, dat ook deze mensen geen hinder vinden van hun bezoek aan het gezondheidscentrum.’ Aldus een trotse Peter Karsman. Binnen werd geproost op het behalen van het keurmerk. Alle huurders van het gebouw werden getrakteerd op een gebakje.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Buurgemeenten