Bijgewerkt: 19 mei 2024

Margreet Kolkman overleden - 2015

Foto's -> Kunstenaars -> Amstelveense Kunstenaars

Margreet Kolkman overleden
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Margreet Kolkman voor haar aquarel schilderijen, tentoongesteld in buitenplaats Wester-Amstel op 9 september 2007

Op de 8ste etage van een flat aan de Logger in Amstelveen woedde een enorme brand op maandagmiddag 5 januari 2015. De brandweer sprak van een middel brand. De bewoonster van de flat, de Amstelveense kunstschilderes Margreet Kolkman (84) is als gevolg van de brand en de rookontwikkeling overleden.

Margreet A. Kolkman deed in 1948 eindexamen van de middelbare school en volgde de opleiding tot grafisch ontwerper aan de Kunstnijverheidsschool te Amsterdam (nu Rietveld Academie). Na een jaar au-pair in Parijs werd zij aldaar freelance ontwerper.

Margreet Kolkman woonde sinds 2001 in Amstelveen en is sindsdien min of meer verliefd op de Amstel. De Amstel vond ze in alle jaargetijden prachtig. Maar ook andere onderwerpen kwamen aan bod. Kolkman ging vaak naar Frankrijk, vandaar ook de Franse landschappen die van haar hand zijn te zien. Waterverf is haar favoriete techniek, omdat het relatief snel gaat. Ze had niet zo veel geduld, het lukt of het mislukt. Bij exposities hoopte zij, dat de bezoeker kon genieten van de 'gelukte' exemplaren! Zij was van mening, dat de opdrachten aan ontwerpers slecht gefundeerd en geformuleerd werden. Na 8 jaar Parijs verliet zij het ontwerpersvak en keerde terug naar Amsterdam. Daar werd zij gevraagd bij reclamebureau Prad als Account Executive Bijenkorf. Kolkman volgde toen een avondstudie Reclame en later Marketing. Vervolgens werkte zij bij CEBUCO (Centraal Bureau voor de Courantenpubliciteit).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Een schilderij van Margreet Kolkman met haar geliefde Amstel


Met buitenlandse statistieken heeft zij uitgezocht, dat de introductie van reclame op de televisie en de moord en brand schreeuwende dagbladen, slechts 1 jaar dezelfde reclame-inkomsten zouden geven, om daarna weer in een stijgende lijn verder te gaan. En dat is precies uitgekomen! Tussendoor bleef zij tekenen voor haar plezier. Kolkman werd gevraagd om bij Markon te werken als Marketing consulent. Hierdoor kwam zij bij veel grote en middelgrote bedrijven binnen, zoals Vredestein, Suiker Unie, Akzo, een schoenfabrikant, Sphinx en Buisman. Dit was een zeer goede ervaring en zij kon hierdoor mooie plannen met goede resultaten laten uitvoeren.

Na deze activiteiten werd Kolkman gevraagd om secretaris van een regerings adviescommissie (de Emancipatie Commissie) te worden. Dit werk hield haar drie en een half jaar in Den Haag. Toen werd zij gevraagd om bij het Rijksmuseum te solliciteren en werd aangenomen als Hoofd Voorlichting. Op deze unieke plek bleef zij werken tot haar pensionering. Daarna heeft zij haar hobby van schilderen weer opgepakt en hield van tijd tot tijd exposities.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstenaars