Bijgewerkt: 17 mei 2021

9de Veteranendag
Amstelveen - 2015

Foto's -> Geschiedenis -> Veteranendag

9de Veteranendag Amstelveen
(Foto K. Willems - 2015)

De veteranen wachten, tot de herdenking begint voor de Dorpskerk

Bron: Conchita en Kees Willems
Op zaterdagmiddag 6 juni 2015 werden de lokale veteranen extra in het zonnetje gezet op het Dorpsplein van Amstelveen. De lovende woorden van burgemeester Mirjam van ’t Veld, de Taptoe met aansluitend 1minuut stilte en het zingen van het Wilhelmus vormde de officiële ceremonie. Het informele samenzijn met een hapje en drankje in het nabije Keizer Karel College bood de gelegenheid tot hartelijke ontmoetingen met herinneringen die ertoe doen. Veteraan de heer Cees Tinga sprak over ‘Buddyhonden’, die steun geven aan veteranen na ingrijpende ervaringen met posttraumatische stress-stoornis (PTSS).

Het geweldige muzikale optreden van de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ daarna inspireerde de ruim honderd aanwezigen tot enthousiast applaus. Dirigent kapitein Harry van Bruggen gaf leiding aan dit koperensemble met slagwerk en een koperkwintet. Muzieknummers werden ten gehore gebracht, zoals Tribute to the liberators, Glen Miller Medley, Smoke gets in your eyes met Bossa Nova ritme gespeeld door trombonist Jurgen Wintzel, La Malagueña en de Grenadiersmars tot slot. De burgemeester danste gracieus met een 98-jarige veteraan, wat de zaal ontroerde.

Foto Amstelveen
(Foto K. Willems - 2015)

Burgemeester Mirjam van 't Veld spreekt de veteranen toe


Speciaal de muzikale weergave van Overlord (landing geallieerden in Normandië) met filmfragmenten van D-day op een groot scherm maakte diepe indruk. Tot slot was er een gezamenlijke Indische maaltijd, waarbij oude vrienden elkaar weer ontmoetten, ervaringen werden uitgewisseld en nieuwe vriendschappen werden gesloten. Dank aan de gemeente Amstelveen, aan de vele vrijwilligers, ambtenaren en scholieren. Het was een heel geslaagde veteranen ontmoetingsdag.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Geschiedenis