Bijgewerkt: 22 december 2024

24ste Atelierroute - 2015

Foto's -> Gebeurtenissen -> Atelierroutes

24ste Atelierroute
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Een prachtig, deels geborduurd schilderij van Janneke Stilma

De 24ste Atelierroute van Amstelveen vond plaats op 3 en 4 oktober 2015. Er kon een bezoek gebracht worden aan maar liefst 64 Amstelveense kunstenaars, veelal in hun eigen atelier. De aankondiging vond twee weken eerder plaats in de Kunstuitleen Amstelveen. Op beide dagen was het gelukkig mooi weer, dus de kunstenaars waren blij, want dan komen er toch altijd meer mensen op bezoek, dan dat het regent. De redactie van Amstelveen ging ook op pad, maar alleen op zaterdag 3 oktober, aangezien er nog andere evenementen te bezoeken waren om een reportage van te maken. Tevens zijn er veel kunstenaars die al in vorige Atelierroutes zijn bezocht, dus deze keer een korter, maar nog steeds interessant verslag.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Bij Janneke Stilma

Als eerste werd Janneke Stilma bezocht. Haar huis ligt wat afgelegen, namelijk aan het Turfschip in Waardhuizen. Het is dan ook jammer, dat niet zo heel veel mensen een ommetje wilden fietsen, of rijden, om haar prachtige collectie schilderijen en keramiek, te bezoeken.
Na haar opleiding aan de Wackersacademie in Amsterdam had Janneke Stilma een beetje genoeg van het ‘priegelwerk’ en hield zich bezig met het schilderen van landschappen op grote doeken. Daarna ging ze meer stillevens schilderen, waarop diverse combinaties werden weergegeven van kommen, schalen, kopjes, soms gecombineerd met zilveren voorwerpen, fruit of bloemen. Ook heeft zij een aantal schilderijen gemaakt met een combinatie van schilder-, plak- en heel fijn borduurwerk. Het was echt de moeite van een bezoek waard, omdat er zoveel variatie is in haar doeken en keramiek, maar ook omdat er ook voor de smalle beurs, erg leuke aankopen te doen zijn.

De redactie vervolgde haar tocht naar Ateliers 2005, het oude schoolgebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan 4d. Helaas zijn er nog maar enkele kunstenaars die daar atelier houden, dus ook daar was het niet echt druk. Maar wie weet, was dat op 4 oktober wel het geval. U heeft echt wat gemist.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Modeontwerper Hratchja Tonian Howhanissian vertelt over zijn interessante werk


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Hratchja Tonian laat een van zijn ontwerpen zien


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Een hele modellencollectie staat al klaar in het atelier van Hratchja Tonian


De redactie bezocht als eerste het atelier van modeontwerper Howhanissian. Ondanks het feit, dat hij zich wel had aangemeld, stond hij niet op de lijst. Teleurstellend, want het was juist leuk om naast alle schilderateliers ook eens de Haute Couture van Hratchja te bekijken en uitleg te krijgen. Hij is enorm creatief, bruist van de ideeën en maakt echt prachtige creaties. Enthousiast vertelde hij over, hoe de stoffen in elkaar worden gezet en de speciale accenten worden aangebracht. Voor volgend jaar hopen we, dat hij wel op de flyer van de atelierroute wordt vermeld, zodat u weet waar hij te vinden is en alles met eigen ogen kunt zien en bewonderen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Ingeborg Oderwald in haar nieuwe atelier


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Ingeborg heeft haar werkwijze veranderd en tegenwoordig krijgen de bezoekers haar kleurrijke tekeningen te zien

Ook in Ateliers 2005 bezocht de redactie Ingeborg Oderwald. Zij is al zeker 40 jaar bezig en werkt met verschillende technieken. Zo maakt zij abstracte, maar ook levendige etsen, veelal orkestleden maar ook veel dierenafbeeldingen en andere figuren. Tevens heeft zij een grote collectie schilderijen in olieverf. Hiervan hingen er enkelen op de gang, de rest stond in de schappen, want het is teveel om uit te zetten. Op de website van Ingeborg Oderwald zijn deze te zien en mocht u geïnteresseerd zijn, dan kunt u contact met haar opnemen, om deze schilderijen in haar atelier te bekijken voordat u tot aankoop over gaat.

De volgende kunstenaars in Ateliers 2005 werden ook bezocht:

Dirk Annokkeé schrijft op zijn website, dat hij de compositie van een schilderij met grote vlakken van lichte tinten begint. Dat in die vlakken zich de kracht van de strepen en krassen manifesteert, die tot een harmonieus geheel leiden. En dat is ook wat het is als je de doeken in zijn atelier bekijkt. De meeste zijn heel kleurrijk, maar er is ook een serie met slechts enkele kleuren. Meer zien? Bekijk de website van Dirk Annokkeé.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Dirk Annokkeé in zijn atelier


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Dirk Annokkeé gaat op de 3D-tour. Hier is een van de laatste werken

Han Sinke hield zich eerst meer bezig met fotografie maar pakte toch het schilderen weer op. Zijn schilderijen kun je in de breedte, of de lengte ophangen. Het is maar net wat je er in ziet, of niet en hoe je het het mooiste vindt. Het zijn voornamelijk abstracte schilderijen die meestal landschappelijk van aard zijn. Han zegt zelf: ‘De tegenstrijdigheid binnen een mens fascineert me: de mens die houdt van schoonheid maar ook kan doden. Natuur beweging en de mens vormen de basis voor mijn schilderijen’. Voor meer informatie, bekijk de website van Han Sinke.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Han Sinke in zijn atelier - het schilderij is nog niet voltooid


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Een schilderij van Han Sinke

Júlia dos Santos Baptista is een oude bekende van Amstelveenweb.com, aangezien er al vaker verslag is gedaan van haar tentoonstellingen.  Zij is afkomstig uit Brazilië, waar ze tot 1995 woonde. Júlia begon te schilderen in Canada in 1998 en woont sinds 2000 in Amstelveen en in Brazilië. Haar schilderijen bevatten pure beelden in prachtige felle kleuren. Kijk ook op Flickr met meer foto’s van Júlia’s werk, of bezoek haar website.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

In het atelier van Júlia dos Santos Baptista


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Werken in het atelier van Júlia dos Santos Baptista

De redactie bracht weer een bezoek aan Norman Roemer die zoals altijd tijdens de Atelierroute in een prachtig opgeruimd atelier zat en de bezoeker rustig zijn gangetje liet gaan. Amstelveenweb.com heeft al eens verslag gedaan van Norman, toen hij exposeerde in het Museum Jan van der Togt in 2011. Tijdens deze atelierroute heeft de redactie niet alleen zijn schilderijen bekeken, maar ook verschillende typmachines, waarvan hij een hele collectie heeft. De mooiste en meest bijzondere was wel een Chinese typmachine, waarbij je geen toets hebt met een letter, of karakter, maar waarbij je telkens een karakter oppakt met een speciaal mechaniekje, uit het tableau van karakters en vervolgens dit een afdruk laat maken. Dan moet eerst weer het karakter teruggeplaatst worden via het mechaniekje en kun je het volgende pakken en gebruiken. Een zeer fraai en bijzonder apparaat, maar natuurlijk zijn ook zijn werken zeer de moeite waard.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Graficus Norman Roemer (1931), oud docent van de Rietveld academie werkt nog steeds


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Een van de laatste kunstwerken van Norman Roemer


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Norman Roemer laat zijn heel speciale Chinese zetmachine zien

Paul van Riel staat bekend om zijn fotografie en heeft heel de wereld afgereisd om prachtige foto’s te maken. Veel van deze foto’s waren ingelijst te zien in zijn atelier.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Fotograaf Paul van Riel in zijn atelier/studio


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Drukwerk op tafel met de foto's van Paul van Riel

Na al deze bezoekjes aan Ateliers 2005, reden de redactieleden nog naar het Museum Jan van der Togt, waar Joep Backhuijs Jan Verschoor, Tomas Hillebrand en Rob Brünnmayer hun werken exposeerden.

Joep Backhuijs bezocht de Keukenhof en raakte geïnspireerd door de kleuren en het doolhof. Met verschillende vormen van gaas heeft hij kleine felgekleurde doolhofjes gecreëerd. Heel ander werk dan een ieder van Joep gewend is, want hij is tenslotte beeldend kunstenaar. Kijk voor meer werk en informatie over hemzelf op de website van Joep.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Beeldend kunstenaar Joep Backhuijs bij zijn kleurrijke labyrint


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Joep Backhuijs: Labyrint

Jan Verschoor is niet alleen directeur van het Museum Jan van der Togt, maar ook beeldhouwer. In de loop van zijn carrière is Jan Verschoor steeds meer gebruik gaan maken van andere materialen zoals kunststof, marmer, aluminium, staal en brons, maar ook hout en glas. Meer informatie en werken zijn te zien op de website van Jan Verschoor.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Jan Verschoor: Zonder titel gemengde techniek, reliëf

Op één van de eerste atelierroutes ontmoette de redactie Tomas Hillebrand in het atelier van Jan Verschoor, waar hij druk bezig was met beeldhouwwerken en andere technieken. Tomas heeft al vele exposities gehouden, ook zijn glassculpturen in het Museum Jan van der Togt. Een aantal hiervan hangt nog steeds in het museum en het bijzondere is, dat je zelf kunt bedenken wat je er in ziet en ook wat er allemaal in weerspiegeld wordt. Meer weten over Tomas Hillebrand, bezoek dan zijn website.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Een beetje bijpraten met beeldend kunstenaar Tomas Hillebrand in het Museum Jan van der Togt

Rob Brünnmayer is veelal bezig met bewegende objecten zoals een soort metalen vogels die zijn neergestreken op het dak van het museum of in de tuin. De objecten blijven op hun plaats genageld aan de grond, draaiend in het rond, hun vleugels wiegend in de wind in horizontale en verticale richting. Daarnaast vindt Rob het een kunst om oude klokken te herstellen, waarvan hij de ontbrekende onderdelen zelf vervaardigt. Tijdens de atelierroute zag de redactie heel ander werk, dus geen kinetische kunstwerken van Rob Brünnmayer, dat zeker de moeite van het bekijken waard is.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Rob Brünnmayer is gestopt met zijn kinetische objecten en nu zien wij in het Museum Jan van der Togt een soort reliëf van kunststof platen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Rob Brünnmayer: Kinetische objecten op het dak van het Museum Jan van der Togt

Na deze toch wel drukke route was het plezierig om nog even bij Anne en Lidy Leegstra van de Potterie-Galerie "Het Oude Dorp" neer te ploffen. Aldaar bekeken we het nieuwe werk van Anne, die nu op een speciale, zeer creatieve manier, bedacht om twee schilderijen, op één doek, met elkaar te verbinden. Een kunstig ‘knutselwerk’, dat wel enige precisie vereist.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Kunstschilder Anne Leegstra in zijn atelier


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Kunstschilder Anne Leegstra is heel productief, hier een hele zaal is vol met zijn karakteristieke schilderijen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Keramiste Lidy Leegstra voor haar volgeladen planken met eigen werk

Lidy liet ons de laatste keramische stukken zien van haar collectie, alhoewel het meest recente net voor onze neus was verkocht. De Potterie-Galerie van Anne en Lidy werd niet vermeld op de atelierroute kaart, aangezien zij toch altijd in het weekend geopend zijn. Dus u hoeft niet persé tot volgend jaar te wachten om hen een bezoek te brengen. Kijk op Potterie-Galerie voor het adres en de werken.

Aan het eind van de middag ging de redactie weer huiswaarts. Het was weer een mooie dag en een leerzame en bijzondere Atelierroute 2015.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen