Bijgewerkt: 24 juni 2024

Schaken voor de jeugd - 2015

Foto's -> Sport -> Schaken

Schaken voor de jeugd
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Robert Ris, begint met de schaak-workshop voor kinderen in de Bibliotheek Amstelveen

Donderdagmiddag 1 oktober 2015, werd in de bibliotheek aan het Stadshart weer enthousiast geschaakt in het kader van de schaakweek Amstelveen. Het was echter anders dan anders, want deze keer waren de spelers de scholieren van verschillende basisscholen. Internationaal schaakmeester Robert Ris (1988) kwam aan de schoolkinderen een schaakles geven. In de bibliotheek werden lange tafels neergezet en namen 22 kinderen druk pratend plaats op de stoelen. Robert begon met de uitleg van de verschillende schaakstukken op een groot schaakbord. Bij elk stuk vroeg hij de kinderen, of ze wisten, hoe het stuk heette en wat je er mee mocht doen. Telkens staken de kinderen enthousiast hun hand op om een antwoord te mogen geven. Als volleerd ‘meester van de klas’, zorgde Robert, dat bijna elk kind een antwoord mocht geven en het was enorm verrassend, hoeveel de kinderen al van het schaakspel wisten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

De meeste kinderen zijn niet eerst op een schaaktoernooi, dus veel moeten ze niet leren


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Wim Ris, de vader van Robert volgt met grote interesse de workshop


Na deze inleiding werd voor elk kind een schaakbord neergezet en vertelde Robert, dat de Nederlands jeugdkampioen t/m 20 jaar Hing Ting Lai (1997) uit Amstelveen tegen hen zou komen schaken, maar met wit wilde spelen. Als je dat niet wilde, mocht je het bord anders opzetten en dit was slechts bij één persoontje het geval. Zonder hulp plaatsten de scholieren de stukken op het bord en begonnen al enthousiast met elkaar te praten over het schaken. Het was echt een heel leuk gezicht, hoe deze kleintjes zo kundig en soms zelfs een beetje betweterig over het schaken spraken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Hing Ting Lai, de huidige Nederlands Jeugdkampioen t/m 20 jaar uit Amstelveen speelt een schaak-simultaan tegen de 22 kinderen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Robert Ris geeft adviezen aan de kinderen, hoe ze moeten schaken tegen de kampioen


Toen Hing Ting binnen kwam, was iedereen nog meer opgewonden en het spel begon. Leuk was, dat Robert Ris dan weer hier, dan weer daar, de kinderen advies gaf, vroeg wat ze gingen spelen en dan uitlegde, dat het misschien niet zo slim was en liet hun dan zelf weer uitzoeken waarom niet. Het was aandoenlijk om te zien, hoe leuk Robert met de kinderen in de weer was. Maar ook Hing Ting deed het geweldig. Hij had natuurlijk in een paar zetten sommige kinderen kunnen verslaan, maar hij zette het spel zo op, dat de kinderen enthousiast konden blijven doorspelen. De jongens waren erg serieus bezig met hun volgende zet te bedenken, de meisjes waren erg kletserig, maar overdachten wel hun zet en keken vol spanning uit als Hing Ting dan zijn zet deed. De gezichtjes na zo’n zet spraken boekdelen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Deze beweging met zijn hand deed Hing Ting Lai heel vaak, want 21 wedstrijden heeft hij gewonnen en een remise bereikt tegen een meisje


Nadat Robert had aangekondigd, dat het spel nog 5 minuten mocht doorgaan, kwam Hing Ting in de aanval. Langzaam maar zeker vielen de dametjes uit, soms door remise, waarmee ze reuze trots waren en soms, omdat het schaak – mat was. Tot slot bleven er nog drie jongens over. Maar ook die moesten het onderspit delven en vonden het toch jammer, dat ze het spel hadden verloren. De redactieleden van Amstelveenweb.com vonden het een geweldige prestatie van de kinderen en zij hebben genoten, niet alleen van het spel, het geklets, de serieuze spelers, maar ook van de gezichten van vreugde en soms teleurstelling. Dat er veel schaaktalent in Amstelveen aanwezig is, moge duidelijk zijn en wie weet, worden er in de toekomst nog veel Amstelveners schaakkampioen in verschillende leeftijdscategorieën.


Klik hier voor andere foto's in de categorie Sport