Bijgewerkt: 21 januari 2025

Hulde aan Henk - 2016

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Hulde aan Henk
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De schoenen van Henk Godthelp werden ook tentoongesteld

Op de laatste dag van maart, de 31ste in 2016, werd het plotseling erg druk in het Oude Dorp van Amstelveen, vooral bij het Museum Jan van der Togt. Daar werd het boek van journalist Henk Godthelp (1958-2013) gelanceerd. Henk was 35 jaar lang de chef-redactie van het Amstelveen Nieuwsblad en met zijn lichaamslengte van 2 meter en 5 cm was hij überhaupt een opvallend man, die de kraag van zijn jas altijd omhoogtrok. Alle e-mails die ik van hem heb gekregen, eindigden elke keer met de woorden: 'Hulde, Henk Godthelp'. Eerst dacht ik dat een woordgrapje was, maar het woord 'hulde' was zijn toverspreuk met de achterliggende gedachte, dat hij een soort waardering had voor de ontvanger van zijn bericht.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Andrea en haar echtgenot Jeroen Brandes (PvdA) wethouder waren ook aanwezig


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Journalist André Gerritsen de collega van Henk Godthelp bij het Amstelveen Nieuwsblad kwam er ook


De titel van zijn boek 'Slapen op je tenen' is afkomstig van één van zijn uitspraken in het Ziekenhuis Amstelveen, waar hij acht weken lang op de intensief care lag vanwege ernstige longproblemen. Het is een boek geworden, vertelde zijn echtgenote, 'over een man die een ander wilde zijn.' De motivatie om dit boek te schrijven was Henks wens om op een boekenplank te staan, een soort parallel aan Multatuli’s wens om ‘gelezen te worden’. De hoop is natuurlijk, dat het boek ook wordt gelezen en niet als stofvanger in de boekenkast belandt tussen alle boeken, die al lang niet meer worden gelezen en alleen een soort bewijs vormen, dat de woningeigenaren heel veel boeken hebben gelezen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Chris Godthelp-Kortink en haar dochter Roos nog snel op de foto, voor de opening van de boekpresentatie begint


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Als de mensen binnenkomen tekenen ze het gastenboek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Chris begroet oud-burgemeester mr M. Harry Kamphuis. Hij was de burgemeester van Amstelveen tussen 1997-2005


Het verhaal van het boek gaat over Herman en Erik, die gezworen kameraden zijn. Maar wat voor Erik vriendschap is, groeit voor Herman uit tot een heimelijke obsessie: hij wil Erik worden en zelf ‘vervagen’. Hermans zoektocht brengt hem ook in Gambia, Ierland en Griekenland. Een beetje onduidelijke verhaallijn, die wel duidelijker werd toen journalist Peter R. de Vries op het podium klom. De Vries vertelde zijn opmerkelijk verhaal over zijn kindertijd samen met Henk, want nu bleek, dat hij 23 jaar lang in Amstelveen woonde. Hij vertelde aan de aanwezigen, dat ze heel veel samen hadden gedaan, zoals voetballen bij de voetbalvereniging NFC in Amstelveen en allebei droomden over hun toekomst als journalist.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Petra Kirch-Voors (VVD) statenlid van de Provincie Noord-Holland, Jan van Zanen burgemeester van Utrecht en de echtgenote van Harry Kamphuis in de zaal


Maar even terug naar het begin. In het museum hielden de honderden mensen die Henk op de een of andere manier hebben gekend, een soort reünie. Dat betekende, dat het geluidsniveau in de zalen de 90 decibel bereikte, want als zo veel mensen tegelijk met elkaar praten, moeten ze steeds harder praten, om het verhaal van de andere te kunnen volgen. Officieel was de opening vanaf 17 uur, maar een half uur eerder kwam men al naar het museum, om geen moment te missen van de middag.

Veel lokale politici, zakenmensen, oud-burgemeesters, maar ook gewone burgers, kwamen naar het Oude Dorp. Want dat is de plaats, waar Henk in zijn 35 jaar durende loopbaan enorm veel artikelen produceerde, die graag werden gelezen. Henk was goed 'embedded' in het gemeentebestuur en regelmatig kreeg hij ‘insider’ informatie, die andere journalisten niet kregen. De informatie werd door Henk omgevormd, zoals ik het vaak benoemde, tot 'science fiction' verhalen, die geen enkele realiteit bevatten. Dat interesseerde Henk niet, want hij heeft in ieder geval zijn verhaal in het blad kunnen publiceren en daarmee zijn taak volbracht. Echter veel van zijn artikelen waren wel conform de juiste gegevens, met af en toe zijn eigen fantasie erin verwerkt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Sander Mager als ceremoniemeester


De boekpresentatie werd begeleid door oud-politicus en voormalig fractievoorzitter van GroenLinks-Amstelveen, Sander Mager. Hij verwelkomde alle aanwezigen in de naam van echtgenote Chris en zijn dochter Roos. Sander: 'Sinds vandaag is Henk niet alleen de krantenman, maar ook de auteur'.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Jan van Zanen ereburger en oud-burgemeester van Amstelveen en tegenwoordig burgemeester van Utrecht aan het woord


Na de eerste woorden van de ceremoniemeester kwam de heer Jan van Zanen, oud-burgemeester en ereburger van Amstelveen op het podium en in zijn toespraak zei hij: 'De lucht was op! Het talent niet en inderdaad slapen doe je op je tenen'. Hij vertelde dat Henk meestal fair was, maar vaak achterdochtig -al dan niet gespeeld- of hij had een complot bedacht, zo briljant, maar het was helemaal niet zo. Jan, de Ereburger van Amstelveen, hield een mooie speech over Henk en regelmatig bracht dat een lachsalvo teweeg. Want hij sprak echt zoals hij Henk heeft gekend. Henk met zijn charmante, soms stiekeme uitlatingen, maar ook hoe hij is geweest als persoon.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Chris Godthelp-Kortink vertelt over het achtergrondverhaal van het boek


Chris, zijn echtgenote en oprichter van uitgeverij Hulde: 'En hier sta ik dan, eigenlijk in Henk zijn schoenen. Ik ben zo trots en het is zo jammer dat Henk er zelf niet bij is!' Ook zij hield een mooie speech en de lijst van personen die ze wilde bedanken was te lang. Daarom bedankte Chris alleen haar zus en Joep, die haar met raad en daad hebben bijgestaan om het boek op de schappen te krijgen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Jacqueline Kortink, de zus van Chris en de videomaker Joep Heijerman op het podium


Vervolgens overhandigde zij het eerste exemplaar van het boek aan journalist Peter R. de Vries. De Vries begon zijn speech treffend: 'Wat fijn, dat u allemaal een alibi heeft gevonden om hier op deze middag ooggetuige zijn van deze belangrijke gebeurtenis. Ik kan me voorstellen dat veel mensen zich afvragen, Henk Godthelp en Peter R. De Vries? Wat is dat eigenlijk? In welke zin hebben ze iets met elkaar gehad? Ik zal het vertellen. Ik ben opgegroeid in Amstelveen en woonde 23 jaar in Borssenburg, dat is een straatje, dat parallel loopt met Zonnestein, maar dat was kilometers verwijderd van de woning van Henk. In 1968 was ik 12 jaar oud en ik wilde voetbal spelen en daarvoor had ik voetbalclub NFC uitgekozen aan de Sportlaan. Ik had uitgevonden dat ik daarvoor naar het secretariaat moest en dat was gevestigd in de Dominee Otto G. Heldringstraat in Amstelveen. In die straat woonde de secretaris de heer J. Godthelp. Samen met mijn vader ben ik daar naar toegegaan en werd ik een slaapkamer geloosd, waar een twee meter lange man was, de vader van Henk.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries vertelt over zijn vriendschap met Henk Godthelp


De rest van het verhaal kunt u in de video zien en horen. Hoe de heer De Vries uit de doeken doet wat zijn connectie met Henk was en hoe hun leven eigenlijk heel parallel verliep. Na het verrassende verhaal van de heer De Vries, las Sander Mager een stukje voor uit het boek van Henk, om een beetje een idee te geven van de sfeer van het boek. Matthijs den Hollander, de stadsdichter van Amstelveen droeg zijn gedicht voor en als laatste spreker kwam wethouder Herbert Raat naar de microfoon, om zijn verhaal over Henk te vertellen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Matthijs den Hollander, de stadsdichter van Amstelveen leest zijn gedicht voor




Bekijk de video

Herbert vertelde, dat Henk een goede vriend was van hem: 'Ik mis hem elke dag en wacht elke dinsdag om 5 uur, tot hij langskomt, maar hij komt niet meer. Henk was een bijzondere man. Ik heb van hem ontzettend genoten, maar ook veel last gehad als politicus en burgemeester Van Zanen ook, maar desalniettemin vinden wij, het gemeentebestuur van Amstelveen, dat Henk niet alleen maar op de boekenplank moet staan. Wij willen hem toch gewoon zien in de straten en daarom wil ik hier iets overhandigen!' Herbert pakte een blauw straatnaambord met de naam Henk Godthelplaan erop en overhandigde het aan Chris en dochter Roos, die helemaal perplex stonden van de verrassing.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Herbert Raat (VVD) wethouder vertelt over zijn vriend Henk Godthelp


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Herbert Raat (VVD) wethouder op het podium tussen de twee banners, de een met Henk's schoenen en de ander met Henk Godthelp zelf

De gemeente Amstelveen riep in december 2015 onder het motto ‘het cement van Amstelveen’ inwoners op om namen van Amstelveners in te sturen voor nieuwe straatnamen. Deze namen worden gebruikt voor de nieuwste en waarschijnlijk laatste nieuwbouwwijk van Amstelveen. Deze plek, genaamd De Scheg, is nu nog een stuk weiland ten zuiden van Westwijk. De bouw van de nieuwe wijk start naar verwachting rond 2018. Chris Godthelp-Kortink: “Ik vind het geweldig, dat we Henk nu kunnen vereeuwigen met een eigen straatnaam. De net gepubliceerde roman was voor mij al een postuum eerbetoon, maar dit maakt het compleet.”

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2016)

Herbert Raat (VVD) wethouder met Chris en Roos houden het straatnaambord Henk Godthelplaan vast


”Henk Godthelp was wars van paternalisme en morele betutteling,” aldus wethouder Herbert Raat. “Hij omarmde en koesterde het leven vóór de dood. Was een liefhebber van kunst, cultuur en de kroeg. Hij wist wat er gaande was in de stad en sprak met iedereen. Toch hield hij altijd onverschrokken vast aan zijn eigen kompas. Hij heeft mensen opgeleid in het journalistieke vak, mensen, waar Amstelveen nu nog veel aan heeft. Henk hield van Amstelveen en Amstelveen van hem. Amstelveen is hem veel dank verschuldigd. Door zijn karakteristieke aanwezigheid op veel plekken heeft hij de culturele en economische ontwikkeling van Amstelveen gesteund. Met zijn levenshouding kwam er ruimte voor de kracht van Amstelveen.”

De Henk Godthelplaan is de tweede straatnaam die de gemeente bekend heeft gemaakt. Eerder liet de gemeente weten een straat te vernoemen naar de politieagente Gabriëlle Cevat die in 2008 tragisch om het leven kwam. In totaal worden er vijf straatnamen onthuld. De overige straatnamen worden bepaald, zodra bekend is voor welk gedeelte in de openbare buitenruimte de straatnaam gaat gelden. Het is nog niet bekend hoeveel straten er komen en hoe deze straten precies gaan lopen. Wel staat vast, dat het aantal ingediende namen het aantal nieuwe straten overstijgt. Dit betekent, dat niet alle inzendingen een eigen straat kunnen krijgen.

Het was een geweldige samenkomst, de drank vloeide rijkelijk zoals Henk het gewild zou hebben. Vermoedelijk heeft hij vanaf zijn wolk alles gadegeslagen en ik denk dat hij er de pest in had, dat hij zelf niet aanwezig kon zijn. Henks boek is ook te koop bij boekhandel Venstra, zowel als paperback of gebonden.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea