Bijgewerkt: 2 februari 2023

Culturele Bazaar - 2016

Foto's -> Gebeurtenissen -> Festivals en Feesten

Culturele Bazaar
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Swara Santi, een ensemble dat Balinese muziek ten gehore bracht, waarbij twee prachtig geklede dames een bloemendans uitvoerden

Het jaarlijkse Stadspleinfestival Amstelveen, onder de naam Culturele Bazaar, vond dit jaar plaats in het laatste weekend van juni, namelijk op 26 juni 2016. De weersverwachting was gunstig en gelukkig hadden de weermannen en -vrouwen gelijk. Ondanks een stevig briesje begon de Culturele Bazaar om 12.00 uur zonnig. Voorheen werd het Stadsplein Festival in september gehouden, maar Gerard Lohuis, directeur van P60 de organisator van dit Festival, vond het beter om het in de zomer te doen. Iedereen heeft dan zin in ontspanning voorafgaand aan vakanties en in september weet je maar nooit hoe het weer is. In tegenstelling tot het vorige Festival, waar veel culinaire kramen en workshops waren te bezoeken, was het deze keer een Culturele gebeurtenis. De Culturele Bazaar zou een informatiemarkt brengen met veel workshops en presentaties van lokale en regionale culturele projecten en talenten, om te laten zien wat de Amstelveense culturele instellingen allemaal te bieden hebben. En zo was het ook. Eén van de redactieleden bezocht de Bazaar en verveelde zich niet.<
br>
Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het Camerata Strijkorkest van de Muziek- en Dansschool Amstelveen onder leiding van Wiesje Miedema speelt tijdens het Stadsbazaar Amstelveen de muziek van Vivaldi


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het cellisten-team van het Camerata Strijkorkest van de Muziek- en Dansschool Amstelveen


Er waren twee podia opgezet en op het eerste begon de Slagwerkgroep Bovenkerk, maar die was al vertrokken, voordat hiervan opnames gemaakt konden worden. Snel werd het podium weer ingenomen door Swara Santi, een ensemble dat Balinese muziek ten gehore bracht, waarbij twee prachtig geklede dames een bloemendans uitvoerden. Het podium stond onder een grote tent en door de zon die in de tent brandde, kwam je in Balinese sferen, zowel door de warmte, als door de muziek.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Optreden van de Fellows Bigband onder leiding van Loet van der Lee


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Op het tweede podium zong ondertussen het Kwintessens vrouwenkoor. Een Amstelveens vrouwenkoor met een breed en veelzijdig repertoire


Stadsdichter Matthijs den Hollander praatte alle optredens aan elkaar en liep van hot naar her, om op tijd te zijn voor de volgende presentatie. Na de Balinese klanken werd er plaats gemaakt voor een strijkorkest, bestaande uit zeer jonge mensen. Sommigen zijn net begonnen, anderen zijn bijna klaar om uit te vliegen. Wiesje Miedema was de dirigent van het Camerata Strijkorkest MDA. Er werd onder meer Vivaldi gespeeld en de uitvoering was prachtig. Vaak hoor je toch hier en daar wel, dat het geen professionele spelers zijn, maar deze uitvoering was werkelijk geweldig.

Er werd nog meer gespeeld, maar de wandeling over het Stadsplein ging verder. Er waren diverse kramen van koren en iedereen zoekt nog koorleden. Ook de Vereniging Historisch Amstelveen was van de partij met heel veel publicaties over Amstelveen. Ook lid worden om meer over Amstelveen te weten te komen? Kijk dan op hun website VHA.

Myrthe Schuuring, de directeur van het Amstelveens Poppentheater had diverse straattheater gezelschappen uitgenodigd om dit Festival op te fleuren. Zo liep er een berentemster met een grote beer in een kar rond, tot grote hilariteit van sommige kleintjes, die dachten dat het een echte beer was. Ook was er een dame uit de Jordaan die haar meubilair had meegenomen, waarmee ze een gezellige stoelentrein had gemaakt, kijk op de video. De kinderen zaten heerlijk in de fauteuils en werden zo het plein rondgereden. Heel bijzonder was het danseresje, dat danste op een grote rode bal, als was ze uit een muziekdoosje gekomen. Om haar heen liep een hele grote reus, die het danseresje beschermde, maar ook samen met haar danste. De reus werd bediend door een speler die in de jas zat en het was zo’n goed poppenspel, dat het net leek of de reus een echt persoon was. Ook hier zag je, dat nu niet alleen de kinderen, maar ook de ouderen onder de indruk waren van deze opvoering.

Op het tweede podium zong ondertussen het Kwintessens vrouwenkoor. Een Amstelveens vrouwenkoor met een breed en veelzijdig repertoire. Ze treden her en der op, ook regelmatig in verzorgingshuizen. Houd je van zingen, alt of sopraan, meld je dan aan, ook als je geen noten kunt lezen ben je welkom, aldus een dame in de kraam van dit koor. Jammer was wel, dat het koor maar door en door bleef zingen, terwijl ondertussen de Neraida Hellenic Dance Griekse muziek startte en traditionele Griekse volksdansen uitvoerde. De groep uit Utrecht was uitgenodigd door de Volksuniversiteit en Neraida Hellenic Dance streeft er naar de Helleense dans en traditie zo authentiek mogelijk te houden. Neraida betekent ‘fee’ en men denkt hierbij meteen aan dansen en muziek. Alle vrouwen en de enkele man, droegen traditionele kledij uit verschillende provincies van Griekenland. Er werd heel enthousiast en vrolijk gedanst en zelfs enkele mensen uit het publiek werden erdoor aangestoken en huppelden mee. De groep te zien dansen bracht echt de vakantiestemming er weer in, vooral omdat de zon nog scheen en het steeds warmer werd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De Neraida Hellenic Dance groep startte Griekse muziek en voerde traditionele Griekse volksdansen uit. De groep uit Utrecht was uitgenodigd door de Volksuniversiteit Amstelveen


Op podium 1 was ondertussen de Fellows Big Band geïnstalleerd en zij brachten swingende bigband-nummers ten gehore. Na een paar nummers kwam Marije Voskamp (18 jaar) het orkest versterken met zang. Marije slaagde cum laude voor haar vwo-examen aan het Herman Wesselink College in Amstelveen en had als keuzevak muziek. De FBB ontdekte haar zangtalent en daarom mocht zij op het Stadsplein tezamen met het orkest optreden.

Er was nog veel te zien, dus even een kijkje genomen in een DJ bus. Er waren veel draaitafels opgesteld, elk met een eigen koptelefoon, maar helaas was er ten tijde van het bezoek van Amstelveenweb, niet veel animo. Drie jonge gastjes waren druk bezig aan de draaitafels. Ze leefden zich helemaal uit en het was ‘schattig’ om te zien. Zeker en vast zit daar een nieuwe toekomstige DJ bij!

Er zouden gezellig terrasjes zijn en foodtrucks. Helaas kon de redactie alleen een biertent ontdekken, dus hongerig weer verder op pad. Zo werd nog de quiz bus van de bibliotheek met de Familiequiz bezocht, waar je kon testen wat je weet over Amstelveen, over cultuur en boeken. Verderop kon je testen wat je voelt bij kunst, in de pagode van het Cobra Museum, waarbij je ook nog een mooie ets kon winnen. Na drie uur rondgewandeld te hebben, was het welletjes. Op de terugweg over het plein nog even bij de zweefmolen voor kinderen gekeken. Het is altijd leuk om te zien, hoe de kleintjes genieten in zo’n zweefmolen, alhoewel een enkeling het toch ook wel heel eng vond.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De accordeonisten van de Concertina's samen met het AdHoc koor geven onder leiding van Elly Meekel een muzikale presentatie


Bij podium 2 begon tot grote vreugde van de redactie, juist een optreden van de Concertina’s onder leiding van Elly Meekel, tezamen met het AdHoc koor. De accordeonisten speelden weer met veel plezier hun repertoire, aangevuld met de enthousiaste zang van het AdHoc koor. Het was heerlijk om te zien en te luisteren natuurlijk. En dat was een mooie afsluiting van deze middag voor Amstelveenweb, want het Festival ging nog door tot 18.00 uur.


Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen