Bijgewerkt: 2 februari 2023

Winnaars 20ste Amateurkunst Expositie - 2016

Foto's -> Gebeurtenissen -> Kunstuitleen Amstelveen

Winnaars 20ste Amateurkunst Expositie
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Herbert Bos, directeur van Kunstuitleen Amstelveen heet iedereen welkom

Op zaterdagmiddag 16 juli 2016 werden de winnaars van de 20ste Amateurkunst Expositie in Amstelveen bekend gemaakt. Tegenwoordig is de locatie van de Kunstuitleen Amstelveen bij de Volksuniversiteit en omdat daar veel minder ruimte beschikbaar is, werden de kunstwerken aan de muren van een lange gang op de derde etage opgehangen. Uiteraard is het niet de meest sfeervolle omgeving en omdat het weer buiten zo bedrukt was, werd het ook erg benauwd en warm in de gangen. Herbert Bos, directeur van de Kustuitleen Amstelveen, zette gelukkig wel her en der ramen open om een beetje frisse lucht door de gangen te laten waaien. Er waren behoorlijk veel mensen naar de bekendmaking gekomen en natuurlijk veel amateurkunstenaars van wie hun werk meedeed aan de expositie. De bekendmaking van de winnaars viel in de vakantieperiode, dus er kwamen wel minder mensen dan men zou mogen verwachten.

Zoals gepland nam Herbert Bos, directeur van de Kunstuitleen Amstelveen, om 15 uur het woord: ‘Hartelijk welkom bij deze laatste middag van de Amateurkunst Expositie, waarin wij kunnen genieten van de amateurkunstenaarstentoonstelling van de Kunstuitleen. Een jaarlijks evenement, waar alle Amstelveense amateurkunstenaars naar uitkijken. En het was een mooie tentoonstelling! Er zijn ook dagelijks veel bezoekers geweest en velen hebben hun stem uitgebracht. Er zijn in totaal 523 stemmen geteld en dat is natuurlijk een prachtig resultaat. Dat betekent ook weer, dat er een grote betrokkenheid is onder de amateurs en hun aanhang. De werken die er hangen en staan, zijn heel divers en het was moeilijk voor zowel het publiek, als voor de vakjury om de winnaars aan te wijzen. Toch is het gelukt!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Beeldend kunstenaar Paul Dikker, lid van de vakjury, aan het woord


De vakjury heeft twee werken uitgekozen, één voor het 2-dimensionale werk en één voor het 3-dimensionale werk en dit deed ook de publieksjury, zij het dat deze jury een andere mening was toegedaan. Dit jaar bestond de vakjury van de Amstelveense Kunstenaars uit Paul Dikker (kunstschilder) en Stephanie Rhode (beeldhouwer/monumentale vormgeving). Zij hebben daar enorm veel werk van gemaakt en waren eigenlijk overdonderd van wat hier allemaal te zien was. Maar ze zijn er uitgekomen en daarom geef ik hen graag het woord.’

Vervolgens werd het juryrapport voorgelezen voor het 2-dimensionale werk door Paul Dikker en voor het 3-dimensionale werk door Stephanie Rhode. Zij riep de kunstenaars op om meer 3-dimensionaal werk te maken, aangezien daarvan niet zo heel veel aanwezig was. Na het lezen van de juryrapporten zonder namen te noemen, kreeg Heleen van Ketwich Verschuur, directeur van Museum Jan van der Togt, de microfoon, maakte de winnaars bekend en reikte hen de prijzen uit.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Beeldend kunstenaar Stephanie Rhode lid van de vakjury analyseert de ingestuurde werken van de amateurkunstenaars

Juryrapport Amateurkunst expositie 2016

Paul Dikker vertelde: 'Als jury vonden wij het dit jaar geen gemakkelijke opdracht om een keuze te maken uit de veelheid aan kunstwerken, uiteenlopend van traditioneel naar modern, van ambachtelijk naar experimenteel, van vormvast naar zoekend. Opmerkelijk vonden we de aanwezigheid van enkele geborduurde werken. Die zijn tegenwoordig weer actueel in de moderne kunst, zie bijvoorbeeld de tentoonstelling van borduurwerken door Rob Scholte in de Fundatie in Zwolle. Het aanbod was van dusdanig goede kwaliteit, dat we met gemak meer aanmoedigingsprijzen hadden kunnen toekennen. Maar we moesten nu eenmaal een keuze maken. Laten we vooral niet vergeten, dat het in de kunst niet om het behalen van prijzen gaat. Veel belangrijker is het, dat we als makers plezier hebben in wat we doen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Heleen van Ketwich Verschuur, directeur van het Museum Jan van der Togt spreekt de winnaars toe


Eervolle vermelding voor 2 dimensionale werk:
Marcella Iedema (nr.64) (aquarel/ schilderen)

Opvallend is het gebruik van perspectief en de sterke vorm van de boomstronken ten opzichte van het vrije kleur- en vormgebruik van gebladerte en lucht. (Foto: boom vanaf beneden).

Foto Amstelveen
(Foto M. Iedema - 2016)

nr. 64. Marcella Iedema 'Zonder titel' - aquarel


Henk Vrolijk (nr.40) (olieverf/ schilderen)
Met veel liefde en aandacht geschilderd traditioneel bloemstilleven, verfijnd, subtiel, kleurrijk en poëtisch.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

nr. 40. Henk Vrolijk: 'Bloemen' - olieverf


Eervolle vermelding voor 3-dimensionaal werk:
Titia Witte (nr.105) (brons/beeldhouwen)

Goed in details uitgewerkt, liefedevol portret in een klassieke stijl, maar niet stijf, met aandacht voor de grote vorm.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

nr. 105. Titia Witte: 'Dochter' - brons


Frits Prins (nr.85)(albast/ beeldhouwen)
Harmonieus reliëf, basaal van vorm, heel mooi gepresenteerd in een met rood velours beklede koffer.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

nr. 85. Frits Prins : 'De Drie gratiën ' - albast


Aanmoedigingsprijs en winnaar van het 2-dimensionale werk door de vakjury:
Titus Tielens (nr.1) (schilderen): 'Dorpje bij tempel, Bonso Zuid Korea'.
Dit schilderij geeft ons een kijkje in een andere wereld. Het is expressief van penseelvoering, vlot en vaardig geschilderd en sterk van lijnvoering. De bijzondere vlakverdeling draagt bij aan de monumentale uitstraling. Het schilderij is opgebouwd vanuit een donkere achtergrond, waarop de lichte kleuren later zijn aangebracht. Opvallend zijn de heldere kleuren, waarbij een intelligent gebruik wordt gemaakt van primaire en complementaire kleuren, Met zijn afgebakende, gecontoureerde vemen doet het in de verte denken aan een Aziatische houtsnede. Verrassend zijn de oranje bloemachtige vorm en de rode diagonale vorm die het vlak doorsnijdt. Het schilderij ademt een rustige, landelijke atmosfeer.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

nr. 01. Titus Tielens: 'Dorpje bij tempel' - acryl


Aanmoedigingsprijs en winnaar van het 3-dimensionale werk door de vakjury:
Katja Roschar (nr. 82) (beeldhouwen): 'Zeevlucht'

Het eerste wat bij dit beeld opvalt, zijn de titel en het thema. 'Zeevlucht' is een geëngageerd beeld, dat als een van de weinige werken op deze tentoonstelling commentaar geeft op de actualiteit. Het werk getuigt van betrokkenheid en verbeeldingskracht. Het doet sterk denken aan de bekende houtsnede 'De grote golf van Kanagawa' van de Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai. De vorm van de golf symboliseert de eindeloze zee. Het blauwe glazuur laat duidelijk de textuur van de zee zien, waarop onschuldige en kwetsbare mensen rondzwalken op zoek naar een beter leven. Het beeld ontleent zijn kracht aan de letterlijke en confronterende weergave van de naakte werkelijkheid.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

nr. 82. Katja Roschar: 'Zeevlucht' - gemengde techniek


De publieksprijzen werden gewonnen door:
2-dimensionale werk: Rob Thole (nr 56) ets 'Fietsers'.


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

nr. 56. Rob Thole : 'Zonder titel' - ets


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Rob Thole naast zijn ets


3-dimensionale werk: Frank Hoekzema (nr. 86) keramiek 'Zo moe'.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

nr. 86 Frank Hoekzema met zijn keramiek 'Zo moe'


Prijzen
De winnaars van de publieksprijzen krijgen 250 euro om benodigdheden te kopen voor hun creatieve werk. De winnaars gekozen door de vakjury, kregen als prijs een cursus bij ateliers SAKB en de winnaars van de publieksprijs mogen hun werk een maand lang in het Museum Jan van der Togt tentoonstellen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Vlnr.: Echtgenote van Titus Tielens, Frank Hoekzema, Rob Thole, Herbert Bos, Paul Dikker, Stephanie Rhode en Heleen van Ketwich Verschuur


Tot slot werd er nog een groepsfoto gemaakt van de winnaars, de vakjuryleden en beide directeuren. Het was weer een mooie bijeenkomst die zoals gebruikelijk werd afgesloten met een hapje en een drankje.
Adres: Kunstuitleen Amstelveen,
Stadsplein 97,
1181 ZM Amstelveen

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen