Bijgewerkt: 23 december 2024

Potterie-Galerie 40 jaar - 2016

Foto's -> Oude Dorp -> Potterie Galerie

Potterie-Galerie 40 jaar
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Lidy Leegstra krijgt haar eerste boeket van een Japanse vrouw op vrijdagochtend 26 augustus 2016


Op de uitnodiging van Anne en Lidy Leegstra stond: 1976 - 2016 - Potterie-Galerie 'Het Oude Dorp' 40 jaar! Dat is niet zomaar wat, dat laten we niet voorbij gaan. En op zaterdagmiddag 27 augustus 2016 was het dan zo ver. De zon straalde en Lidy en Anne ook, toen de genodigden binnenstroomden om hun felicitaties te uiten en te proosten op de toekomst. Zowel aan de straatkant als in de binnentuin was het gezellig ingericht en aangekleed. Hapjes, drankjes, sta-tafeltjes en voor de wat oudere gasten enkele stoelen. De cadeautafel stond al snel vol met veelal dranken en natuurlijk daaraan bevestigd kaarten met goede wensen. Maar ook stond er een prachtige keramieken pot van Lidy, waar mensen desgewenst een envelopje konden achterlaten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Lidy is al in Japanse sferen


In de werkruimte had Lidy allerlei foto’s en artikelen opgehangen, die in de afgelopen 40 jaar over hen beiden waren gepubliceerd. Zo hing er een uitgebreid artikel uit het Amstelveens Weekblad van 14 augustus 1986. De journaliste schreef: 'TIENTALLEN Amstelveense kunstenaars exposeerden de afgelopen zeven jaar in dit galerietje van potterie 'het oude dorp' aan de Dorpsstraat. De bescheiden expositieruimte is eigenlijk een wat uit de hand gelopen hobby van Anne Leegstra. Hij wilde zijn eigen werk graag exposeren op dezelfde verdieping, waar zijn vrouw Lidy de potterie runt’.

‘Toen de 40-jarige pottenbakster tien jaar geleden aan de Dorpsstraat haar eigen pottenbakkerij startte, was het de opzet, dat het hierbij zou blijven. Dat er nu om de zes, of acht weken een kunstenaar werk exposeert, dat ook gekocht kan worden, is nooit de bedoeling geweest. Maar spijt hebben ze er nooit van gehad, want het galerietje - hoe simpel ook van opzet - blijkt een trekpleister voor heel wat kunstliefhebbers en collega-kunstenaars. En daar blijft het niet bij, want Dorpsstraat 29 is in de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een plek, waar de Amstelveense kunstenaars elkaar regelmatig ontmoeten en ideeën uitwisselen. Het is typerend voor de Leegstra's, dat ze hun galerietje spontaan voor anderen openstelden, toen bleek, dat Anne geen werk meer had om te exposeren. De reden is heel simpel. Hij had zes jaar geleden zoveel opdrachten, dat er geen eigen werk meer overbleef om te exposeren. Eén van de ideeën, die in hun thuis na afloop van de laatste Klaasmarkt in Aemstelle aan de Dorpsstraat werd geboren, is de kunstmanifestatie 'open atelierdag' op zondag 28 september. Toen het idee er eenmaal was, moesten er ook deelnemers worden uitgenodigd. Het was voor iedereen vanzelfsprekend dat Anne en Lidy dit zouden doen, omdat zij de kunstenaars persoonlijk goed kennen’.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

'Lidy Leegstra kan lezen en schrijven met klei' - staat er in een oude krant


‘Zij reageerden ook heel enthousiast op het initiatief van het Amstelveens Weekblad iedere maand een kunstenaar opdracht te geven tot het maken van een kunstwerk. Het exposeren van het maandelijkse kunstwerk plus interview in hun galerie is ook weer een spontaan idee van het Amstelveense kunstenaarsechtpaar. Anne Leegstra: 'Lidy en ik hebben een zalig leven. Met ons huis zijn we nog steeds heel gelukkig. We hebben allebei ons eigen en fijne werk en genieten van de aanloop naar ons thuis van veel kunstenaars. Als collega's eenmaal bij ons hebben geëxposeerd, dan blijven ze altijd terugkomen. Met iedere tentoonstelling krijg je weer nieuwe mensen in huis. We bedruipen ons financieel helemaal zelf, maar we stellen ook geen hoge materiële eisen. Het blijft een simpel winkeltje, waar we niet rijk van worden, maar daar zijn we ook nooit vanuit gegaan.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het prikbord van herinneringen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

José van Amstelveenweb.com voert een zeer interessant gesprek met Lidy, voor de gasten binnenstromen


‘Lidy Leegstra-Pater: 'De sfeer verdwijnt langzaam maar zeker en één van de slechte gevolgen is, dat de Amstelveense koopavonden hier niets meer voorstellen. De paar winkels, die nog over zijn, vinden het niet de moeite waard om tot negen uur open te blijven.' Het weerhoudt de pottenbakster niet haar winkel op de donderdagavonden voor klanten wel open te blijven. De woonkamer van Dorpsstraat 29 is het hele jaar door een soort zoete inval. Lidy: 'We zouden hier onderhand een eigen kroeg kunnen beginnen. Hieruit blijkt, dat Amstelveen een eigen plek mist, waar kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten, zoals je dat in Bergen wel hebt. Misschien is het initiatief van de open atelierdag een goede aanzet hier ook een eigen Amstelveense kunstkring van de grond te krijgen. Het is toch uniek, dat je in het oude dorp op zo'n klein stuk zoveel kunstenaars bij elkaar hebt zitten’.

‘Als pottenbakster heeft zij een heel druk bestaan. Zij heeft in de afgelopen tien jaar een drukke klantenkring opgebouwd. Tachtig procent van haar tijd heeft zij hard nodig voor eigen opdrachten. Zij moet er ook voor zorgen, dat de winkelvoorraad op peil blijft. Daarnaast geeft zij een dag in de week les in haar eigen atelier achter de potterie. Eén indrukwekkende grote en  twee kleinere ovens zorgen ervoor, dat haar eigen werk en de resultaten van haar leerlingen regelmatig worden gebakken. Het aanbod van leerlingen is veel groter dan zij aan kan. Als zij zou willen kan zij en hele week vullen met lesgeven. Daar begint ze niet aan, omdat haar eigen werk dan in het gedrang komt. Als iemand opbelt, die bij haar wil leren pottenbakken, moet ze altijd weigeren. Ze kan ook geen enkele toezegging doen, omdat haar leerlingen jarenlang op de cursus blijven’.
Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De eerste vrienden zijn al in de tuin: Hanny Guit vicevoorzitter van VVD-Amstelveen met wethouder Herbert Raat (VVD)


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Cor Roof (r) de medeorganisator van de jaarlijkse Amateurkunstmarkt in het Oude-Dorp van Amstelveen in gesprek met Hans de Weers oud-welzijnwerker van de Stichting Cardanus, tegenwoordig redactielid van de lokale website Mijnamstelveen.nl


‘Ook de 43-jarige Anne Leegstra die zichzelf kunstschilder-ambachtschilder noemt, geeft een avond in de week les in olieverf, aquarel, krijt en potlood aan mensen, die 'lekker voor zichzelf bezig willen zijn. Hij heeft negen leerlingen en de meesten zitten al vijf jaar bij hem op les. 'Sommigen zijn zo goed bezig. 'Hij wil niet meer dan één avond lesgeven, omdat ook zijn eigen werk en opdrachten in gevaar komen. Een eigen atelier heeft hij niet, maar hij kan altijd terecht in het atelier van Bob Verstraete, waar hij een 'eigen' schilderhoekje heeft. Het aantal kunstenaars, dat de afgelopen zes jaar aan de Dorpstraat heeft geëxposeerd is moeilijk te schatten. In ieder geval heel veel, onder wie Amstelveense kunstenaars Toon de Haas, Ingeborg Oderwald, YvonneMaya Bakker, Olaf van de Beek, Yvonne Cals en Karla Buchel. De opzet van de galerie is, dat alleen beroepskunstenaars op uitnodiging hun werk laten zien’.

‘Dat weerhoudt veel amateurs uit Amstelveen en vaak verre omgeving niet om langs te komen met de vraag ook eens te mogen exposeren. Zij worden altijd teleurgesteld, omdat Anne en Lidy bij voorkeur hun exposanten zelf uitzoeken. Om nieuw en jong talent ook een kans te geven gaan zij zelf vaak tentoonstellingen af. Het zelf op zoek gaan heeft ze de afgelopen jaren ook weer een paar nieuwe en goede kunstenaars opgeleverd. Openingen verzorgen de Leegstra's niet. Als een kunstenaar een officiële opening wil, moet hij of zij het zelf organiseren.'
Wil Merkies
In een ander artikel uit 2007 staat: 'Eind jaren zeventig zat ik hier ook al met twee dames,' vertelt een enthousiaste Lidy Leegstra, intussen plaats nemend aan haar werktafel in de gezellige atelierruimte achter de winkel. ‘En volgens mij hebben we toentertijd zelfs nog met zijn drieën in de krant gestaan. Hier tegenover was een wolwinkeltje gevestigd, waarmee de eigenaresse Adèle inmiddels is gestopt, maar nog wel in Amstelveen woont. In het hoekpand verscheen een Poppenmuseum, gerund door weduwe Mevrouw van Hees. Zij woonde boven het pand. Na haar overlijden wilde de gemeente Amstelveen het Poppenmuseum niet overnemen, waardoor de kinderen de inboedel verkochten. Op de andere hoek was de kruidenierszaak, gerund door de dames Kapteijn’.

‘In 1977 is Lidy Leegstra begonnen met haar Potterie "Het Oude Dorp" en heeft op die manier van haar hobby haar werk weten te maken. 'Het was een heel bewuste keuze om op deze plek een eigen potterie annex keramiekwinkel te starten,' verklaart ze. 'Ik verkocht inmiddels al heel wat jaartjes mijn keramiek aan vrienden en familie, maar dit was absoluut mijn kans de 'zaken' professioneler te gaan aanpakken. Een dergelijke combinatie van atelier en winkel was absoluut nieuw in die tijd in Amstelveen,' vervolgt ze, terugdenkend aan die begintijd. 'Ik had dus gelijk veel aanloop. De veelal oudere mensen die hier in de buurt woonden, kwamen regelmatig binnenwandelen om een leuk cadeautje uit te zoeken. Mond tot mondreclame deed de rest,' aldus de sympathieke kunstenares’.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Iedereen praat met iedereen, zoals dat hoort


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Beeldend kunstenaars Rob Brünnmayer en Jan Verschoor van het Museum Jan van der Togt en journalist André Gerritsen van het magazine AmstelveenZ waren er ook aanwezig


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Collega keramiste Tries Smilde kwam met haar man naar het feest


‘Het Oude Dorp van Amstelveen had Lidy en haar man Anne, toen ze vanuit het noorden des lands in 1971 naar Amstelveen verhuisden, altijd al tot de verbeelding gesproken. 'We hebben dit pand eerst nog gehuurd van de gemeente,' laat Lidy weten, ‘met de optie dat als mijn potterie bestaansrecht had, we het konden kopen. Ja, wij wilden absoluut op dit unieke plekje in Amstelveen wonen en werken, dat was vanaf het begin al duidelijk.' En nadat in 1977 de plannen tot sloop van het Oude Dorp door actievoerende bewoners kon worden verijdeld, heeft Lidy Leegstra van dichtbij meegemaakt hoe de oude dorpskern van Amstelveen een ware metamorfose onderging. 'Ik heb velen zien komen en zien gaan, ' verzucht ze. ‘Maar ik heb het dorp in de loop der jaren wel zien veranderen tot een zeer gewilde plek om te wonen en te werken, ' verkondigt Lidy trots. 'En ik denk, dat het onder meer de chique en sfeervolle uitstraling is, plus het feit, dat de huren hier nog niet zo ongekend hoog zijn als in het Stadshart, dat voor veel ondernemers in spé de doorslag geeft.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Wethouder Peter Bot (BBA) kwam ook naar de Potterie-Galerie 'Het Oude Dorp'


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De bezoekers van het feest genieten van de 'reünie'


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Op een feest als dit kunnen de mensen uitvoerig allerlei zaken met elkaar bespreken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Marri-Anne Koudijs is privé de buurvrouw van Lidy en Anne, hier op de foto met de echtgenote van Hans de Weers


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

José en Marloes tussen de feestvierders


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Lidy naast haar Japanse cursiste


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

In de tuin is het plotseling erg druk geworden en het is geen wonder, want in de laatste 40 jaar hebben Lidy en Anne alleen maar vrienden gemaakt in Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Buiten op straat voor de galerie is het niet zo druk, maar ook heel gezellig


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het is 6 uur in de avond en het feest ging door tot 9 uur, dus het 40-jarig jubileum werd uitgebreid gevierd


‘Aan belangstelling voor haar werk heeft het Lidy Leegstra, die inmiddels samen werkt met haar man en kunstschilder Anne Leegstra, nooit ontbroken. Richtte ze zich in de beginjaren van haar kunstenaarsschap voornamelijk op het maken prachtige, met de hand vormgegeven schalen en vazen, later kwam daar sieraardewerk bij. Lidy is vooral bekend om haar nuances in kleurgebruik, waardoor haar objecten nét even spannender ogen. Nog steeds vindt ze het heerlijk om met haar handen te werken en 'het voelen' van de klei is voor haar de spreekwoordelijke dagelijkse vitamineshot. Toch legt ze zichzelf, als zelfstandig ondernemer zijnde, ook een behoorlijke discipline op. 'Eigen baas zijn wil niet zeggen, dat je tot tien uur 's ochtends in je bed kan blijven liggen hoor, ' zegt ze lachend. 'Wat dat betreft heb ik elke dag een vast ritme. Ik doe eigenlijk, alsof ik bij een baas werk en ben elke ochtend om 09.00 in mijn atelier om aan de slag te gaan. Ja, want ook ik moet aan de zakelijke kant denken. De winkel moet tenslotte bevoorraad worden, ' lacht ze. Ze vervolgt: 'Maar het eigen baas zijn heeft fantastische voordelen. Ik vind het altijd weer heerlijk om zomers hier de deuren open te gooien en als de situatie het toelaat lekker buiten te werken. Zo relaxed is dat. '

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het echtpaar Leegstra met de feestballonnen in de galerie. De redactie van Amstelveenweb.com wenst Anne en Lidy nog vele mooie jaren toe, niet alleen samen, maar ook met hun werk in de Potterie-Galerie!


En bijna 10 jaar na haar uitspraken over de werkwijze van hun galerie vierde het echtpaar Leegstra hun 40-jarig jubileum op zaterdagmiddag 27 augustus 2016 onder grote belangstelling. Het was een ware reünie van vrienden uit de hele omgeving en behalve wethouder Raat en Bot van de gemeente Amstelveen, waren er ook veel Japanse gasten aanwezig. Lidy geeft veel keramiek les aan Japanse dames en kinderen en heeft daarnaast goede contacten met velen uit de Japanse gemeenschap. Een heel gemêleerd gezelschap, dat met Anne en Lidy dit bijzondere jubileum mochten vieren. De redactie van Amstelveenweb.com wenst Anne en Lidy nog vele mooie jaren toe, niet alleen samen, maar ook met hun werk in de Potterie-Galerie. Geluk!


Klik hier voor andere foto's in de categorie Oude Dorp