Bijgewerkt: 29 mei 2023

Wijkcentrum Westend
Concertina's met High Tea - 2016

Foto's -> Gebeurtenissen -> Wijkcentra

Wijkcentrum Westend  Concertina's met High Tea
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De grote zaal van Westend is helemaal uitverkocht voor de High Tea

Op zondagmiddag 30 oktober 216 werd het plotseling erg druk in het wijkcentrum Westend in Amstelveen. Er kwamen ongeveer 200 mensen naar het buurthuis van Westwijk om van het concert van de Amstelveense accordeonvereniging de Concertina's te genieten. Of was het de High Tea, waarvoor ze kwamen? De toegang bedroeg 10 euro en dat was niet veel voor èn een High Tea èn een accordeonconcert.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De accordeonspelers van de Concertina's beginnen bijna te spelen


(High) Tea. De populariteit van thee dateert uit de 19de eeuw toen India een onderdeel was van het Britse Rijk en door de Britten gecontroleerde theeproductie in het subcontinent. Het werd echter voor het eerst geïntroduceerd in het Verenigd Koninkrijk door de Portugese Catharina van Braganza, koningin gemalin van Karel II in de jaren 1660 en 1670. Zo werd de thee verspreid over het Verenigd Koninkrijk en door de sociale klassen, theetuinen en thee dansen ontwikkeld. Sommige wetenschappers suggereren dat thee een rol speelde in de Industriële Revolutie. Afternoon (namiddag) Tea werd een manier om het aantal gewerkte uren van de arbeiders in fabrieken te verhogen. De stimulerende middelen in de thee, vergezeld van zoete snacks, zouden werknemers extra energie geven tot het einde van de werkdag. Verder droeg de thee bij aan de industriële revolutie, want het drinken van thee vereiste kokend water, waardoor bacteriën van dysenterie, cholera en tyfus in het water werden gedood. Dus de High Tea heeft een enorme geschiedenis in het Verenigd Koninkrijk, waar men dan etagères (schotelrek) met scones en dun belegde sandwiches presenteert. In Nederland wordt bij de thee alleen een koekje gepresenteerd. In het wijkcentrum kwamen tijdens de High Tea geen scones en belegde sandwiches op tafel, maar met tussenpozen wel heel veel verschillende zoete en hartige lekkernijen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Vandaag kwam een drummer mee


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Af en toe vertelt mevrouw Meekel een anekdote over haar lesgeven toen ze nog thuis woonde


De Concertina’s. Elly Meekel is de dirigent van drie accordeon-orkesten: het recreantenorkest, het B-orkest en het A-orkest, waarmee aan zeer uiteenlopende activiteiten wordt deelgenomen. Elly richtte aan het einde van 1979 samen met haar eigen leerlingen de Concertina’s op. De accordeonspelers zijn vooral vrouwen, maar af en toe spelen ook mannen mee in de orkesten. Het repertoire van de Concertina’s is zeer breed, van jazz tot klassiek, pop, volksmuziek en wat de concerten erg leuk maakt, de anekdotes tussen de muziekstukken die Elly vaak vertelt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het concert van de Concertina's wordt goed ontvangen door het publiek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Hoewel mevrouw Meekel een beetje zenuwachtig was voor het concert begon, lijkt ze een half uurtje later toch heel ontspannen te dirigeren


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De High Tea met de lekkernijen op de etagères is heel erg in trek bij de bezoekers van het concert


Het concert met een High Tea combineren was een goed idee, want de mensen hadden nu een heel gezellige middag door het ontmoeten van mensen op de voor velen vaak stille zondag, het smikkelen van alle lekkernijen en dan ook nog eens de vrolijke accordeonmuziek erbij. Het publiek was nog niet zo heel erg gewend aan een dergelijke middag, want er mocht best wat vaker, of harder geklapt worden en men bleef ook wat op de vlakte, terwijl mevrouw Meekel iedereen met haar verhaaltjes toch wat losser probeerde te krijgen. Zelfs bij bekende melodieën zongen slechts enkelen heel zachtjes mee.Bekijk en beluister de videoMisschien was men wel enthousiast, maar kon men dit niet goed uiten. In ieder geval heeft de redactie van Amstelveenweb wederom genoten van de bijzondere accordeonmuziek. Want een accordeon is een duur en ingewikkeld instrument, niet eenvoudig te bespelen en brengt prachtige klanken voort. Mevrouw Meekel vertelde dat men ook vaak in zorgcentra speelt en dat het inhuren van de Concertina’s echt niet veel kost. Dus wie denkt dat er in een zorgcentrum wel een concert kan plaatsvinden, kan haar altijd bereiken via de website van de Concertina’s. De middag was zeer geslaagd, want men bleef maar smikkelen en de Concertina’s bleven maar spelen, dus zeker voor herhaling vatbaar.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen