Bijgewerkt: 14 juni 2024

2de editie Schaakweek - 2016

Foto's -> Sport -> Schaken

2de editie Schaakweek
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Rob Ris speelt simultaan tegen de spelers in Bibliotheek Amstelveen op 27 oktober 2016

Na de zeer geslaagde eerste editie van de Schaakweek Amstelveen in oktober 2015 besloot de organisatie om hier een vervolg aan te geven. De gemeente Amstelveen en het Amstelveens Sportbedrijf hadden opnieuw hun medewerking toegezegd en onderstreepten daarmee ook het belang van de schaakweek. Het werd een volle week tussen 26 en 30 oktober 2016.
Op woensdag 26 oktober 2016 vond er in het Go Centre een groot basisscholierentoernooi plaats in samenwerking met Schaakvereniging Zukertort. Kinderen uit groep 3 t/m 8 van scholen uit regio Amstelveen deden hieraan mee. Op donderdag 27 oktober 2016 werd er geschaakt in de Bibliotheek Amstelland met zowel ouderen als jongeren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Tegen een internationale schaakmeester spelen is erg lastig voor de deelnemers


Van 13.30-15.00 was er een simultaan voor volwassenen te zien, gegeven door International Master Robert Ris. Tevens werd er een korte workshop voor kinderen gehouden, waarin de beginselen van het schaken werden uitgelegd. Helaas was er niet veel opkomst deze dag, ook al was regerend Nederlands Jeugdkampioen t/m 20 jaar Hing Ting Lai aanwezig. Hij speelde nog wel, maar het was een veel kleinere kring dan het jaar ervoor.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Rob Ris geeft nog de laatste instructies voor de schakers in het KKC en het toernooi kan beginnen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

In het KKC spelen meer dan 120 mensen het schaakspel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Ook de leden van de Schaakvereniging KLM-Pegasus zijn aanwezig


Het hoogtepunt vond plaats zondag 30 oktober 2016, waarop een grote schaakmanifestatie in het Keizer Karel College werd gehouden. De huis- en clubschakers namen deel aan de 9e editie van het BRAINWAVE rapidtoernooi. De redactie van Amstelveenweb kwam om 11 uur, toen de opening plaatsvond. De zaal zat vol mensen, bijna allemaal volwassen mannen en een paar kinderen, waaronder ook een jong dametje. Bij de eerste ronde zaten nog enkele schakers zonder tegenspeler, maar gelukkig kwam uiteindelijk toch iedereen opdagen. Het was weer denken, zetten en inpikken, met de klok op de achtergrond die de minuten speeltijd registreerde.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Achter in de zaal spelen de GO-spelers. Go is een van origine Oost-Aziatisch bordspel voor twee spelers. Het wordt door miljoenen mensen gespeeld in het land van oorsprong, China, en de buurlanden Korea en Japan


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Hier speelt een jong meisje tegen een volwassen man. Leeftijd in het schaakspel is niet zo essentieel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Schaker Jan Timman moet ook nadenken


Tegelijkertijd en op dezelfde locatie werd in de grote aula het CNE NK Rapid gehouden. Mede dankzij de nieuwe hoofdsponsor, het Amstelveense ICT-bedrijf CNE ICT Professionals, waarvan directeur Peter van Nijen een fervent schaakliefhebber is, was de organisatie van de Schaakweek Amstelveen er opnieuw in geslaagd dit toptoernooi te laten plaatsvinden in Amstelveen. Trekpleisters dit jaar waren zevenvoudig Nederlands Kampioen Loek van Wely, voormalig nummer 2 van de wereld Jan Timman, die eerder dit jaar in Amstelveen actief was bij het zeer geslaagde evenement Schakers van Formaat in het Stadshart, en de regerend Nederlands Kampioen de 17-jarige Jorden van Foreest. De wedstrijden om de Nederlandse titels waren op grote schermen in de aula van het Keizer Karel College te volgen en behalve de klappende deur, was het er muisstil.

Het damestoernooi kende een nog sterkere bezetting dan het mannentoernooi. Anne Haast probeerde haar titel te verdedigen, maar kreeg zware concurrentie van de nummers 2 t/m 7 op de nationale ranglijst, met o.a. de 16-jarige Anna-Maja Kazarian die onlangs 4e werd op het WK Jeugd in haar leeftijdscategorie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Bianca de Jong-Muhren speelt tegen Anne Haast


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Een jong meisje oefent nog even, voor het echte toernooi begint


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

In een aparte zaal worden de CNE NK rapid wedstrijden gespeeld. Bij de mannen won Loek van Wely, terwijl Anne Haast de sterkste bij de vrouwen was. In het gelijktijdig gehouden Brainwave rapidtoernooi maakte Hing Ting Lai zijn favorietenrol, om met 6.5 uit 7 te winnen, een punt voor Klein, Kuipers, Vrolijk en Peelen
Bekijk fragmenten van het schaaktoernooiMen had ruim 300 schaakliefhebbers van jong tot oud, amateur tot grootmeester verwacht in het KKC en ondanks, dat er weinig jeugd kwam opdraven, is dit aantal wel gehaald. Toegang was zoals vorig jaar ook gratis en gelukkig is er rond het KKC gebouw voldoende parkeergelegenheid. De hapjes uit de kantine smaakten heerlijk, de mensen waren enthousiast en ook de redactie van Amstelveenweb.com vond het weer een interessante dag. Helaas heeft de redactie geen uitslagen van de heren Ris doorgekregen, dus het analyse van schaker Dimitri Reinderman kunt u hier lezen. Tot volgend jaar misschien????


Klik hier voor andere foto's in de categorie Sport