Bijgewerkt: 7 juni 2023

Kerstzang Pauluskerk - 2016

Foto's -> Gebeurtenissen -> Kooruitvoeringen

Kerstzang Pauluskerk
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De mensen is de Pauluskerk luisteren naar sfeervolle orgelmuziek voor de Kerstzang begint op 17 december 2016

Het Kerstzangseizoen van 2016 is begonnen in Amstelveen. Als een van de eerste kerken in de stad organiseerde de hervormde gemeente van de Pauluskerk een zangavond met het 'Interkerkelijk Mannenkoor Haarlemmermeer' (60 mannen) onder leiding van Hans van Noord en het christelijk gemengd koor 'Cum Laude' (ongeveer 40 vrouwen en mannen) onder leiding van Wim van Dijkhuizen.

De redactie van Amstelveenweb.com wilde deze samenzang weleens bijwonen, ook om een korte impressie te maken voor de website. Iets na 19.00 uur stonden de straten rond de kerk al vol geparkeerd met auto’s, voornamelijk van de buurtbewoners en de koorleden. De koorleden van het Interkerkelijk Mannenkoor waren nog aan het inzingen, toen langzaam maar zeker de mensen plaats namen op de banken. Het christelijk gemengd koor Cum Laude uit Amstelveen bestaat al bijna 25 jaar en geeft elk jaar een paar uitvoeringen in de Pauluskerk te Amstelveen. Zo ook deze avond. De begeleiding van samenzang en het gemengde koor was in handen van de bekende organist Dub de Vries op het orgel van de Pauluskerk, het grote Van Leeuwen orgel uit 1938. Dit instrument mag gerekend worden tot het grootste van Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Op het Van Leeuwen orgel speelt de bekende orgelspeler Dub de Vries


De klank van het orgel was machtig, toen de heer De Vries begon te spelen en het werd plotseling heel stil in de volle kerk, totdat eenieder het eerste lied – Stille nacht, Heilige nacht – meezong. Er waren ruim honderd mensen aanwezig en door de versterkte klanken van het orgel, de piano, de stemmen van de koorleden werd het geloof ondersteund, want gelovig, of niet, je raakt toch in wat hogere sferen. Na de openingszang leidde dominee Baas de avond in en las een deel uit Lucas 2 voor.

Toen was het tijd voor het koor Cum Laude, waarin zowel dames als heren aanwezig zijn. Het Interkerkelijk Mannenkoor wisselde telkens met Cum Laude en sopraan Machteld Siegmann bracht ook nog een lied ten gehore. Fluitiste Anneke Romijn speelde op verschillende fluiten mee met het koor en orgel en af en toe mochten de aanwezigen ook meezingen. Niet iedereen kende de liederen die gezongen werden, maar het was natuurlijk fijn om dan maar naar alles te luisteren. Tussendoor hield Ds Baas nog een korte meditatie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Meer dan honderd mensen bezochten de Kerstzangavond van de Pauluskerk


De redactieleden vonden het een indrukwekkende avond, maar eerlijk gezegd was er toch weinig samenzang met wat meer traditionele liederen, althans van wat zij zich hadden voorgesteld. Het had niet echt de sfeer van Kerstmis. De koorleiders waren zich niet bewust, dat er misschien wat meer naar de mensen in de kerk gekeken moest worden als het tijd was om mee te zingen en hen dan ook begeleidde. Dat was wel jammer, maar dat neemt niet weg, dat de koren een prachtige zangavond gaven, inclusief orgelklanken en het frivole pianospel van Hans van Noord.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het Cum Laude koor opent de zangavond


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De meditatie van dominee Baas


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De leden van het Interkerkelijk Mannenkoor Haarlemmermeer tijdens hun optreden


Het Interkerkelijk Mannenkoor
Volgens de website van het Interkerkelijk Mannenkoor is het doel om liederen over Gods liefde en trouw te zingen, maar ook gezelligheid en sociale contacten staan hoog in het vaandel. Elke maandagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur repeteert het mannenkoor in de Hervormde kerk (de Witte kerk) te Nieuw-Vennep, echter de leden komen uit de wijde omgeving van de Haarlemmermeer. Het repertoire bestaat uit Christelijke en hieraan gerelateerde liederen, welke hoofdzakelijk Nederlandstalig, maar ook in de originele taal, ten gehore worden gebracht.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De verlichte ramen van de Pauluskerk bestralen de uitgestorven omgeving in de koude winteravond


Het orgel van de Pauluskerk
De redactie van Amstelveenweb.com is in het verleden vaker in de Pauluskerk geweest en maakte foto- en video opnames, toen nog met orgelspeler Paul Leendertse. Dit vond plaats in de lege kerk, zonder verdere bezoekers en het orgelspel klonk toen ook prachtig. Lees en kijk hier over dat bezoek aan de Pauluskerk.

Adres: Pauluskerk
Wolfert van Borsselenweg 116, 1181 PJ Amstelveen.


Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen