Bijgewerkt: 25 november 2024

72ste Bevrijdingsdag
Amstelveen - Stadstuinen - 2017

Foto's -> Gebeurtenissen -> Bevrijdingsdag

72ste Bevrijdingsdag  Amstelveen - Stadstuinen
(Bron Wikipedia - 2017)

Het Parool van 6 mei 1945

'De capitulatie is thans een feit.'
'Vandaag heeft generaal Blaskowitz de overgave van zijn troepen geteekend. Het misverstand, dat tot nu toe de situatie verduisterde, bestond hierin, dat de generaal beweerde eigen bevoegdheden te hebben en dat hij dus persoonlijk over de capitulatie moest beslissen. De overgave geldt voor 120.000 Duitsche soldaten, die zich in West-Nederland bevinden en die nu zullen worden ontwapend. De bespreking vond plaats in een door den oorlog geteisterde hotel te Wageningen. Prins Bernhard, de opperbevelhebber van de Nederlandsche binnenlandsche strijdkrachten, en de Canadeesche generaal Faulkner onderhandelden met generaal Blaskowitz. Op een desbetreffende vraag van Prins Bernhard bevestigde Generaal Blaskowitz, dat hij de binnenlandsche strijdkrachten als regelmatige troepen erkent. Hij verzocht maatregelen om zijn mannen te beschermen tegen eventueele wraakoefeningen door leden van de binnenlandsche strijdkrachten'– schreef de journalist van Het Parool op zondag 6 mei 1945.

72 jaar later verliep de dag van 5 mei op een heel andere manier en de in het bovenstaande artikel beschreven hoofdrolspelers zijn er niet meer. De problemen van 72 jaar geleden worden tegenwoordig door andere problemen vervangen, want ‘Moeder Aarde’ is niet meer wat het was. Het centrale thema van de Bevrijdingsdag op 5 mei 2017 'De kracht van het persoonlijke verhaal' werd niet overal in het land duidelijk.

Minister-president Rutte gaf op vrijdagmiddag 5 mei 2017, met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in Haarlem, het startsein voor de Nationale Viering van de Bevrijding. Dit vormde het officiële startsein voor de 14 bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten in het land. Het thema van de viering dit jaar is zoals gezegd ‘De kracht van het persoonlijke verhaal’. De minister-president benadrukte, dat vrijheid voor veel mensen in de wereld nog steeds niet vanzelfsprekend is: 'Het moet daarom gekoesterd en gevierd worden, maar er moet ook over worden nagedacht. Want vrijheid moeten we aan andere mensen doorgeven' - aldus de minister-president.

Foto Amstelveen
(Bron Bundesarchiv/Wikipedia - 2017)

Johannes Albrecht Blaskowitz (1883 - 1948) in 1944. Hij was een Duits generaal die op 6 mei 1945 een technische uitwerkingsovereenkomst van de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland tekende.
Nog voor het proces tegen hem was begonnen in Nürnberg, pleegde hij begin 1948 op 64-jarige leeftijd zelfmoord
door in de gevangenis van Neurenberg van een galerij te springen


Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2017)

Lt. generaal Charles Foulkes (1921-1969) van de The Royal Canadian Regiment inspecteert
de Canadese troepen in Engeland op 12 mei 1944


‘Duurzame Bevrijdingsdag’ in Amstelveen.
In de Stadstuinen, één van de rustigste plekken van Amstelveen tussen de Van Heuven Goedhartlaan en Laan van Deshima, organiseerde de Stichting Amstelveen Oranje een duurzame markt in het teken van duurzaam vrijheid vieren ter gelegenheid van de 72 jaar bevrijding. De markt begon om 11 uur op een sfeervol ingericht stadspark en rond half twaalf werden de lopers van de Atletiekvereniging Startbaan verwacht. Zij hadden lopend in estafette ‘s nachts uit Wageningen het Bevrijdingsvuur opgehaald. Lopend in de rij, achter Mr Gareth Fraser, een Schotse doedelzakspeler, kwamen zij bij het kleine podium en droegen de brandende fakkel over aan veteraan George Lucas, lid van het 4 en 5 mei comité Aalsmeer.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Mr Gareth Fraser werd ingehuurd om in Schotse volkskledij op zijn doedelzak te spelen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Mirjam van 't Veld burgemeester van Amstelveen tijdens haar toespraak


Aansluitend hield burgemeester Mirjam van 't Veld voor de lopers, de organisatie, deelnemers en de bezoekers haar toespraak. Helaas was het slecht te volgen voor de aanwezigen die iets verderaf stonden, aangezien de geluidsinstallatie het liet afweten. En ook het verhaal over de twee fakkels die waren meegenomen, was al helemaal niet te volgen. In ieder geval werd daarna het bevrijdingsvuur door George Lucas, tezamen met de burgemeester ontstoken. Vervolgens speelde de Schotse doedelzakspeler het Wilhelmus en zongen de aanwezigen couplet 1 en 6 mee, terwijl de aanwezige scouts de vlaggen van Amstelveen, Nederland en de Stichting Amstelveen Oranje hesen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Een van de hardlopers van Atletiekvereniging Startbaan vertelt over de nachtelijke tocht naar Wageningen en terug met het Bevrijdingsvuur met zijn team


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Mirjam van 't Veld burgemeester van Amstelveen steekt samen met veteraan George Lucas het Bevrijdingsvuur aan


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Imker Henk Kooij in gesprek met een bezoeker. Hij weet alles over de bijenvolken in Amstelland


De keuze om als locatie voor de bevrijding de Stadstuinen te kiezen was op zich niet zo’n slecht idee, maar het was niet heel makkelijk lopen vanwege de op en afstapjes tussen de grasvelden, dus het was wel opletten geblazen. Op het terrein stonden kraampjes met een gevarieerd aanbod aan biologische, duurzame en streekproducten. Zo was de Nederlandse Bijenhoudersvereniging afdeling Amstelland met een veelheid van door bijen geproduceerde producten aanwezig. Er was ook aandacht voor diversiteit bij de stand van Ons Tweede Thuis van de locatie Sluis-Zicht aan de Amsteldijk-Zuid in Nes aan de Amstel. Zij lieten zien, hoe zij hun dag besteden aan duurzame activiteiten, zoals het vervaardigen van kaarsen uit oude kaarsen, vogelrekjes van resthout en producten als scharreleitjes, kloofhout voor de kachel, of open haard en andere producten van pallethout waren ook verkrijgbaar aan de kraam.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De elektrische BMW i3 kost maar ongeveer 40.000 euro


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Deze elektrische vouwfiets kost ongeveer 1200 euro en wordt door Goldcar Hyundai dealer verkocht


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De elektrische stadsauto van Renault de Twizy ziet er grappig uit. De Twizy heeft een actieradius van ongeveer 100 kilometer en een topsnelheid van 45 of 80 km/u en verkrijgbaar vanaf 7.000 euro, maar dan exclusief de bijkomende kosten


Wijngaard de Amsteltuin was aanwezig met een proeverij en eigenaar Jan Schake informeerde de bezoekers over hun werkzaamheden met behulp van vrijwilligers en over het dagcentrum, waar mensen terecht kunnen die wat steun nodig hebben in het arbeidsproces. De lokale producenten van land- en tuinbouwproducten Amstelgoed presenteerde zich met hun producten en een proeverij. De mensen van de geitenboerderij Ridammerhoeve uit het Amsterdamse Bos hadden jonge geiten meegenomen, die de kinderen konden aaien. Ook was er geitenijs gemaakt van geitenmelk te koop voor € 1.50 per bol, of € 2.50 per twee bollen. Even verderop stond de kraam van de Bond van Wapenbroeders afdeling Amstelland met oud-militairen en jonge veteranen die informatie gaven over hun Bond en activiteiten. Ook voorzitter a.i. Conchita Willems was aanwezig die zeer bevlogen de bezoekers vertelde over de bevrijding.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De kraam van het platform Amstelgoed


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Jan Schake eigenaar van wijngaard De Amsteltuin was ook aanwezig met zijn producten


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Ridammerhoeve uit het Amsterdamse Bos bracht geitjes naar de Stadstuinen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Hier wordt geitenijs verkocht, dat is van geitenmelk gemaakt


De studenten van de universiteit Delft van het NuonSolarTeam, kwamen met de snelle en energiezuinige zonneauto Nuna7S. Eindelijk konden Amstelveners van dichtbij de winnaar van de Solar Challenge 2013 kunnen bekijken. En een heel groot deel van de Stadstuinen werd ingenomen door de plaatselijke autodealers met duurzame voertuigen, zoals Stern– Mercedes, Nieuwendijk-Renault en Nissan, Van Poelgeest-BMW, Harry Meijer-BMW Motorrad, Louwman-Toyota, Goldcar-Mitsubishi en Hyundai. Onder de bomen stonden duurzame fietsen en scooters van de tweewielerspeciaalzaak van Amstelveen Van Nieuwkerk, maar ook de Goldcar Hyundai dealer die tegenwoordig ook E-fietsen verkoopt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Bart Hettema, (electrical engineer) van het NuonSolarTeam, Mirjam van 't Veld burgemeester van Amstelveen, Frank Kuyper, voorzitter van Amstelveen Oranje en Lisanne de Rooij (marketing) van het NuonSolarTeam voor de zonneauto Nuna7


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Peter Bot (BBA) wethouder Duurzaamheid en Herbert Raat (VVD wethouder waren er ook uiteraard aanwezig, hier in gesprek met een bezoeker van de Bevrijdingsdag


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Ferry van Groeningen fractievoorzitter van CDA-Amstelveen bezocht met familieleden de Bevrijdingsdag


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het bezoekersaantal van de Amstelveense versie van de 72ste Bevrijdingsdag was behoorlijk laag, maar de aanwezigen probeerden er toch een paar gezellige uurtjes van te maken


In het water van de Stadstuinen konden kinderen in een luchtbel-bal kruipen en over het water rollen. Het was natuurlijk hier, waar de meeste kinderen waren te vinden, maar uiteindelijk gingen ook steeds meer kinderen naar de Zingende Kapsters. Evelien en Marlies zongen in decor, in kleding en met een kapsel van de jaren 1940 ‘Swing the Mood’. Kinderen konden in de tent plaatsnemen en kregen, terwijl de kapsters vrolijk doorzongen, een leuk kapsel met rood, wit, blauw versierselen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het damesduo 'De Zingende Kappers' met hun humor en zangkwaliteiten gaan de slaperige sfeer in de Stadstuinen eindelijk oppeppen met vooral Amerikaanse liedjes uit de oorlogsjaren


Het is op zich een goed idee om een op duurzame technologie gerichte dag te organiseren als een soort vervolg, op de dag die werd georganiseerd door Amstelveense duurzaamheidspartners met initiatiefnemer Rabobank Amstel en Vecht, in het pand €nergiek aan de Parelvisserslaan. De exacte reden waarom dit echter op Bevrijdingsdag moest plaatsvinden, is onze redactie helemaal ontgaan. Vooral omdat de elektrische auto’s en fietsen eigenlijk alleen door de zeer kapitaalkrachtigen (met prijzen tussen de 30-80.000 euro) kunnen worden aangeschaft en geen saamhorigheidsgevoel van samen bevrijding vieren geeft.


Bekijk het bevrijdingsfeest in de Stadstuinen en kom volgend jaar(ook) naar de Stadstuinen


Rond 15 uur was het bevrijdingsfeest afgelopen. Of er veel mensen kwamen is de vraag, want ondanks de kleine kermis op het Buitenplein, was het vanaf 11 uur tot in de middag vrij rustig. Misschien ook, omdat het niet op grote borden in het Stadshart was aangegeven en er gewoon weekmarkt was op het Stadsplein. Vermoedelijk is daardoor heel veel mensen ontgaan dat de Amstelveense viering van de Bevrijdingsdag naar de Stadstuinen was verplaatst.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De waterballen werden door veel jonge kinderen gebruikt in de vijver van de Stadstuinen. Het zijn grote opblaasbare kunststof ballen, waarin iemand plaats kan nemen om vervolgens over het 'water te lopen'


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De kermis is elk jaar in Amstelveen rond bevrijdingsdag, dus ook nu en de botsauto's werden goed bezocht


Wat de redactie miste waren bankjes, een paar kraampjes met wat broodjes, of anderszins, een kraam met een terrasje, waar je even kon zitten en wat drinken. Daardoor miste er, behalve bij de zingende kapstershoek, sfeer. Als de mensen hun rondje langs de kramen hadden gelopen, gingen ze weer naar huis. Het gevoel van ‘wij vieren hier bevrijding’ was wat de redactie betreft, helaas afwezig.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen