Bijgewerkt: 28 maart 2024

11de Amstellanddag - 2017

Foto's -> Natuur -> Amstelland

11de Amstellanddag
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Een idyllische foto met de koeien en de molen in de achtergrond, zoals die ook op de ansichtkaarten wordt gebruikt

Het was al weer een flink aantal jaar geleden, dat de redactie van Amstelveenweb de deelnemende bedrijven en locaties tijdens een Amstellanddag bezocht. Dit jaar was het mooi weer en trok de redactie er op zondag 11 juni 2017 vroeg op uit, aangezien er een rondleiding zou zijn in buitenplaats Oostermeer en deze unieke gelegenheid wilden ze natuurlijk niet voorbij laten gaan. Buitenplaats Oostermeer was in de jaren 1900 in eigendom van de heer Jacques Goudstikker. Hij overleed in 1940 op het schip naar Amerika, toen hij vluchtte voor de Duitse bezetters in Nederland. Mevrouw Goudstikker-Halban verkocht Oostermeer vervolgens aan de 'Stichting Pensioenfonds van de Nationale Handelsbank' te Amsterdam (1957), nadat het huis al sinds 1945 had leeg gestaan. In 1962 kwam Oostermeer in handen van de huidige eigenaar, de familie Oberman.

De nummertjes voor deelname werden uitgereikt op buitenplaats Wester-Amstel, dus toog de redactie daar als eerste naar toe. Konden we vroeger nog bij ‘de boer’ parkeren, nu was dat niet meer mogelijk, want ‘de boer’ was verhuisd. We mochten gelukkig bij het KNGF parkeren, want langs de Amstel met alle wielrenners, wandelaars en fietsers is dat geen optie. Bij Wester-Amstel aangekomen stonden er zeker al 100 fietsen, want de fitte mensen waren met dit mooie weer allemaal op de fiets gekomen. Wester-Amstel is één van de buitenplaatsen die nog in tact is en waar regelmatig exposities worden gehouden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De 11de Amstellanddag begon op buitenplaats Wester-Amstel op zondagochtend 11 juni 2017


Bij Wester-Amstel was het een drukte van muziek, zang van het het Amsterdams, Volks-, Salon- & Amusementsorkest, dans, toespraken en kraampjes. Burgemeester van Amstelveen, Mirjam van ’t Veld hield nadat mevrouw Renske Peters de voorzitter van de Beschermers van Amstelland de dag had geopend, een korte toespraak. Wandelend langs de kraampjes kon men van alles proeven zoals onkruidenboter, kaas, yoghurt en heerlijk zacht suddervlees. Verder stond er natuurlijk de kraam van de Beschermers van Amstelland, want ze kunnen altijd leden gebruiken en natuurlijk ook de Vereniging Historisch Amstelveen. Bij de kruiden- en plantentuin van Wester-Amstel stond een kraam met prachtige veldbloemetjes in vaasjes, kalenders van bloemen en zaadjes die men kon kopen. Het weer was zoals gezegd prachtig en iedereen sprak over het feit dat het zo’n mooie dag was.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het Amsterdams Salonorkest speelt stijlvolle muziek van de jaren 1930


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Kees van Tilburg de voormalige voorzitter van de Stichting Beschermers Amstelland was uiteraard ook aanwezig


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Renske Peters voorzitter van de Sichting Beschermers Amstelland verwelkomt iedereen tijdens de 11de Amstellanddag


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Rechts op de foto: Peter Bot (BBA) wethouder Natuur- en Milieueducatie volgt van afstand de openingsact


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Beeldend kunstenaars Rob Brunnmayer en Jan Verschoor waren ook aanwezig


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Mirjam van 't Veld burgemeester van Amstelveen opent de 11de Amstellanddag


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Mieke Blankers-Kasbergen burgemeester van Ouder-Amstel en Mirjam van 't Veld burgemeester van Amstelveen
kunnen het goed met elkaar vinden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Na alle toespraken staat er al snel een lange rij voor de koffie met gebak kraam


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Deze viervoeter kijkt zeer geïnteresseerd


Eenmaal een nummer voor de rondleiding ontvangen, ging de redactie mee met de andere 23 deelnemers op weg naar buitenplaats Oostermeer. Voor de entree is een heel mooi smeedijzeren hek met monogram geplaatst, dat gemaakt is door de meestersmid Joseph Uljé. De naam Oostermeer is ontleent aan zijn ligging, namelijk even ten oosten van het voormalige Pancrasmeertje (oudtijds Banckens-meer).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Dit verkeersbord dat op de grens van het landgoed Oostermeer staat wijst aan, dat het de grens van de gemeente Ouder-Amstel is, maar het staat op Amstelveens grondgebied en de grens loopt in de lengte door het midden van de rivier de Amstel


Mevrouw Ilona Oberman, eigenaresse van Oostermeer, ontving ons allerhartelijkst op het bordes van haar woning en meldde dat dit stukje nog gefilmd en gefotografeerd mocht worden, maar verder niet, om ongewenste gasten te vermijden. Om die reden doen we van ons bezoek uitgebreid verslag, zodat u als lezer een idee heeft hoe prachtig ook buitenplaats Oostermeer is, met een tuin die nog groter lijkt te zijn dan die van Wester-Amstel. Tot ieders verrassing zei mevrouw Oberman dat de groep ook nog een deel van het huis mocht zien. Een maal binnen vertelde mevrouw enthousiast over schilderijen, afbeeldingen, vloeren, wanden en plafonds. In de grote hal van Oostermeer zijn vier zogenaamde stucmedaillons te zien die de vier jaargetijden voorstellen. In de grote woonkamer met ook een prachtig stucplafond met sierlijke vormen, zijn aan twee wanden tegenover elkaar prachtige originele Venetiaanse spiegels te zien. Boven de deur is een afbeelding van twee personen met een karnton en de naam Movendo. Movendo betekent bewegen dus vermoedelijk slaat het hier op de bewegingen van het karnen. Mevrouw vertelde, dat in de slaapkamers de plafonds niet bewerkt zijn, omdat men zei: ‘je doet tenslotte je ogen dicht als je gaat slapen’. De heer des huizes, Oberman, is ongeveer een jaar geleden overleden, maar woonde hier ruim 70 jaar, mevrouw al 45 jaar en dochter Alexandra, die ook meeliep, woont met haar gezin in één van de koetshuizen, dat net helemaal gerenoveerd is. Het andere wordt deze zomer onder handen genomen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het stalen toegangshek van buitenplaats Oostermeer. Oostermeer is een van de weinige buitens, die nog ongeschonden is bewaard. Het is gelegen in Amstelveen aan de Amsteldijk.


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Molen De Zwaan aan de andere kant van de Amstel rivier De Zwaan werd omstreeks 1638 als binnenkruierschepradmolen gebouwd. Hij bemaalde de Klein-Duivendrechtse en Binnenbullewijkerpolder op de Amstel (de boezem van Amstelland), die samen een oppervlakte hadden van 356 hectare


Via een trap kwamen we in het souterrain van de buitenplaats, dat heerlijk koel was, ‘s winters natuurlijk heel erg koud. Van achter haar bureau heeft mevrouw een geweldig uitzicht over de tuin. Het is een mooie ruimte om gasten te ontvangen voor het diner en zodoende is ernaast een keuken aangelegd, die is voorzien van alle moderne apparatuur. De vloeren in het huis zijn allemaal van marmer en in het souterrain zijn de tegeltjes nog originele witjes. Wandelend naar de tuin, passeerden we nog een luidklok aan de buitenwand, waarmee voorheen bijvoorbeeld de tuinman werd gealarmeerd om naar huis te komen, maar ook als er brand was, of een andere calamiteit werd de luidklok gebruikt. De klok is gemaakt voor Willem Bus en op de rand staat “Lang leve Willem Bus als landheer van Oostermeer”. De achtergevel van het pand is helemaal niet zo indrukwekkend als de voorgevel. Mevrouw vertelde, dat dit gebruikelijk was, omdat men aan de achterzijde niet hoefde te pronken voor de passanten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De deur van buitenplaats Oostermeer. Als deze deur kon spreken, zouden er heel wat verhalen naar buiten komen..........


De tuin is gigantisch groot en vergt enorm veel onderhoud. Aangezien niemand foto’s mocht maken, hier een link waar nog een oude foto van een heel klein stukje tuin is te zien. Mevrouw vertelde een paar voorvallen over de bomen. Er was een kastanje-, een beuken- en een lindenlaantje, maar met regelmaat werden de 150 jaar oude bomen ziek en gingen dood. Oostermeer is een rijksmonument en zowel aan, als in het huis en de tuin, moet alles blijven in de staat zoals het hoort. Dus de kastanjes, beuken en linden moesten worden vervangen. Echter dat was geen optie dus werden in goed overleg eiken- en lindebomen geplaatst en zodoende wordt er nu gesproken over de eikenlaan en de lindelaan. In de tuin lopen ook veel paden en tussen het grind groeit onkruid.

Heden mag men geen gif meer gebruiken, dus wordt het onkruid tussen het grind weggebrand. Niet ver van een grote vijver met fontein, stonden enorm hoge platanen, want die bomen kunnen wel 30 meter hoog worden. Tijdens een zware storm woeien beide bomen om, over de fontein die onder het gewicht verzakte en helemaal naar de andere kant van de tuin. De stronk met wortels liet per boom een krater na van wel 25 meter. Toen de bomen één voor één waren gesnoeid, is de stam van beide bomen weer teruggetrokken in de krater en wonder boven wonder sloegen de wortels weer aan. Nu worden de bomen kort gehouden om een dergelijke kostbare ramp te voorkomen.
Bij de vijver stonden twee flamingo’s. Mevrouw vertelde, dat er eerst 8 waren met vergunning, maar dat er in de loop van vele jaren nu nog twee zijn overgebleven. De betreffende flamingo’s zijn zo’n 60 jaar oud, maar ze kunnen wel 80 worden!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De theekoepel van Oostermeer, genomen vanuit de berm


Via een dichtbegroeid pad bereikten we de achteringang van de tuin. Via een bruggetje en hek is vanaf die kant het tennispark te bereiken. Vandaar liet mevrouw Oberman zien, dat Oostermeer dus ten oosten van Bankras ligt. Via de andere kant van de tuin wandelden we weer naar de voorkant, waar langs de weg maar in de tuin het theehuis staat. Ook hier mochten we een kijkje nemen en liepen toen via de voorkant terug naar het hek. Daar was een perk met een soort rabarberplant, maar dat bleek een Gunnera te zijn. Gunnera manicata is een plant die grote groepen bladeren vormt en heel goed bloeit bij water. Dat klopt want hier staat hij naast de sloot die voor Oostermeer langs loopt. En de grond is ook heel nat, want buitenplaats Oostermeer is gebouwd op houten palen en die moeten altijd in het water staan. Als de sloten verstopt raken moeten de doorgangen worden doorgespoten, anders droogt de sloot op en komen de palen droog te staan, waardoor er verzakking van het huis kan optreden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Een van de weinige foto's die wij op het terrein van Oostermeer mochten maken is deze: de plant Gunnera tinctoria. Gunnera is een geslacht van kruidachtige bloeiende planten. Sommige soorten hebben extreem grote bladeren en deze plantensoorten zijn afkomstig van het zuiden van Chili en naburige zones in Argentinië. Gunnera werd vernoemd naar de Noorse botanicus Johann Ernst Gunnerus


En zo kwam er een eind aan de lange rondleiding die mevrouw Oberman ons had aangeboden. Het was een geweldige ervaring, we hebben genoten en zijn hier erg dankbaar voor. We hebben nu eindelijk kunnen zien wat er zich in en rondom het huis allemaal afspeelt, want er is een gedegen planning nodig om alles te onderhouden en dat besef je niet als je langsrijdt, of fietst.


Na deze uitgebreide tocht reed de redactie naar Wijngaard de Amsteltuin om bij Jan Schaake en Tieke Roosen even bij te komen. De Amsteltuin heeft een wijngaard van 1,5 hectare en er is een dagcentrum. Tevens kan men er een diner boeken voor een grote groep, of de zaal huren voor vergaderingen. Jan Schaake nam vorig jaar het initiatief om een hop on hop off lijn te starten met andere bedrijven, ook in Amstelveen. Het is de Greenline Amsterdam geworden en is zo genoemd, omdat buitenlanders wel Amsterdam en niet Amstelveen kennen, terwijl in Amstelveen ook voor toeristen veel interessante zaken zijn te zien. Door de Greenline komen er nu veel toeristen naar Amstelveen, niet alleen naar de Amsteltuin, maar bijvoorbeeld ook naar de boerderij Clara Maria, waar kaas en klompen worden gemaakt en verkocht.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Na de lange wandeling in park van Oostermeer kunnen wij een beetje uitrusten in De Amsteltuin


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Tegenwoordig worden de wijnen die van Amstelveense druiven worden gemaakt Amsterdam Wine genoemd. Maar het is alleen een marketingtruc van wijnboer en ondernemer Jan Schake


Na een drankje en een punt appeltaart ging de redactie tot slot nog naar Boerderij Boschlust. Daar zijn koeien te bewonderen die niet zo veel in de weilanden zijn te zien, namelijk de Blonde d’Aquitaine vleeskoeien. Boer Gijs en echtgenote wilden een ieder laten zien, hoe je op diervriendelijke wijze koeien kunt laten opgroeien, ook al is dit voor de slacht. De koeien zagen er allemaal inderdaad heel tevreden uit. Ze waren een beetje schuw, of verlegen want ze zijn niet gewend aan veel mensen om zich heen. Dat komt voornamelijk, omdat ze niet 2x per dag worden gemolken. Ze krijgen één keer een kalf en verder worden ze met rust gelaten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Naast de boerderij van Van Gijs is het een oase van rust met in de achtergrond ook Blonde d'Aquitaine koeien. Het is een rundvee-ras, dat alleen voor vleesproductie wordt gehouden. Het is een relatief jong ras, dat sinds 1962 zijn eigen stamboek heeft


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De boerderij Bosch-Rust langs de Amstel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De boerderij Bosch-Rust wordt natuurlijk door een blond kalfje bewaakt


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De kennismaking met een Blonde d'Aquitaine koe


Met een mooie stal en lekker voer worden de koeien grootgebracht. Sommige koeien stonden op het land te grazen, anderen lagen heerlijk te genieten in het stro en opvallend was, dat sommige koeien elkaar ook liefkozend likten. Na aankoop van flink wat vlees van Gijs, vertrok de redactie zeer voldaan huiswaarts. Het was een heerlijke dag en de redactie hoopt, dat u toch wat nieuws heeft opgepikt uit de drie beschrijvingen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur