Bijgewerkt: 21 november 2024

Cultuur- en Partnerstedendag - 2017

Foto's -> Gebeurtenissen -> Stadshart

Cultuur- en Partnerstedendag
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Naast Stephanie Rhode, links, staat de tolk van Burgemeester mevrouw Angelika Schöttler van Tempelhof-Schöneberg, Burgemeester Mirjam van ’t Veld samen met de kinderburgemeester en Burgemeester Guido Iñigo Peralta van Villa el Salvador (Lima, Peru) met zijn tolk en de heer Carlos Herrera, de ambassadeur van Peru met echtgenote.

Amstelveen vierde een jubileum met haar twee partnersteden Tempelhof (Berlin, Duitsland) (60 jaar) en Villa el Salvador (Lima, Peru) (20 jaar) op een eigentijdse en passende wijze. Dit vond op zaterdag 17 juni 2017 plaats op het Dorpsplein in het Oude Dorp en op het Stadsplein van Amstelveen met het kunstproject 'Labyrint' van kunstenares Stephanie Rhode.

Tegelijkertijd werd ook de Amstelveen Triënnale geopend op drie locaties, namelijk in Museum Jan van der Togt, het Cobra Museum en in de Kunstuitleen Amstelveen. De Triënnale is de driejaarlijkse tentoonstelling voor professionele beeldend kunstenaars die in Amstelveen woonachtig en/of werkzaam zijn. Sinds 1998 wordt deze manifestatie onder auspiciën van het Cobra Museum georganiseerd, in samenwerking met de gemeente Amstelveen. De Triënnale heeft als doelstelling om aan in Amstelveen werkende en/of woonachtige kunstenaars, een professioneel podium te bieden, maar ook om het publiek een overzicht te geven van de stand van zaken in de lokale beeldende kunst. De tentoonstelling geeft een dwarsdoorsnede van de kunstbeoefening in Amstelveen. Er waren 22 kunstenaars voor deze editie geselecteerd door de conservatoren van de drie betrokken instellingen. De Amstelveen Triënnale 2017 omvat naast werk van een aantal oudgedienden, ook verrassende nieuwkomers. Samen bestrijken de deelnemers een scala aan technieken: van schilderkunst tot fotografie, keramiek, installaties en videowerk. Er vonden Triënnales plaats in de jaren 1998, 2001, 2004, 2007, 2010 en 2014.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

In het Museum Jan van der Togt ontmoet de directeur Heleen Ketwich Verschuur wethouder Maaike Veeningen en Xander Karskens artistiek directeur van het Cobra Museum. Samen bekijken zij de kunstwerken.


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

vlnr: Kunstenaars-echtpaar Zwart in gesprek met Hetty Tjalkens, voormalig directeur van de Kunstuitleen en partner


Deze 7de Triënnale werd door Maaike Veeningen (D66) wethouder Cultuur geopend met medewerking van Xander Karskens artistiek directeur van het Cobra Museum onder grote belangstelling van het publiek in Museum Jan van der Togt. In dit museum is werk te zien van Hoshyar Rasheed (ook bij Kunstuitleen), Ulric Roldanus (ook bij Cobra), Paul van Riel, Mariska Nieuwendijk, Hanneke Rijks, Tjits van der Kooij, Jet Naftaniël-Joels en Ma Hui (ook bij Cobra). Niet vergeet tijdens uw bezoek naar de eerste etage te gaan, want ook daar zijn mooie kunstwerken te vinden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Jet Naftani?l-Joels - Out of Business-not out of mind - fiber, plastic en textiel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Mariska Nieuwendijk - Zonder titel, met kleintje - gemengde techniek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Heleen Ketwich Verschuur bedankt Maaike Veeningen nadat zij de Triënnale heeft geopend


Na deze opening wandelde het gezelschap vanaf het Oude Dorp richting het Stadshart, naar de Kunstuitleen Amstelveen. Onderweg passeerde de redactie, die met alle apparatuur snel met de auto naar het Stadshart reed, het Raadhuis. Daar was in de periode voor deze dag een kunstwerk opgebouwd, dat is geschonken door Villa el Salvador. Het is in een plantsoen geplaatst, zodat kinderen niet denken, dat het een klimrek is.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Kunstwerk geschonken door Villa el Salvador, dat voor het Raadhuis van Amstelveen is geplaatst van de Peruaanse beeldhouwster Iliana Scheggia (1972): Embryo - roestvrij staal


Aangekomen in de Kunstuitleen waren werken te zien van Arturo Desimone, Ramaz Goiati, Peter Mazereeuw, Tamar Rozenblat en Hoshyar Rasheed.
Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Ramaz Goiati - 'Champignons' - het verwijst naar verbondenheid


Na een babbeltje en een drankje vertrok het gezelschap, stak de straat over en arriveerde op het Stadsplein. Aldaar was een enorm Labyrint gemaakt, bedacht door beeldend kunstenaar Stephanie Rhode. Het symboliseert alle mensen in een stad, waar ze met elkaar moeten leven, dus de inwoners, de expats en de nieuwkomers. Dat was ook de reden, dat de burgemeesters van Tempelhof-Schöneberg, Villa el Salvador en Amstelveen door het labyrint liepen, om elkaar te begrijpen, samen een uitweg te vinden. Er zijn natuurlijk voorbeelden, dat een dergelijke harmonische zoektocht op niets uitloopt, vooral op papier, maar uiteindelijk is er toch altijd een uitweg. Het Amstelveense groene- en met name bloemenlabyrint was helaas een kort leven beschoren, slechts 24 uur en was dus een tijdelijk en vergankelijk kunstwerk. Dit tot ieders verbazing, aangezien er heel wat bloemen in waren verwerkt en slechts tot 5 uur10 de volgende ochtend mocht blijven liggen, om plaats te maken voor het Stadspleinfestival annex Culturele Bazaar.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Een graszoden huislabyrint van duizenden blaadjes van bijzondere rozen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De burgemeesters wandelen door het bloemenlabyrint


Het Labyrint bestond uit omlijningen van zeven grote huizen die gevuld werden met verschillende materialen uit de natuur, waaronder 15.000 gerbera’s, 1.000 planten die fijnstof uit de lucht halen, 3.000 bijzondere rozen en twee kubieke meter takken. Door deze zeven huizen en het materiaal liep een weg van gras, waardoor het labyrint ontstond met een totaal oppervlakte van 1.200 m². Eén huis was al vanaf maandag 12 juni 2017 te zien op het Dorpsplein voor het Museum Jan van der Togt. Jong en oud waren uitgenodigd om mee te werken aan het kunstproject: inwoners uit Amstelveen, maar ook jongeren uit Villa El Salvador en Berlijn Tempelhof-Schöneberg. Stephanie Rhode betrekt in haar ruimtelijke werk ook altijd een filosofisch aspect van het leven. Het huis als symbool ondersteunt dit en vormt daarom een steeds terugkerend motief in diverse oeuvres.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Een graszoden huislabyrint van gerbera's en planten, waar alle burgemeesters rustig doorheen wandelen


Burgemeester Mirjam van ’t Veld onthulde zaterdagmiddag 17 juni 2017 samen met de burgemeesters van de partnersteden mevrouw Angelika Schöttler van Tempelhof-Schöneberg en de heer Guido Iñigo Peralta van Villa el Salvador (Lima, Peru) het levend kunstwerk Labyrint. Burgemeester Mirjam van ’t Veld zei: 'Onze stedenbanden tonen het belang van lokale overheden die elkaar weten te vinden, weten te inspireren en elkaar weten te versterken. Ook al zijn de problematieken binnen onze gemeenten heel verschillend en uiteenlopend, op bepaalde gebieden kunnen we zeker veel van elkaar kunnen leren. Dat hebben we de afgelopen jaren wel bewezen. Wat we ook hebben bewezen is, dat onze vriendschappen dynamisch zijn. We houden niet vast aan wat we kennen, maar onderzoeken steeds opnieuw wat de betekenis is van onze relatie en hoe we elkaar kunnen versterken.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Iedereen heeft de labyrinten goed 'doorlopen' en poseert nu voor de vele fotografen


Na de onthulling van het Labyrint gingen veel mensen naar het Cobra Museum, waar de grootste tentoonstelling van de 7de Triënnale was neergezet. Hier was een ruime expositie te vinden met werken van Joep Backhuijs, Sharon van den Berg, Ruth Dagan, Ramaz Goiati, Ma Hui, Pascale Lefebvre, Anne-Marie van Meel, Stephanie Rhode, Norman Roemer, Ulric Roldanus, Tamar Rozenblat-Goiati, Annette van Waaijen en Robbert Weide.


Loop mee in de video door het labyrint bij het Museum Jan van der Togt tot in het labyrint op het Stadsplein


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Een feestelijke taart in het Cobra, maar ja kunst, dus niet van snoepen


Het was een prachtige zonovergoten dag, waardoor alle activiteiten geheel tot hun recht kwamen. En ook voor de buitenlandse gasten was het veel leuker om zo hun Amstelveense partnerstad te bekijken. Nagenietend met een drankje op het terras van het Cobramuseum, werd deze reportage afgesloten.

De tentoonstellingen zijn van 17 juni tot en met 16 juli 2017 te bezichtigen op alle drie locaties: Kunstuitleen Amstelveen, Cobra Museum, Museum Jan van der Togt

Amstelveen heeft VIER PARTNERSTEDEN en via de link Partnersteden kunt u over alle vier lezen


Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen