Bijgewerkt: 22 december 2024

Het labyrint van Joep - 2017

Foto's -> Kunstenaars -> Amstelveense Kunstenaars

Het labyrint van Joep
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Beeldend kunstenaar Joep Backhuijs

Joep Backhuijs (1946) genoot een opleiding in de beeldende kunst aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Als beeldhouwer beoefende hij verschillende stijlen, waarin het figuratieve thema lange tijd de boventoon voerde. Mens en paard waren toen zijn belangrijkste inspiratiebronnen. Zijn grote voorbeelden uit het voorbije verleden zijn Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Over de ontwikkeling van zijn werk zegt de kunstenaar: 'Na jaren van experimenteren met verschillende stijlen begreep ik, dat ik een eigen stijl moest kiezen. Zo kwam ik tot vierkanten, driehoeken en cirkels die in elkaar verstrengeld, of aan elkaar gekoppeld een driedimensionale eenheid vormen.'

Joep heeft tijdens zijn kunstenaarsleven bijna alles uitgeprobeerd: hij maakte geometrische, figuratieve werken, maar ook fotografie vindt hij leuk. Wie zijn ontwikkeling heeft gevolgd, herinnert zich uit die periode het monumentale paard, samengesteld uit onderdelen van een gesloopte 2CV (Citroen). Toevallig werd dit paard een tijdje geleden aangekocht door de gemeente Amstelveen en het kunstwerk stond naast de werkkamer van Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen. Geleidelijk werd Backhuijs' vormgeving abstracter. Het figuratieve element maakte plaats voor het geometrische, dat met speelse vindingrijkheid in zijn plastieken wordt toegepast. De materialen, waarin de kunstenaar zijn werken uitvoert, zijn lindehout, brons en roestig ijzer.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het kleurrijke labyrint van Joep Backhuijs


Joep woont in Amstelveen en vroeg de redactieleden van Amstelveenweb.com, of er wat foto’s en een korte video van zijn werken gemaakt konden worden. Deze keer over zijn doolhof. Tijdens de viering van het jubileum van de partnersteden in Amstelveen werd er een doolhof van bloemen en planten gelegd, naar ontwerp van de kunstenares Stephanie Rhode. Echter Joep had al eerder zijn doolhof gemaakt en dit paste goed bij de combinatieviering van de partnersteden en de Triënnale in Amstelveen. En zo toog de redactie op donderdag 29 juni 2017 naar de Dorpsstraat, waar Joep zijn ontwerpen presenteerde. Deze kunstwerken zijn te vinden in de etalage van Dorpsstraat 31, die vanwege de weerspiegeling in de etalageramen, voor de Dorpskerk zijn vastgelegd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het labyrint van Joep Backhuijs in het Cobra Museum


Zijn idee ontstond tijdens een droom na een bezoek aan de Keukenhof, waarin hij zich afvroeg waarom er geen gekleurd doolhof bestond. Toen heeft hij met gekleurd zeildoek panelen in verschillende versies achter elkaar opgesteld, zodat men er tussendoor kan kijken. Joep gebruikte gekleurd doek, omdat bijna alle doolhoven groen zijn en de kleur maakt het toch heel spannend. Het eerste doolhof was een proefontwerp en toen hij eenmaal de juiste afmetingen had bedacht, heeft hij het doolhof voor de Triënnale gebouwd met doeken van 10x 10 en 3 meter hoog.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Kerstboom volgens Joep Backhuijs


Op deze wijze kan een ieder er tussendoor lopen. Een doolhof was terug te vinden in de Historische Tuin van Aalsmeer en een klein stuk van het doolhof in het Cobramuseum, opgesteld voor de Triënnale. Bij Joep’s werk stond vermeld: 'Waar het klassieke doolhof inflexibel is, een reeks van barrières, waar je je doorheen moet manoeuvreren, is deze installatie juist luchtig en dynamisch: net als een bloemenperk kun je je er ook dwars doorheen bewegen.



Joep zegt het volgende aan het eind van de video: 'Toen ik met mijn vrienden in de Keukenhof was, liepen we daar door het doolhof en ineens dacht ik: het wordt tijd voor een gekleurd doolhof. Toen ik thuis was en de volgende ochtend wakker werd, zag ik ineens een gekleurd doolhof, maar het verdween ook meteen. Ik wist het zeker: het is een gekleurd doolhof en ik ga er wat mee doen. Ik heb geprobeerd een object te maken en dat is dit - wijst naar een mini-doolhof - ook een gekleurd doolhof.'

De lappen stof bewegen in de wind en verspringen van kleur door de zon die er doorheen schijnt.' Op de video zijn de proef werkstukken te zien en daarna een stukje doolhof in het Cobra Museum inclusief een deel van de video die in de Historische tuin van Aalsmeer is gemaakt. Lees meer over Joep Backhuijs op zijn eigen website.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstenaars