Bijgewerkt: 21 november 2024

Expositie Ans Markus - 2017

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Expositie Ans Markus
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Donderdag 5 oktober 2017 zochten heel veel mensen een parkeerplek in het Oude Dorp van Amstelveen, omdat in het Museum Jan van der Togt  een overzichtstentoonstelling van de werken van kunstschilderes Ans Markus - 'Als ik jou was...' werd geopend. Bij de ingang verwelkomde directeur van het museum Heleen van Ketwich Verschuur een ieder en ook Ans Markus sprak velen bij binnenkomst aan. Ook haar levenspartner Wybe Tuinman en dochter Sigrid met vriend Gijs waren aanwezig.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Ans Markus: 'Zelfportret' 2013-2015 - olieverf op doek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Heleen van Ketwich Verschuur de directeur van het museum verwelkomt alle aanwezigen in Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Vlnr.: Wybe Tuinman, Ans Markus, Hella de Jonge volgen de toespraak van de museumdirecteur en Freek de Jonge zoekt zijn gedichten op zijn iPad


In het museum konden de gasten met een drankje in de hand de vele werken bewonderen. Niet alleen de wanden hingen vol met grote en kleine schilderijen, maar er waren ook heel veel bronzen beelden en klein werk in porselein in een aparte zaal ten toon gesteld. Op aangrijpende wijze onderzoekt Markus de schaduwkanten van het leven onder andere de recente schilderijenseries 'verborgen verdriet' en 'de pijn van oud'.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Schilderijen van Ans Markus aan de muur van het museum


De laatste overzichtstentoonstelling in Amstelveen van Ans Markus was op 3 juni 2010 in het Museum Jan van der Togt, waar ze werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau door Lodewijk Asscher, waarnemend burgemeester van Amsterdam. Nu, in 2017, konden de bezoekers veel bekend, maar nog meer nieuw werk van haar zien, met dat verschil, dat ze nu haar kunstenaarschap richting beeldhouwen had uitgebreid. Ans Markus werkt tegenwoordig in brons en porselein. Zij maakte beelden die qua thematiek een sterke verwantschap bezitten met haar schilderijen. Het fysieke aspect van kneden in de klei gaf haar de uitlaatklep die ze op dat moment nodig had. Dat resulteerde in een groot aantal bronzen sculpturen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Ans Markus: Diverse beelden 'Kwetsbaarheid'- 2011-2015 brons


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Ans Markus wordt aan de aanwezigen geïntroduceerd door directeur Heleen van Ketwich Verschuur, maar het is een beetje overbodig na de derde tentoonstelling van de kunstenares in Amstelveen


Heleen van Ketwich Verschuur trad op als ceremoniemeester en verwelkomde de vele gasten en natuurlijk met name Ans Markus en partner, maar ook de speciale gast, cabaretier Freek de Jonge. Na deze opening nam Ans zelf het woord en vertelde, dat toen ze 11 jaar was, haar broer portretjes tekende en dat wilde ze ook. In eerste instantie tekende ze anatomie, maar toen ze 30 jaar was en net gescheiden, kwam er een keerpunt. Mensen wilden wel haar portretjes, maar nu ze een kind had en voor haar eigen inkomen moest zorgen, bedacht ze om de schilderijen te verkopen. In eerste instantie schilderde ze zichzelf en haar kind gewikkeld in doeken, om haar uiterlijk te bedekken en ook als gevoel van veiligheid. Haar eigenwaarde was weg. De nare scheiding bracht uiteindelijk wel veel goeds, want ze ontwikkelde een schilderkunst met succes en had een prachtige dochter en nog!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Ans Markus: 'Hommage aan Madeleine Vionnet' -2007-2010 olieverf op doek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Ans Markus vertelt over haar bewogen leven


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Freek de Jonge treedt op in het museum


Elke periode in haar leven veranderde haar vorm van schilderen. Toen haar moeder ouder en eenzamer werd, schilderde ze veel oudere mensen, handen, gezichten en maakte er hele collages van. Ans Markus kon nog uren doorvertellen, maar dat wilde ze een ieder besparen, dus kreeg Freek de Jonge het woord. Naar aanleiding van verschillende portretten droeg hij gedichten voor en zong, zichzelf begeleidend op de vleugel een prachtig, doch droevig lied.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De aanwezigen volgen de gedichten en zang van Freek de Jonge en ze bedanken het met een lang applaus


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Uiteindelijk werd tezamen met de directeur Heleen en Ans zelf, de tentoonstelling officieel geopend.
Ans Markus met Freek de Jonge op het podium na de openingsceremonie van haar tentoonstelling


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Vlnr.: Freek de Jonge, Ans Markus, Wybe Tuinman en Heleen van Ketwich Verschuur poseren samen voor de fotografen



Kijk, maar bovenal Luister naar wat Ans Markus vertelt over haar werk en hoe Freek zijn gedichten koppelt aan de schilderijen, inclusief zang


Iedereen nam weer een drankje en at wat kleine hapjes, keek rond en sprak met deze en gene. Het was een drukke, maar mooie openingsceremonie. Vroege en recente tekeningen, schetsen en kleine schilderijen evenals bronzen beelden en klein werk in porselein zijn vanaf 3 oktober 2017 tot en met 7 januari 2018 te zien in Museum Jan van der Togt in Amstelveen.
Geopend dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur.
Dorpsstraat 50, 1182 Amstelveen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea