Bijgewerkt: 22 december 2024

18 - Juwelier en Opticiën Huisman - 1939

Foto's -> Straatgezichten -> Stationsstraat

18 - Juwelier en Opticiën Huisman
(Amstelveenweb.com - Particuliere collectie Huisman)

De Horloge-Goudsmid en Opticiën H. Huisman, hier met echtgenote mevrouw Huisman - Vermeulen, voor de winkel
gehuisvest in de Stationsstraat 18
Zij woonden in de Dorpsstraat op nr 49.


(Archief Gemeente NA - Amstelveenweb.com)

Achterzijde inschrijvingskaart bevolkingsregister Amstelveen - Dorpsstraat nr 49


Huisman Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Particuliere collectie Huisman)

Mevrouw Huisman - Vermeulen


Huisman Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Particuliere collectie Huisman)

De heer H. Huisman


De heer en mevrouw Huisman begonnen samen met de juwelierszaak in de Stationstraat in Amstelveen. Het was voor het dorp en de wijken er omheen, de vaste juwelier. Hier werden allerlei cadeau's gekocht voor verjaardagen en andere feestjes zoals de Eerste Heilige Communie, verlovingen, trouwerijen, noem maar op. Vermoedelijk zijn er nog heel veel wekkertjes, horloges,ringen en bedeltjes te vinden in de bijouteriedoos van menig Amstelvener - bedeltjes: zie verder in dit artikel.

Huisman Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Particuliere collectie Huisman)

Dezelfde zaak en nu staat het echtpaar er met medewerkster Trijntje Mulder


In vroeger tijden werden bijvoorbeeld horloges nog ter reparatie gebracht en inwendig van stof ontdaan, gesmeerd en hersteld, maar ook zat voor de wijzerplaat van een wekker glas ipv plastic en soms brak dat en zette Huisman er weer een nieuw glasvenstertje voor.

Huisman Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 1962)

Advertentie uit Adresboek 1962-1963


Huisman Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Particuliere collectie Huisman)

De heer Huisman bezig met een reparatie in zijn atelier. Niet te zien is dat dhr Huisman een grote bochel had,
hetgeen als kind bij een bezoek aan de winkel vrij interessant was om te zien


Huisman Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Particuliere collectie Huisman)

Trijntje Mulder leerde ook het vak


Mevrouw Huisman - Vermeulen overleed in 1975. Trijntje Mulder, geboren op 4 januari 1919,was medewerkster in de zaak en huwde in 1977 met de heer Huisman, vanuit de Handwegkerk.

Huisman Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Particuliere collectie Huisman)

Trijntje Huisman - Mulder en de heer Huisman verlaten de Handwegkerk na de inzegening van hun huwelijk in 1977


Nadat het echtpaar Huisman met de zaak stopte, verhuurden zij het pand aan juwelier Sieverding en vervolgens heeft taxatiebedrijf Post en Kots er nog jaren gezeten. Sinds 2003 wordt het pand verhuurd aan de Firma Koudijs, die de panden ernaast al in bezit heeft.

Huisman Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Particuliere collectie Huisman)

Trijntje Huisman - Mulder overleed op 98-jarige leeftijd op 25 juni 2017


Bedeltjes
Het dragen van bedeltjes kan begonnen zijn als een vorm van amulet of talisman om boze geesten of pech af te weren. In de prehistorie werden sieraden gemaakt van schelpen, botten en klei. Latere bedels (charmes) waren gemaakt van edelstenen, rotsen en hout. Zo is er bijvoorbeeld bewijs uit Afrika dat ongeveer 75.000 jaar geleden schelpen werden gebruikt voor versieringen. In Duitsland zijn zo'n 30.000 jaar geleden ingewikkelde bedeltjes van mammoetschuiten gevonden. In het oude Egypte werden bedeltjes gebruikt voor identificatie en als symbolen van geloof en geluk. Hymnen dienden ook om een individu in het hiernamaals voor de goden te identificeren. Tijdens het Romeinse Rijk gebruikten christenen kleine visbedeltjes in hun kleding om zich te identificeren met andere christenen. Joodse geleerden uit dezelfde periode schreven kleine passages van de joodse wet en plaatsten ze in amuletten om hun nek om de wet te allen tijde in hun hart te houden. Middeleeuwse ridderwormen bedeltjes voor bescherming in de strijd. In de Middeleeuwen werden ook bedeltjes (charmes) gedragen om familiebanden en religieuze en politieke overtuigingen aan te duiden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Zilveren ketting en armband met bedeltjes, waarvan de meeste gekocht bij Juwelier Huisman en door hem bevestigd


Bedelarmband. Bedel armbanden, of kettingen zijn het onderwerp geweest van verschillende golven van trends. De eerste bedelarmbanden werden gedragen door Assyriërs, Babyloniërs, Perzen en Hethieten en begonnen te verschijnen van 600 - 400 voor Christus. Koningin Victoria droeg bijvoorbeeld een bedelarmband en ze hield ervan om een bedelarmband te dragen en geven, waardoor het mode werd onder de Europese adellijke klassen. Toen haar geliefde prins Albert stierf, maakte ze zelfs 'rouwende' bedeltjes populair; haarlokken van de overledene, miniatuurportretten van de overledene, bedelarmbanden gesneden in een straal.

Een speciale vorm van een bedelarmband is de zogenaamde 'Italiaanse geluks-armband', die in de mode is gekomen en geleidelijk werd aangevuld met persoonlijke gelukssymbolen of letters. In 1889 introduceerden Tiffany en Co een Amerikaanse detailhandelaar in luxueuze sieraden en -specialiteiten hun eerste bedeltjes armband - een armband met een enkel hart die heden een iconisch symbool voor Tiffany is geworden. Ondanks de Grote Depressie werden in de jaren 1920 en 1930 platina en diamanten geïntroduceerd bij de vervaardiging van bedelarmbanden. Soldaten die na de Tweede Wereldoorlog naar huis terugkeerden, brachten snuisterijen mee die waren gemaakt door lokale ambachtslieden in het gebied, waar ze vochten, om aan dierbaren te geven. Amerikaanse tieners in de jaren 1950 en begin jaren 1960 verzamelden bedeltjes om de gebeurtenissen in hun leven vast te leggen. Icoontjes op het scherm, zoals Elizabeth Taylor en Joan Crawford, voedden de belangstelling en populariteit van de bedelarmbanden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Close-up van de bedeltjes met zilveren 3D figuurtjes als aap, sleutel, hartje, asbak, fles Cola, hondje, varkentje, visje enz.
Grappig wat een kind al niet bijzonder vond


Bedelarmband in Nederland
De bedelarmband kan ook een ketting zijn, waaraan kleine voorwerpjes (bedeltjes) kunnen worden gehangen. De oorspronkelijke bedeltjes waren van goedkoop materiaal (glas) en het gebruik van zilver werd in de loop van de tijd steeds gewoner. Wie de armband wil bekijken om te zien wat er allemaal aanhangt, moet dat kijken 'betalen' door er een nieuw bedeltje aan te hangen (of door de belofte te doen er eentje te kopen). Dit 'betalen om te kijken' wordt bedelen genoemd. De afzonderlijke bedeltjes verbeelden zo de herinnering aan de schenker en de draagster weet precies van wie welk bedeltje is. De populariteit van de bedelarmband was vooral in de jaren 1960 en met name onder jonge meisjes. Zo werden er veel bedeltjes bij Huisman in Nieuwer-Amstel gekocht, voor bijvoorbeeld de eerste communie, verjaardag, mooi rapport, noem maar op. Op de foto zijn een bedelarmband en bedelketting afgebeeld, waarvan bijna alle bedeltjes afkomstig zijn uit de winkel van de heer Huisman.

Jaren 2000
Hoewel de belangstelling en de productie in de tweede helft van de 20ste eeuw afnamen, nam de populariteit na 2000 weer toe en zochten verzamelaars reikhalzend uit naar vintage charme. Geïnspireerd door de film 'Pirates of the Caribbean', werden armbanden met kleine bedeltjes van zwaarden, kruisen en schedels geïntroduceerd als een modetrend in de winter van 2006.

Weet u meer over de winkel, ook wanneer die is verkocht, de familie Huisman, voornamen en geboorte en overlijdens data, en/of heeft u nog leuke anekdotes, foto's van de familie of de zaak
mail het naar: José van Amstelveenweb met dank.


Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten