Bijgewerkt: 25 mei 2022

Rembrandtweg 103
Dameskapsalon en Parfumeriezaak
Dhr F.J. van Miert - 1955

Foto's -> Straatgezichten -> Rembrandtweg

Rembrandtweg 103 Dameskapsalon en ParfumeriezaakDhr F.J. van Miert
(Collectie particulier 1956 - van Miert)

Dames Kapsalon 'Haarkunst' parfumeriën, toilettartikelen, dames tassen van
de heer F. J. van Miert aan de Rembrandtweg 103


Van Miert Amstelveen
(Collectie particulier - van Miert)

Zaak dichterbij


Van Miert Amstelveen
(Particuliere collectie - 2008)

De heer Van Miert voor zijn dameskapsalonsalon
Met zijn soepele en gemakkelijke bewegingen wist hij van iedere haarsoort altijd wel iets moois te maken,
bogend op vele jaren ervaring.Van Miert Amstelveen
(Collectie particulier - van Miert)

De eerste etalage van 'Haarkunst'


De heer F.J. van Miert (Frederik Johannes - Freddy) had een dameskapsalon in de Kerkstraat te Amsterdam. Daar ontmoette hij zijn aanstaande vrouw, E.A.M. Scheffers (Elisabeth Augusta Maria - Lies). Zij huwden en verhuisden in 1955 met toen nog hun enige kind, zoon Peter, naar de Rembrandtweg. Op de hoek huurde het echtpaar een groot winkelpand, waar zij samen een dameskapsalon, annex parfumeriezaak openden. De heer van Miert was de kapper.

Van Miert Amstelveen
(Collectie particulier - van Miert)

De kapsalon ontving veel boeketten ter gelegenheid van de opening van de zaak op 23 november 1955
Op de foto staat de vrouw des huizes


Van Miert Amstelveen
(Collectie particulier - van Miert)

Openingsdag van de kapsalon op 23 november 1955
In beeld mevrouw van Miert


Van Miert Amstelveen
(Collectie particulier - van Miert)

De heer en mevrouw van Miert ontvingen ter gelegenheid van de opening vele bloemstukken en boeketten


Van Miert Amstelveen
(Collectie particulier - van Miert)

Foto van de zaak in 1955 net voor de opening


Mevrouw van Miert regelde alle inkoop en administratieve zaken. Een deel van de kapsalon was ingericht als parfumeriezaak, waar mevrouw van Miert ook de scepter zwaaide. Het echtpaar met toen nog één kind, had vanwege de grote winkel recht om de woonruimte erboven te huren, bestaande uit 5 kamers. Hun buren, de familie van Dijk, hadden reeds meerdere kinderen en een kleiner winkelpand. Dat betekende voor hen een kleinere woning. Het was daarom dat de woningbouwvereniging het echtpaar van Miert vroeg om de kleinere woning op nummer 111 te betrekken zodat het grotere gezin van van Dijk wat ruimer kon wonen. Dat werd geregeld, maar achteraf met spijt. Het echtpaar van Miert kreeg nog twee kinderen, Lilian en Ilse, dus verbleven toen met 5 personen in een vierkamerwoning, hetgeen toch niet zo ruim bleek te zijn.

Boven de dameskapsalon woonde dus de familie van Dijk van de Damesmodezaak en daarboven de familie Cuyck. Boven de damesmodezaak woonden de familie van Miert en daarboven eerst de familie Bleeker, daarna de familie van Offeren, vervolgens de familie Wesselius en als laatste de familie Beyer.

Van Miert Amstelveen
(Collectie particulier - van Miert)

Anja, de eerste kapster in de winkel
Hier in het parfumeriegedeelte van de zaak dat geleid werd door mevrouw van Miert


Van Miert Amstelveen
(Collectie particulier - van Miert)

Rembrandtweek in 1956


Van Miert Amstelveen
(Collectie particulier - van Miert)

Zoontje Peter voor de zaak in 1956


De heer van Miert zei altijd dat hij tijdig wilde stoppen en niet tot zijn pensioen wilde doorwerken. Samen met zijn echtgenote wilde hij nog genieten van het leven. Toen er een goed bod voor zijn zaak op tafel lag, twijfelde hij geen moment en verkocht de zaak op 1 maart 1970. Hij was toen 58 jaar. Nog 9 jaar heeft hij van zijn pensioen, samen met mevrouw van Miert, kunnen genieten.

Regelmatig genoten zij samen van een vakantie, maar tussendoor bleef de heer van Miert wel freelance werken. Voor de opera, voor theater en voor de film als kapper, grimeur en pruikenmaker. Ook ging hij door met het thuis maken van haarstukjes en pruiken van echt haar, voor mensen die hun haren hadden verloren vanwege bestraling of medicijnen. Dat was dus echt handwerk en ook 'monnikenwerk', want een pruik maken kostte wel 3 weken (elke dag). De heer van Miert had passie voor zijn vak en deed dit werk altijd met heel veel liefde.

Op 31 december 1979 overleed de heer van Miert plotseling tijdens een vakantie in Spanje. Het echtpaar was op bezoek bij hun jongste dochter. De heer van Miert werd slechts 67 jaar. Mevrouw van Miert bleef schuin boven de zaak wonen op nummer 111. In 2003 verhuisde mevrouw van Miert naar een seniorenwoning. Zij overleed op 1 februari 2011.


Kapsalon bloeit al 7 ½ jaar aan Rembrandtweg

Van 
Miert Amstelveen
(Particuliere collectie - 2008)

Coiffeur pour Dames
met de heer van Miert in het portiek, bij de entree van de dameskapsalon, annex parfumeriezaak


Bron: Amstelveensch Weekblad - mei 1963  

Jubilea
De heer F. J. van Miert, Rembrandtweg 103 te Amstelveen, viert op dinsdag 28 mei een driedubbel jubileum. Op die dag is de heer van Miert 12 ½ jaar getrouwd, vijfendertig jaar werkzaam als coiffeur en heeft hij vijftien jaar een eigen zaak. Eerst in de Kerkstraat in Amsterdam, daarna aan de Rembrandtweg. De heer van Miert heeft een voorkeur voor ronde getallen, want 7 ½ jaar heeft hij zijn werk uitgevoerd in de zaak aan de Kerkstraat en 7 ½ jaar aan de Rembrandtweg.  Op 28 mei zal vanwege het driedubbele feest in de zaak aan de Rembrandtweg van 2-4 uur een receptie worden gegeven.

Tweede Wereldoorlog
De heer van Miert heeft na de Tweede Wereldoorlog twee jaar als kapper gevaren op het MS Oranje. Daarmee zette hij zijn oude hobby van voor de oorlog weer voort. Want het zwerven heeft de heer van Miert in het bloed gezeten en ook nu, wanneer het weer minder mooi is, zou hij wensen met zijn gezin in het zonnige zuiden te vertoeven.

Buitenland
In 1928 trok de heer van Miert voor het eerst naar het buitenland. Zijn reisdoel was Dublin, maar een paar jaar later trok hij weer naar het vasteland van Europa. Hij vestigde zich in Brussel. Maar uiteindelijk kwam hij toch weer naar Nederland, waar hij ging werken bij Michels, de grote toneel- en filmkapper.
In 1939 trok de heer van Miert echter weer naar het buitenland. Singapore was het doel van de reis en hij vertoefde 3 ½ jaar in die stad. In de oorlog trok hij via Sumatra naar Java, waar hij werd opgeroepen voor de strijd tegen de Japanners. Lang heeft hij niet gevochten, want hij werd krijgsgevangen gemaakt en werd ondergebracht in het kamp Batavia-Tjirnaki-Bandoeng.

Terugkeer
Het is te begrijpen, dat de heer van Miert, toen het rood-wit-blauw weer kon wapperen in de Javanse wind, naar het vaderland terugkeerde. Toch kon hij het reizen nog niet laten. Hij stapte op het MS Oranje, om de gasten van een goed en fraai kapsel te voorzien. Maar in 1948 was het toch met het reizen en trekken afgelopen. In de Kerkstraat opende de heer van Miert zijn dameskapsalon “haarkunst”. Zeven en half jaar werkte hij hard en creëerde hij de fraaiste kapsels. Maar toen kwam tante Pos bij hem op bezoek en vertelde hem, dat zij het plan had, om op de plaats, waar zijn zaak stond een postkantoor te bouwen.

Amstelveen
Als nieuwe woonplaats koos de heer van Miert Amstelveen, waar hij door de grote medewerking van de gemeente zeer spoedig een geschikt pand vond. Zijn vrouw is hem in deze tijd een grote steun geweest. Want terwijl hij de zaken in Amsterdam afhandelde, richtte zij de zaak in Amstelveen in de tijd van één week in. Bijna zonder stagnatie kon de heer van Miert zijn werk voortzetten. Wel moest hij zich in de Amstelveense samenleving aanpassen en moesten de Amstelveense dames de weg naar zijn zaak nog vinden. Maar uit het grote aantal klanten, dat de heer van Miert zich de afgelopen 7 ½ jaar heeft weten te verwerven blijkt, dat die weg geen “doolhof” is.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten