Bijgewerkt: 23 december 2024

5de Jazz festival - 2018

Foto's -> Oude Dorp -> Jazz optredens en Dorpsplein festivals

5de Jazz festival
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het Dorpsplein is om 14 uur behoorlijk vol, vooral met kinderen

Voorafgaand aan het verslag van zondag 9 september 2018 over ‘Jazz in het Dorp’ geeft de redactie van Amstelveenweb.com eerst even inzicht over wat het woord Jazz eigenlijk inhoudt. Volgens Wikipedia is Jazz een muziekgenre dat zijn oorsprong vindt in de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschappen van New Orleans, Verenigde Staten, aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Er staat verder bij dat het is ontstaan uit de wortels van de blues en de ragtime en wordt door velen gezien als 'Amerika's klassieke muziek. Sinds de jaren twintig van de vorige eeuw is jazz erkend als een belangrijke vorm van muzikale expressie. Het ontstond, toen in de vorm van onafhankelijke traditionele en populaire muziekstijlen die allemaal waren verbonden door de gemeenschappelijke banden van Afrikaans-Amerikaanse en Europees-Amerikaanse muzikale afstamming met een podiumoriëntatie. Jazz wordt dus gekenmerkt door swing en blue noten, call and response vocals, polyritmes en improvisatie.
Dit over het woord jazz lezend krijg je al het Swing gevoel, waar burgemeester Bas Eenhoorn het in zijn speech - die iets verder staat - over heeft. De organisatoren hebben bij dit 5de evenement van Jazz in het Dorp gekozen voor een ander programma, waarbij voor menig bezoeker het Jazz gevoel ontbrak.

De opening begon bij het grote podium op het Dorpsplein met een optreden van Dirk Scheele gitarist, zanger, liedjesschrijver en acteur, die muziek maakt voor kinderen van 2 t/m 8 jaar. Dat trok natuurlijk een enorme massa kinderen met hun ouders naar het Dorpsplein, maar voor de volwassenen die voor de jazz kwamen, had dit echt niets met jazz te maken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Gert Jan Slump oud-raadslid van GroenLinks Amstelveen, presenteert het programma op het Dorpsplein


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Jazz?! Nee kinderfeest in het Oude Dorp van Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Dirk Scheele begroet zijn aanwezige jeugdige fans


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De vele kinderen genieten van het optreden van Dirk


Een andere opening van het evenement, speciaal voor raadsleden, wethouders en genodigde ondernemers, vond plaats in Museum Jan van der Togt. De redactie van Amstelveenweb was hiervoor niet uitgenodigd en was dus ook niet op de hoogte, maar toevallig passeerden de redactieleden het museum en mochten toen alsnog naar de bijeenkomst voor genodigden om deze opening vast te leggen. Een moeizame start van de middag, want Amstelveenweb had van Jazz in het Dorp toch wel andere verwachtingen wat de officiële opening op het Dorpsplein betreft. Ondanks deze tegenslag heeft de redactie toch haar schouders er weer onder gezet voor de bezoekers van Amstelveenweb.com.

In het museum nam Marieke Uildriks, directeur van het Museum het woord en heette iedereen welkom. Nadat zij zich had voorgesteld vertelde Marieke dat ze het een grote eer vond dat de gemeente in het Museum Jan van der Togt een ontvangst organiseerde. Tevens bedankte zij de gemeente hartelijk voor het feit dat deze het mogelijk heeft gemaakt om twee prachtige tentoonstellingen te mogen presenteren, die er op dit moment te zien zijn.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Marieke Uildriks directeur van het Museum Jan van der Togt verwelkomt alle aanwezigen


Marieke Uildriks vervolgde met: 'De aanwezigen kunnen dus niet alleen genieten van een wijntje en Jazz, maar ook de geweldige kunst bekijken. We hebben twee tentoonstellingen op dit moment. Eén over het werk van Marja en Frans de Boer Lichtveld, dat was een echtpaar dat hier in Amstelveen hun atelier hadden in een oud schooltje. En een andere kleine presentatie gaat over George Henri Lantman, edelsmid van de Amsterdamse School. Wat vroeger in de tijd, maar ook mijnheer Lantman had zijn atelier in Amstelveen aan de Amsterdamseweg. Zijn vrouw hielp een beetje bij de inkomsten, want zij had een drogisterij aan huis. Misschien fietst u er nog weleens langs, het heet In de Groen Hagedis. Dus het is een mooi stukje historie dat hier samenkomt. Twee totaal verschillende tentoonstellingen, maar met een prachtige gemene deler, dat beiden hun creativiteit vonden in deze prachtige regio.' Marieke Uildriks eindigde met de woorden dat ze hoopte dat iedereen zou genieten van de kunst, van de jazz en van de wijn en gaf de gastheer van deze middag het woord: de burgemeester van Amstelveen, Bas Eenhoorn.

Burgemeester Eenhoorn zei: 'Geweldig dat jullie hier allemaal zijn!' Hij had te horen gekregen dat zijn speech niet te lang mocht zijn, maar hij wilde wel delen dat het belangrijk is dat een ieder hier met elkaar spreekt over hoe het in Amstelveen gaat, hoe het in de omgeving van Amstelveen gaat en hoe men er met elkaar voor zorgdraagt dat het een beetje behoorlijk marcheert. 'Ondernemers zijn daar essentieel in, de overheid loopt daar meestal een beetje achteraan en die krijgt zo nu en dan eens een por. Zo werkt het en zo hoort het ook te gaan.' Naast de raadsleden en wethouders waren namelijk ook de ondernemers uitgenodigd om in het Museum Jan van der Togt een glaasje met elkaar te drinken en de burgemeester was blij dat er zovelen gehoor hadden gegeven aan de uitnodiging, alvorens naar de Jazz in het Dorp te gaan luisteren. Hij vertelde dat Jazz in het Dorp al voor de vijfde keer is georganiseerd en dat hij het woord Jazz heel belangrijk vindt, want jazz is swing-swingen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Bas Eenhoorn heeft een uitgesproken mening over zijn favoriete jazzmuziek, zoals van John Coltrane een Amerikaanse jazz saxofonist en componist en de muziek van Herbie Hancock, een Amerikaanse pianist, toetsenist en componist


De burgemeester zei het volgende hierover: 'Ik las vrijdag een artikeltje van een ons niet helemaal onbekende Jeroen Geurts, die is transactioneel neurowetenschapper. Het heeft dus niks met jazz te maken, maar die schreef een stuk over vernieuwing, innovatie. Hij zei wat wij meestal doen en waar we heel erg naar kijken, is of de innovatie past bij hetgeen we al hebben. Met andere woorden, iets dat nieuw is en geen relatie heeft en geen verankering heeft met wat je al hebt, wordt niet zo erg gewaardeerd. Hij als wetenschapper zou het wel op prijs stellen als we zo nu en dan iets nieuws bedenken, echt totaal nieuw en geen enkele basis heeft aan datgene wat er al aan theorieën is ontwikkeld.' Bas Eenhoorn vervolgde met: 'We hebben het niet over neurowetenschappen, maar er zat één interessant punt in. Dat je zaken meer waardeert als er al iets herkenbaars in zit.'

Voor de burgemeester zelf is het zo dat als hij jazz luistert, het toch wel moet swingen en dan heeft hij er moeite mee als hij een stuk hoort dat wel jazz is en men het ook jazz noemt, maar hij zelf zich er niet zo lekker bij voelt. Hij zei dat als hij iets hoort dat helemaal nieuw is en geen enkele relatie heeft met wat hij al wel mooi vond, dat hij het dan kwijt is en niet meer luistert. Bas Eenhoorn vervolgde met: 'Ik weet zeker dat alle jazz die we hier in het Oude Dorp horen, swingt, dat het ons verder helpt. Want dat is wat muziek met ons doet, wat jazz in zijn algemeenheid met ons doet.'
Tot slot bedankte hij de festival directeur Sander Mager voor het feit dat dit Jazz in het Oude Dorp festival er al voor de vijfde keer is en hij bedankte ook alle ruim 70 vrijwilligers, ‘omdat het fantastisch is om dit alles voor elkaar te krijgen’ zo zei hij en ‘niks gaat zonder drankje en hapje. Meestal gaat het klok naar binnen, een ‘plonsje’, zoals een wethouder het noemde. Maar Joyce Stevens gaat ons iets vertellen over de wijn van De Wijnschuur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Zangeres Joyce Stevens proost met een glas rode wijn


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De genodigden in het museum luisteren naar de openingstoespraken en de muziek van Joyce en haar band


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Pieter Heiliegers (VVD) waarnemend burgemeester van de gemeente Uithoorn en zijn echtgenote waren ook aanwezig


Joyce kreeg de microfoon. Begeleid door haar Jazzformatie Mijne Heeren in kleine bezetting, introduceerde ze de wijn Stone Road Sauvignon Blanc en Merlot uit Stellenbosch, Zuid Afrika. Tijdens de presentatie van de wijn proefde de zangeres de rode wijn en ze creëerde een aparte sfeer en met haar zang in het museum. Pure jazz tezamen met een ‘slokje Latin muziek’! Een mooi optreden.

Terwijl Joyce verder zong en een deel van de aanwezigen de kunst ging bekijken, liep een ander deel van het gezelschap naar buiten. De redactieleden liepen door de erg drukke Dorpsstraat richting de kroeg 'Het Wapen van Amstelveen', waar het tijdens de jazz-evenementen altijd druk is. Nu was het niet anders en daar om de hoek in de Stationsstraat, speelde de band 'Jzzzzzp' uit Haarlem. Het was een feest om hun muziek te horen, uiteindelijk één van de beste echt swingende jazzmuziek die op dit festival speelde. Het leuke was dat er ook voor hun podium werd gedanst en iedereen lang bleef staan om de jazz te beluisteren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Deze grote opblaasbare 'Jungle Party' vonden de aanwezige kinderen erg leuk


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

In de Dorpsstraat wordt het steeds drukker


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Gelukkig kunnen de vermoeide jazzfanaten ook uitrusten op een bank


De redactie wandelde weer verder en stond even stil voor het podium van de damesband 'Venus Tunes Live XL'. Het damestrio dat wat ons betreft in 2017 nog lekker swingde en waar je echt graag een uur naar luisterde, speelde helaas toen wij er waren, geen echte jazzmuziek, maar een soort funk, gemixt met een sausje house.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De dames van Venus Tunes hebben hun repertoire dit jaar over een totaal andere boeg gegooid.
Hier zingt zangeres Lorrèn met ze mee


Teruggewandeld naar het Dorpsplein mochten de redactieleden van Jan Verschoor, voormalig directeur van het Museum Jan van der Togt, naar het dakterras van het museum om foto’s en een video te maken. Het was rond 15.30 uur en er waren alweer veel mensen op het plein. Op het grote podium speelde het 'IKS-kwintet', maar om weer terug te komen op de inleiding - wat is Jazz en de woorden van de burgemeester die Jeroen Geurts aanhaalde - was dit ook geen echte jazz. Zo jammer, want de dames combineerden hun jazz-roots met hun liefde voor pop en R&B en dat pakte toch niet zo goed uit. Dat gold natuurlijk niet voor iedereen, maar aangezien voor het podium van 'Jzzzzzp' dansende mensen waren te vinden en niet op het Dorpsplein, was dit wel een aanwijzing dat er iets niet klopte. De vele nog steeds aanwezige kinderen werden ook niet vergeten en ze mochten zich in het springkussen luchtkasteel naast de Dorpskerk afreageren, terwijl hun ouders snel een doosje popcorn kochten bij de wagen die naast de kerkmuur stond. Heel slim want nu konden zij de kinderen wel in het oog konden houden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Hier op de kruising Dorpstraat met de Stationsstraat is het traditioneel de meest drukke locatie


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

In en voor de kroeg 'Het Wapen van Amstelveen' is het vaak erg druk


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De band 'Jzzzzzp', waar een ieder nog een beetje van de lekkere ouderwetse jazz kan genieten


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Een dansend paar in de Stationsstraat heeft de smaak te pakken van de 'Jzzzzzp' band muziek

Op het hoofdpodium op het Dorpsplein bracht later zangeres Lorrèn, een muzikale ode naar Ella Fitzgerald de in 1996 overleden Amerikaanse jazzzangeres, die dit jaar 103 zou zijn geworden. Het Dorpsplein was inmiddels goed gevuld met volwassenen, de kinderen waren rond de kerk aan het spelen en zo was de echte jazz weer terug op het Dorpsplein.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het IKS-kwintet op het podium, maar nu als een kwartet, zonder de drummer


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Personeel van lunchroom 'De Pantry' is zeer actief bezig om streetfood klaar te maken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Hier worden stukken kippenvlees klaargemaakt door The Roastary


Er waren natuurlijk veel meer optredende bands, maar het was voor de redactieleden niet mogelijk om urenlang alles te beluisteren en van podium naar podium te lopen en voor de webbezoeker vast te leggen. Wij moeten het zelf ook leuk vinden en er is in Amstelveen een zeer goed lopend jazz-circuit van Stichting Tpodium om een andere keer weer eens wat te beluisteren en mee te maken. mee te maken.

Dit festival in het Oude Dorp trekt natuurlijk niet alleen jazzliefhebbers, maar ook de sfeer, de hapjes en de drankjes zijn belangrijk. Net als tegenwoordig op veel festivals, zijn er muntjes te koop, zodat de mensen achter de eetkraampjes niet met geld hoeven om te gaan. Veel was echter wel prijzig want voor een gewoon puntzakje met een kloddertje mayonaise betaalde je al € 3,75, toch wel erg veel. Een ijshoorn van Da Vinci ijs met twee bollen was € 2,50.
In de Dorpsstraat was er voor de Pantry een kraam om onder andere heerlijke broodjes met ui en hamburger of vlees en raps te kopen en op de hoek een viskraam van Hokkai Suisan met traditionele Japanse vishapjes. Ook de drankliefhebbers konden her en der terecht zoals gezegd bij Café het Wapen van Amstelveen, maar ook bij Café Thijs en anderen. Vanwege het mooie weer, de sfeer van de kraampjes en de aankleding, was het toch nog een gezellige dag.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Een poffertjeskraam stond op het Dorpsplein


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Een overzichtsfoto vanaf het dakterras van het museum


Alles was weer een op zich goed georganiseerde middag, die ervoor zorgde dat de hardwerkende Amstelveners en andere bezoekers zich konden ontspannen om op maandag er weer flink tegen aan te gaan. Amstelveenweb kijkt uit naar het volgende jaar in de hoop dat er weer wat meer oude vertrouwde jazz terugkeert, zodat de jazzfestivals in het Oude Dorp goed bezocht blijven.



Wilt u het programma nog terugzien, lees hier dan nog eens het volledige programma!


Klik hier voor andere foto's in de categorie Oude Dorp