Bijgewerkt: 2 februari 2023

10de Diwali Festival - 2018

Foto's -> Gebeurtenissen -> Festivals en Feesten

10de Diwali Festival
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Locoburgemeester Floor Gordon krijgt bij het aansteken van de dya's hulp van de heer Rajiv Mehra,
voorzitter van de Stichting Diwali Festival

Het 10de Diwali Festival in Amstelveen begon op 3 november 2018 om 12:00 uur op het Stadsplein met een warm welkom van Ritika Mehra, namens het bestuur van de Stichting Diwali Festival.  Zij bedankte alle sponsoren die dit festival mogelijk maakten en ook natuurlijk de gemeente Amstelveen en Amsterdam. Ze zei dat ongeacht cultuur of geloof, iedereen hier de vriendschap kan vieren en vooruit kijken naar het nieuwe jaar. Daarnaast vertelde zij dat tijdens het Diwali feest honderden lichtjes - kleigebakken lampjes worden aangestoken, diya’s genaamd. Hiermee viert men de overwinning van het goede over het kwade, het licht over de duisternis, de gelukzaligheid over de onwetendheid en wordt de godin van de voorspoed, Laxmi, aangeroepen.

Na deze inleidende woorden vroeg zij het hele bestuur van het Diwali Festival op het podium en benoemde ze elke persoon en het bedrijf dat men vertegenwoordigde. Uit deze rij werd locoburgemeester van Amstelveen, Floor Gordon (D66) wethouder Economische Zaken naar voren gevraagd om de eerste vijf diya’s van het festival op het podium te ontsteken als onderdeel van de traditionele Indiase ceremonie. Vervolgens bracht één van de kinderen met haar vingertopje een rode stip – tikka - op haar voorhoofd aan. Het rode puntje staat symbool voor bescherming. Daarna gaven de kinderen iedereen een zoetigheid dat sommigen direct verorberden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Floor Gordon krijgt na het aansteken van de dya's nog een zoetigheid aangeboden


Locoburgemeester Floor Gordon (D66) en wethouder Economische zaken kreeg vervolgens het woord. Zij hield haar speech in het Engels en verwelkomde alle mensen, inclusief de kinderen. Zij was zeer vereerd dat ze hier aanwezig mocht zijn bij het alweer 10de Diwali Festival. Wethouder Gordon vertelde dat Amstelveen al een hele lange tijd een internationale stad is, vanwege de goede relaties met internationale bedrijven. Zij memoreerde het feit dat er in 2018 totaal in Amstelveen 134 verschillende nationaliteiten wonen, waarvan 16.197 mensen met een niet-Nederlandse nationaliteit. Dat is 18% van de totale Amstelveense bevolking (Nederland: 6%). De Indiase gemeenschap is qua aantal het grootste, gevolgd door de Japanse (1.585). De laatste jaren is er een vrijwel constante toename van mensen met een migratieachtergrond. Volgens de cijfers van de gemeente Amstelveen wonen 5.027 mensen uit India in de stad en Amstelveen tracht hen zich welkom te laten voelen, waarbij het Festival de mogelijkheid biedt aan verschillende Indiase gemeenschappen uit Nederland, om elkaar hier te ontmoeten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Locoburgemeester Floor Gordon met de tikka op haar voorhoofd, vertelde tijdens haar toespraak dat het doel van het festival ook is om het feest met elkaar te vieren en om het gezamenlijk bewustzijn en begrip voor elkaar te delen.


Gordon is blij dat iedereen op dit Festival ook kan kennismaken met de Indiase keuken, maar het doel van het festival is ook om met elkaar te vieren en om het gezamenlijk bewustzijn en begrip voor elkaar te delen. Je hoeft niet persé een vliegtuig naar India te nemen om te zien welke rijkdom India te bieden heeft, want dat kan ook hier, zo zei ze. Tot slot bedankte Floor Gordon de sponsoren en het bestuur en sloot af voordat ze bloemen in ontvangst nam met de woorden: Happy Diwali!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De jonge zangeresjes hebben groot succes


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De volgende act is een dans met kinderen


Het doel van het Diwali Festival is de diversiteit van India te stimuleren door middel van de verschillende eetkraampjes, muziek- en dansvoorstellingen en de samenwerking tussen Nederland en India. De aanwezigen waren getuige van de traditionele dans van Tamil Nadu door een dans van Bharatanatyam en de volksdans van Punjab genaamd Bhangra. Men kon verder genieten van een prachtig non-stop podiumprogramma, met een verscheidenheid aan professionele dans- en muziekvoorstellingen. Het festival begon als gebruikelijk met de allerkleinsten en daarna waren er lokale talenten en professionele breakdansers. Natuurlijk was het entertainment niet compleet zonder de sensationele Saxy Mr S en Norman Soares.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Dansende kinderen op het podium


In de grote tent waren veel Indiase gerechten te koop die door verschillende Indiase restaurants waren bereid. De bezoekers vermaakten zich prima tussen de heerlijke geuren en kochten de heerlijke hapjes en ontmoetten elkaar. De dag werd afgesloten met een spectaculair vuurwerk en zo was het 10de Diwali Festival in Amstelveen weer een groot succes!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Hier worden allerlei gerechten klaargemaakt met garam masala. Het is een mengsel van gemalen specerijen, van oorsprong uit het Indiase subcontinent, gebruikelijk in de keukens in India en Mauritius. Het wordt alleen of samen met andere kruiden gebruikt. Het woord garam verwijst naar het 'verwarmen van het lichaam' in de Ayurvedische betekenis van het woord, aangezien deze kruiden worden verondersteld om de lichaamstemperatuur in de Ayurvedische geneeskunde te verhogen. Er zijn ook andere soorten masala, zoals tikka masala en tandoori masala


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Hier kunnen de bezoekers samosas kopen. Een samosa is een gebakken gerecht met een hartige vulling, zoals gekruide aardappelen, uien, erwten of linzen. Het kan verschillende vormen aannemen, waaronder driehoekige, kegelvormige of halve maanvormen, afhankelijk van de regio. De Indiase stijl, vaak vergezeld van een chutney, is waarschijnlijk de meest bekende van een brede familie van recepten van Afrika tot China, die hun oorsprong hebben in de middeleeuwen of eerderKijk en Verwonder


Voor de organisatie nog een opmerking: Een punt van aandacht is dat er de hele dag ‘rook’ over het podium en in de tent werd geblazen. Dit is niet alleen vervelend voor mensen met COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, een chronisch obstructieve longziekte), maar ook voor de pers, aangezien het maken van echt mooie foto’s en een video, erg wordt bemoeilijkt. Hierdoor is de presentatie van de foto’s en video op onder meer Amstelveenweb.com niet van de allerbeste kwaliteit. Deze regels schrijft de redactie al bijna elk jaar op Amstelveenweb, maar niemand vindt het belangrijk om te stoppen met het blazen van de kunstrook in de tent. Hopelijk komt u volgend jaar naar het 11de kleurrijke en smakelijke Diwali Festival en is er geen rookkanon meer op het podium!

For the Indian people of the Organisation who cannot read Dutch: It was a great festival again and the organization went well. A point of attention is that the whole day 'smoke' was blown across the stage and into the tent. This is not only annoying for people with COPD(Chronic Obstructive Pulmonary Disease), but also for the press, since making really beautiful photos and a video is very difficult. As a result, the presentation of the photos and video on, among others, Amstelveenweb.com is not of the very best quality. The editors write these rules almost every year on Amstelveenweb, but nobody thinks it's important to stop blowing the artificial smoke in the tent. Hopefully you will come to the 11th colorful and tasty Diwali Festival next year and there will be no more smoke cannon on stage!

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen