Bijgewerkt: 22 december 2024

Van Dignahoeve
naar Dignahof - 1930

Foto's -> Straatgezichten -> Westwijk West

Van Dignahoevenaar Dignahof
(Ronald Brouwer - 2008)

Tekening van Huub Prinsen van de Dignahoeve

De Noordammerweg was vroeger een smalle kaarsrechte grintweg die liep van Bovenkerk naar de Kwakel met aan weerskanten een aantal boerderijen en een paar woningen. Pas na de oorlog van 1940-1945 is de Noorddammerweg geasfalteerd. Aan weerskanten van de weg zag je de uitgestrekte velden met tarwe, gerst, haver, rogge, suikerbieten en aardappelen, onderbroken door stukken weiland waar vee op graasde of benodigd was voor hooi als voer voor de paarden die men nodig had voor het landbouwwerk.

Foto Amstelveen
(Bron Privé collectie /Amstelveenweb.com - 2017)

De Dignahoeve aan de Noorddamerlaan 64 in de jaren 1930


Een prachtig polderlandschap. Aan de linkerzijde van de weg, vanuit Bovenkerk gezien, lag ter hoogte van de bushalte van de Suze Robertsonlaan de ingang van de Dignahoeve en daarachter de hoeve zelf, gebouwd omstreeks 1900. Vanaf 1917 woonde hier de familie Van Duijnhoven en vanaf 1962 tot 1990 zoon Piet met zijn vrouw Adrie Van Duijnhoven en later ook hun kinderen. De naam Dignahoeve, die oorspronkelijk werd uitgesproken als Dinjahoeve, is afkomstig uit het latijn van Dignum en betekent "waardig". Dit is een oude naam afkomstig uit de familie Van Duijnhoven. De naam Dignum met als roepnaam Dim komt nog steeds in de familie voor. Veel oud Amstelveners kennen Piet Van Duijnhoven de akkerbouwer en Adrie Van Duijnhoven omdat ze daar aardappels haalden, maar nog veel meer mensen kennen hen vanwege hun inzet op diverse terreinen voor het welzijn van de bewoners van Bovenkerk en Amstelveen.

Elk seizoen had zijn bekoring en zeker niet alleen als alles in bloei stond, want ook de tijd waarop de akkerbouwer met zijn ploeg en paarden en later met de tractor het land in ging en z'n vakmanschap etaleerde met lange kaarsrechte voren om het weer gereed te maken voor de nieuwe zaai- en poottijd, was een lust voor het oog.

Foto Amstelveen
(Bron Privé collectie /Amstelveenweb.com - 2017)

Gedenkplaat in Dignahoeve van de Woningbouwvereniging St. Lodewijk met de tekst: 'Deze steen is d.d. 18 december 1996 gelegd door de heer P.D. van Duijnhoven oud-voorzitter van de wbv. St. Lodewijk tevens de laatste bewoner van de voormalige boerderij 'DIGNAHOEVE'


In de straat Dignahoeve staan 3 flats, Statenhof, Dignahof en een flat zonder naam. Piet en Adrie van Duijnhoven zijn er trots op dat de naam Dignahoeve nog tot in lengte van dagen behouden blijft en vooral ook omdat op die plek het seniorencomplex "Dignahof" is gebouwd waarvoor Piet van Duijnhoven de eerste paal mocht slaan en Adrie van Duijnhoven de gedenksteen mocht metselen. Lees over de de geschiedenis van de Dignahoeve. In december 1996 opende Adrie van Duijnhoven officieel de Dignahof, één van de drie flats in de Dignahoeve.

Dignahoeve Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Dignahoeve van het Westwijkplein


Dignahoeve Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Dignahof straatkant

Dignahoeve Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Dignahof met een verbindingsgang tussen de twee gebouwen


Wijksteunpunt de Dignahof ligt aan de Dignahoeve 174. Het Wijksteunpunt Dignahof richt zich met de activiteiten en dienstverlening met name op (kwetsbare) ouderen. Ouderen, uit de aan het wijksteunpunt gekoppelde zelfstandige seniorenwoningen, aan de Dignahoeve en Zeelandiahoeve, maar ook andere oudere buurtbewoners of andere bewoners uit Amstelveen zijn welkom. Het wijksteunpunt biedt tal van diensten, activiteiten, cursussen, maaltijden, bewegingsmogelijkheden, ontmoetingsmomenten zoals bij een kopje koffie of thee, kledingverkoop, etc.. De Dignahof heeft ook een Inloopcentrum op dinsdag en donderdag van 10.00-15.00 uur, een ontmoetingsplek voor ?oudere?, zelfstandig wonende wijkbewoners, bijvoorbeeld mensen die behoefte hebben aan gezelschap en geen of weinig contacten hebben of met beginnende geheugenproblemen.

De flats met dienstverlening liggen direct tegenover het winkelcentrum van de Westwijk. Er zijn 95 woningen met dienstverlening, waarvan 91 tweekamerwoningen met serre en twee driekamer woningen. Daarbij omvat de Dignahof dertien woningen voor ondersteund groepswonen. Vanuit de centrale hal zijn zowel de woningen met dienstverlening, als het wijksteunpunt toegankelijk via een intercomsysteem. Vanuit de hal komt men in de overdekte wintertuin. De bewoners kunnen aangesloten worden op een dag en nacht bewaakt alarmsysteem.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten