Bijgewerkt: 15 januari 2025

SAKB
Dinsdagmiddaggroep - 2019 - 2019

Foto's -> Gebeurtenissen -> Amateur Kunst

SAKB  Dinsdagmiddaggroep - 2019
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Drie schilderijen van de cursisten op de eerste etage

Op zaterdag 23 februari 2019 vond de expositie opening plaats van de dinsdagmiddaggroep cursisten van de Stichting Amstelveense Kunst Belangen (SAKB). Dit gebeurde in het gebouw van Ateliers 2005 aan de Van Weerden Poelmanlaan 4 in Amstelveen. De expositie was georganiseerd door de cursisten van de dinsdagmiddaggroep van docente Judith van Nus. Judith is één van de meest ervaren docenten van SAKB Ateliers. De Stichting Amstelveense Kunst Belangen is al meer dan 30 jaar het centrum voor beoefening van beeldende kunst in Amstelveen en omstreken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Inge Eckardt: 'Zuidas' - acryl


De redactie van Amstelveenweb was er al vroeg bij met fotocamera en videoapparatuur en zag langzaam maar zeker de cursisten, vrienden en familie binnen komen. De cursisten hadden zelf gezorgd voor een variatie van lekkere hapjes die her en der op de tafeltjes werden gezet. In de hoek kon men zelf een wijntje of frisdrankje halen, want op een gegeven moment werd het te vol om met een blad rond te lopen. Pascale Lefebvre, een veelzijdig kunstenaar, werd hartelijk welkom geheten en niet veel later arriveerde ook de Stadsdichter van Amstelveen, Matthijs den Hollander.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Docente Judith van Nus aan het woord. De opdrachten van haar die aan haar cursisten worden gegeven hebben tot doel de fantasie te prikkelen en het beeldend vermogen te vergroten. Dat is in ieder geval goed zichtbaar op het tentoongestelde werken


Rond half vier kwam Judith van Nus, de docente van de exposerende dinsdagmiddaggroep naar voren. Zij heette iedereen van harte welkom op deze expositie van de dinsdagmiddag-groep. Zij vervolgde met: 'Het is een prachtige expositie geworden waar ik erg trots op ben en ook dat Pascale de muziek komt verzorgen.' Hierna introduceerde zij Matthijs den Hollander, de Stadsdichter, aangezien hij de tentoonstelling zou openen. Toen Matthijs werd gevraagd om deze expositie te openen, wilde hij even kijken wat er zoal hing, maar het hek was gesloten en moest hij door de tralies van het hekwerk op afstand naar binnen kijken. De doeken hingern er eenzaam gedurende de hele nacht tot deze expositiedag.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Matthijs den Hollander de Stadsdichter van Amstelveen opent de expositie


Vervolgens kwam hij met een offerschaal die hij neerzette voor een bijdrage die ten goede zou komen aan Pascale, vanwege haar vrijwillige optreden. Ook vertelde Matthijs dat de week voor vandaag deze Jan Ligthartschool tot een gemeentelijk monument was benoemd. Hij legde uit dat Pascale bij elk schilderij dat op de flyer stond, een muzikale compositie had uitgezocht en daarvan iets zou spelen. Tot slot sprak hij de volgende openingswoorden:
Lokroep – stilleven van een middag

De dinsdagmiddaggroep
een metafoor voor alles wat je wil bereiken.
In tweeëneenhalf uur stilte krassen kwasten en kaart in doek door kleur,
de sacrale ruimte doordrongen van de geur van verf, stof, ezel. Een feest.

Het doek is leeg. Het lokaal vult
zich met plannen en verwachting.
De meester verklaart de les multilateraal geopend,
waarna de geest bedaart. Het thema van de week staart
je carte blanche aan.

De tijd verstrijkt.
Net als het licht door de gordijnen. Uit de lucht valt in haar banen
altijd dat moment. Niet tastbaar, maar toch, héél even. Dat je het plots ziet.
Op je doek. Of om je heen. Het moment. Het nu. Het leven.

Wassende kwasten.
Ezels stallen. Niet zo, maar in vijf rijen van twee
met voldoende afstand tot de kast a.u.b.

Een laatste woord van Judith en met de hele wereld onder je arm treed je haar anders binnen. Omdat je de lijnen van dit zalig oord weer nieuw ziet, voelt, hoort.

Dit is de lokroep van de Dinsdagmiddaggroep.

En na deze woorden verklaarde Matthijs de tentoonstelling voor geopend. Voordat Pascale begon met haar muzikale impressie, legde Matthijs elke keer uit voor welk schilderij, met naam van de maker, de muziek was bedoeld. Iedereen was vol lof en tevreden dat deze opening zo leuk werd uitgevoerd. Toen Pascale alle schilderijen had ‘bespeeld’, kon iedereen de kunstwerken bewonderen op de begane grond en de eerste etage.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Beeldend kunstenaar Pascale Lefebvre speelt op haar keyboard uit de werken van de componisten Ravel, Chopin en Mendelsohn een muziekstuk, dat volgens haar gevoelsmatig past bij het betreffende schilderij


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

In de hal van Ateliers 2005 luisteren de bezoekers naar de toespraken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Judith van Nus: 'Zonder titel' - acryl


Op de persuitnodiging stond: Judith speelt in deze cursus duidelijk alleen de rol van coach, niet die van docente. Ze noemt haar cursus: ‘Durven experimenteren’ en laat haar cursisten in dit proces hun eigen weg volgen. Ze geeft adviezen en soms een opdracht voor wie wil, maar de opdracht is altijd vrijblijvend. ‘Het meeste leren we van elkaar’, zegt Wies, een van de cursisten. ‘We kijken naar elkaars werk, we geven feedback’. Engel vult aan: ‘We zijn wel kritisch ten opzichte van elkaar, maar de kritiek is altijd opbouwend, er vloeien geen tranen!’ En Irene voegt eraan toe: ‘Zo’n cursus is een stimulans, want thuis kom je er niet zo gemakkelijk toe.’ Ze zijn het er allemaal over eens dat het heel inspirerend is om in zo’n hechte groep onderzoekend creatief bezig te zijn. Maar ook vinden ze allemaal dat instroom van nieuwe cursisten hartelijk welkom is.

Foto Amstelveen
(Bron SAKB - 2019)

Een schilderij van cursiste Anneke Kort

Het resultaat laat goed de bedoeling van de cursus zien: de tentoongestelde werken zijn allemaal heel persoonlijk en variëren dus onderling sterk. Sommige cursisten werken volledig abstract, zoals Inge, die een oogstrelende compositie in geel en blauw tentoonstelt. Anderen werken figuratief, zoals Wies met een uitvergroot scharnier in gedempte tinten. En weer anderen glijden tussen figuratief en abstract door, zoals Anneke. Op haar schilderij zie je een opbouw van vormen en kleuren die doet denken aan een danspaar.



De expositie van de werken gemaakt door de cursisten van Judith van Nus zijn te zien in de weekenden van 23-24 februari en 2-3 maart 2019 in het gebouw Ateliers 2005 aan de Van Weerden Poelmanlaan 4 te Amstelveen. SAKB De Stichting Amstelveense Kunst Belangen is al meer dan 30 jaar het centrum voor beoefening van beeldende kunst in Amstelveen en omstreken.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen