Bijgewerkt: 1 februari 2023

Winnaars 21ste Amateurkunst
2017 - 2017

Foto's -> Gebeurtenissen -> Amateur Kunst

Winnaars 21ste Amateurkunst2017
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Marcel Jansen directeur van de Kunstuitleen Amstelveen opent de prijsuitreiking

Kunstuitleen Amstelveen organiseerde dit jaar de 21ste Amateurkunst expositie. Bijna 200 bezoekers kwamen naar de opening op zaterdag 11 maart 2017, waarvan 126 deelnamen aan de expositie. Op zondagmiddag 2 april werd deze expositie afgesloten met een gezellige finissage in de Kunstuitleen. Het was heel plezierig, dat dit in de zaal van de muziekschool werd gedaan en gelukkig niet meer in de nauwe, warme en onoverzichtelijke gang, zoals in 2016.

Helaas was de opkomst van geïnteresseerden erg magertjes en zelfs veel amateurkunstenaars die werk hadden ingebracht, waren niet van de partij. Erg teleurstellend voor de organisatie, maar zij stoorden zich er niet aan en de directeur van de Kunstuitleen Amstelveen en de Volksuniversiteit Amstelland, Marcel Jansen, nam het woord. Hij verwelkomde de aanwezigen en vertelde onder meer, dat hij vaak moeite heeft met het woord 'amateur', want deze kunstenaars zijn al jarenlang bezig met kunst. Van de 126 ingediende werken, hadden 112 mensen een 2D werk ingediend en 14 mensen 3D. De kunstuitleen kreeg 720 stemformulieren ingeleverd en hoewel niet iedereen die de Kunstuitleen had bezocht, een stem heeft uitgebracht, is het toch een indrukwekkend aantal. Marcel Jansen gaf na zijn inleidende woorden de microfoon over aan Matthijs den Hollander en die herhaalde zijn boodschap van de opening in maart: 'Het gaat over de innerlijke werkelijkheid, zoals Aristoteles ooit zei. Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk. Dat is de echte werkelijkheid en daarom bent u een beeldend kunstenaar!'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Matthijs den Hollander de Stadsdichter van Amstelveen aan het woord


Ook dit jaar waren er aanmoedigingsprijzen, die door een jury - bestaande uit beeldend kunstenaar Jeltje van Houten en kunstschilderes Astrid Stoffels - werde uitgereikt.  

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Jeltje van Houten beeldend kunstenaar en jurylid vertelt over de ingestuurde kunstwerken


Uit het juryrapport: Het was mooi om alle 126 werken met andere ogen te bekijken. Leuk om te zien hoe het creëren van kunst leeft onder de Amstelveense inwoners. Je kunt zien, dat er met veel passie gewerkt is aan de kunstwerken. Veel disciplines waren vertegenwoordigd, waaronder schilderen, tekenen, fotografie, gemengde techniek, beeldhouwen, keramiek, houtbewerking en linosnede. Het was een uitdaging om uit meerdere goede werken, één jury/aanmoedigingsprijs te kiezen voor 2D en 3D. Uiteindelijk zijn we tot een uitslag gekomen. Maar voordat we overgaan naar de daadwerkelijke winnaars van de aanmoedigingsprijs 2017, willen we uw aandacht vragen voor het werk van Marcel van Balken. Deze foto 'Dogfaith' krijgt van ons een eervolle vermelding. De afbeelding roept door de spanning en het mysterie in het beeld vragen op en laat een grote indruk achter. Onze complimenten voor deze inzending! Het was jammer, dat winnaar Marcel van Balken niet aanwezig was, want beide kunstenaars hadden nog wel wat meer uitleg willen hebben over de foto.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De foto van Marcel van Balken: 'Dogfaith' kreeg de aanmoedigingsprijs 2017


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Astrid Stoffels kunstschilderes en jurylid analyseert de 2D schilderijen van de amateurkunstenaars


Aanmoedigingsprijs 2D: Het werk van Anneke Ebberink, 'Zonder titel' dat wij gekozen hebben, valt op door de spannende driehoeks-compositie in de rechter voorgrond. Dit deel wordt extra geaccentueerd door het heldere kleurgebruik met wat dikker opgezette verf. Het blauw, het roze en harde wit vraagt direct de aandacht en staat in sterk contrast met de rest van de afbeelding. In tegenstelling tot de voorgrond is de achtergrond met verdunde verf en zachte streken opgezet. Door de kleurvlakken licht terug te laten komen in de achtergrond, wordt de compositie in evenwicht getrokken. Sommige delen in het werk neigen naar abstractie. De voorstelling zelf zet je aan het denken. Waar kijken we naar, wat doet deze vrouw en in welke situatie bevindt zij zich? Misschien wel in een naaiatelier elders op de wereld. En moeten wij begaan zijn met haar lot? We zien hier een mooi werk van de kunstenaar en moedigen vooral aan om verder te ontwikkelen. De afwerking en presentatie mogen wat meer aandacht krijgen. Ook Anneke Ebberink was niet aanwezig om haar prijs in ontvangst te nemen en de kunstenaars kregen, dus ook geen antwoord op de vraag, waar de vrouw op het kunstwerk aan het werk was. Zij kreeg als prijs een cursus naar keuze bij een SAKB Atelier, of bij Volksuniversiteit Amstelland.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het schilderij van Anneke Ebberink: 'Zonder titel' kreeg de aanmoedigingsprijs voor 2D
Beluister de speeches en kijk naar de winnaarsFoto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het beeld van Annie Grevenstuk: 'Kop' kreeg de aanmoedigingsprijs voor 3D


Aanmoedigingsprijs 3D: Dit beeld van Annie Grevenstuk, 'Kop', is met durf vormgegeven! Er zijn flinke contrasten in aanpak en vormgeving te zien die het werk interessant maken. De keuzes lijken met overgave gemaakt! Het werk is een geabstraheerde voorstelling van een figuratief beeld en oogt als een masker. Het beeld straalt verval en oudheid uit. Bepaalde delen van het beeld zijn bewust open gelaten en langs rafelige randen krijgt de toeschouwer een inkijkje naar binnen. In contrast met deze gedurfde robuuste aanpak is de vormgeving van het gezicht daarentegen van een heel andere orde. De neus en kin bijvoorbeeld zijn fijn gevormd, maar het blijven voorzichtige aanzetten. Het beeld is evenwichtig, prikkelend en interessant om langer te bekijken. Zij kreeg als prijs een cursus naar keuze bij een SAKB Atelier, of bij Volksuniversiteit Amstelland.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Maaike Veeningen (D66) wethouder Cultuur staat even stil bij het hoge niveau van de kunstwerken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het beeld van Amanda ten Cate kreeg de 1ste publieksprijs in de categorie 3D:
'Awakening of the Dance' met een handgeschreven gedicht


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het beeld van Yael Hofri vanuit Uruguay: 'Pensamentas al Cuadrado' vrij vertaald: 'Denken in kwadraat' kreeg
de 1ste publieksprijs in de categorie 2D


Foto Amstelveen
(Foto Kunstuitleen Amstelveen - 2017)

Vlnr: Rob Thole (winnaar 2016), Matthijs de Hollander, Maaike Veeningen, Astrid Stoffels, Jeltje van Houten en Amanda ten Cate de winnaar van de 1ste publieksprijs categorie 3D in 2017


Vervolgens werden de publieksprijzen bekend gemaakt en de 1ste publieksprijs in de  categorie 2D ging naar Yael Hofri met het werk 'Pensamentas al Cuadrado' (acrylverf). De 1ste publieksprijs in de categorie 3D werd uitgereikt aan Amanda ten Cate met het werk 'Awakening of the Dance' (cement). Maaike Veeningen (D66) wethouder Cultuur was speciaal op deze dag naar de Kunstuitleen gekomen om nog eens de werken te bewonderen. Zij vond, dat er erg veel talent in Amstelveen woont en is hier erg blij mee. Samen met Rob Thole (winnaar 2016), Matthijs den Hollander stadsdichter van Amstelveen, overhandigde Maaike Veeningen aan Yael Hofri en Amanda ten Cate hun prijzen: voor ieder een waardebon t.w.v.  € 250,-, te besteden aan kunstenaarsbenodigdheden.

Het blijft jammer, dat de deelnemers niet aan de organisatie hebben gemeld, dat zij bij de prijsuitreiking niet aanwezig konden zijn, want nu was het wel een beetje vreemd. De jury, de Stadsdichter en de wethouder, komen speciaal op deze vrije zondag naar de Kunstuitleen Amstelveen en het gros van de amateurkunstenaars is niet aanwezig. In ieder geval kon de Kunstuitleen met ruim 650 bezoekers tijdens de gehele expositie, de 21ste Amateurkunst expositie weer succesvol afsluiten. De aanwezigen genoten nog van een drankje en een zoutje en keerden toen weer huiswaarts. Tot ziens volgend jaar?

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen