Bijgewerkt: 30 oktober 2024

Sustainability Art - 2019

Foto's -> Kunstenaars -> Amstelveense Kunstenaars

Sustainability Art
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

In de zaal staat een opvallende kunstwerk van Lon Buttstedt: Human Enlightening (Menselijke Verlichting)

Het eerste station van het kunstproject 'Sustainability Art' (Duurzaamheid Kunst) werd geopend op 9 februari 2019 in Den Haag, door twee wethouders: Robert van Asten, wethouder Mobiliteit, Cultuur en Strategie van Den Haag en Bas Vollebregt, wethouder Economie, Cultuur, Grondzaken en vastgoed voor de gemeente Delft. De twee kunstenaarscollectieven, Pulchri Studio uit Den Haag en de Amstelland Kunst (VAK) uit regio Amstelland, organiseerden gezamenlijk een reizend project met de werktitel ‘Sustainability Art’.

Bijna 60 kunstenaars doen mee, 23 kunstenaarsleden van de VAK, waarvan er 17 in Amstelveen wonen en werken. Zij laten hun visie op de planeet aarde zien, die ook voor toekomstige generaties bewoonbaar zal moeten zijn. De CO2-uitstoot, de opwarming van de aarde, het stijgen van de zeespiegel, droogte en overstromingen, de plastic soep, het verdwijnen van diversiteit, de komst van klimaatvluchtelingen; deze onderwerpen houden mensen overal ter wereld sterk bezig en kunstenaars dus ook.

Ongeveer een maand na de expositie in Den Haag werden de kunstwerken weer ingepakt en naar Amsterdam vervoerd, naar het Centrum voor Beeldende Kunst CBK Amsterdam in Amsterdam, aan de Oranje Vrijstaatkade 71. Op zondagmiddag 10 maart 2019, terwijl ruim 40.000 mensen in Amsterdam de klimaatmars in de stromende regen liepen, worstelden ruim 300 mensen zich door het verkeer via de auto, de bus, de tram of met de benenwagen om de opening van de expositie mee te maken. Natgeregend en verkleumd werden zij hartelijk ontvangen door twee kunstenaars van de VAK en verwezen naar de garderobe.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De grote zaal in het Centrum voor Beeldende Kunst in Amsterdam loopt langzaam maar zeker vol met bezoekers


De ruimte was prachtig ingedeeld met allerlei verschillende samengestelde kunst, vervaardigd uit wegwerpmateriaal, of te wel afval. Na een rondgang langs de kunst verzamelden de aanwezigen zich voor een klein podium. Aldaar vertelde Rubiah Balsem, voormalig voorzitter van de vereniging VAK en coördinator van het ambitieuze project, dat zij vandaag als presentator de opening van de tentoonstelling in Amsterdam zou begeleiden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Rubiah Balsem treedt nu op als presentator van de openingsceremonie


Rubiah heette iedereen welkom, niet alleen de dames, heren, jongens en meisjes, maar ook de internationale gasten. Vanwege het feit dat er tegelijkertijd de klimaatmars was in Amsterdam, polste zij de mensen over hoe zij naar het CBK Amsterdam waren gekomen. Zij noemde de expositie een visueel klimaat manifest van 60 kunstenaars en vertelde dat het samenstellen en organiseren een proces van zeker anderhalf jaar was. Beeldend kunstenaar Jet Naftaniël-Joëls, thans voorzitter van de VAK, kwam in 2017 naar Rubiah om te praten over de samenwerking met Pulchri en het organiseren van een gezamenlijke tentoonstelling. Voor de uitleg kreeg Jet het woord.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Jet Naftaniel-Joëls de voorzitter van VAK vertelt over het organiseren van een rijzende tentoonstelling


Zij zei onder meer dat het heel bijzonder is dat twee kunstenaarscollectieven zo hecht met elkaar samenwerkten, waardoor er dit prachtige project is ontstaan en het project als een ‘rolling stone’ verder gaat. Beide beroepsverenigingen hebben een hele andere achtergrond, maar ook eenzelfde doel: het maken en tonen van kunst en het onderhouden van onderlinge contacten. Conny Kuipéri van Pulchri en Jet hadden in 2017 het plan opgevat om een samenwerkingsproject te starten. Jet vertelde in haar speech hoe dit alles is verlopen en over de verschillen van de twee organisaties, hetgeen soms tot verwarring leidde, maar ook dat er heel veel van elkaar is geleerd. Er was een hechte samenwerking en ze kregen veel hulp bij de opbouw van deze tentoonstelling. Jet zei tot slot dat het een heel erg waardevolle, inspirerende, spannende, energie gevende en leerzame ervaring was en pleitte ervoor dat in den lande meer van dit soort initiatieven zullen volgen. Rubiah sprak daarna nog kort met Jet, omdat zij al jaren duurzaamheidskunstenaar pur sang is. Jet noemde zichzelf een voddenraapster en ziet de schoonheid van de spullen die je eigenlijk wilt weggooien, om daar kunst van te maken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Saskia Gras de curator van de tentoonstelling aan het woord


Voor een dergelijke tentoonstelling heb je een curator nodig en dit werd Saskia Gras. Saskia Gras is kunsthistorica en gepromoveerd in de geschiedenis over de Haagse Vrije Academie, waar een boekpublicatie van is. Zij voelde zich op het podium een beetje een kunstwerk, want ze had een ‘verentooi’ aan, gemaakt door Lichel van den Ende van verloren handschoenen. Het was warm en zwaar, maar heeft wel mooi de fashion award gewonnen! Zij feliciteerde de kunstenaars met deze prachtige tentoonstellingsruimte en vertelde over de megaklus, ‘al zie je dat misschien er niet aan af’ zo zei ze. Vervolgens vertelde ze dat het lastig was omdat er eerst nog bedacht moest worden wat sustainability art nu eigenlijk is. Kunst over duurzaamheid, maar hoe ga je dat definiëren.

Ze zijn uitgegaan van de doelstellingen van de Verenigde Naties, Het thema ontwikkelingslanden en het rijke westen, die bij de samenstelling een rol speelde. Kunst met een missie, waarbij de kunstenaars met hun werken streefden naar bewustwording en ideeën hebben geleverd hoe duurzaamheid bereikt kan worden. Ook is de werkgroep voor deze tentoonstelling op bezoek geweest bij de TU in Delft om inzicht te krijgen in de meest duurzame materialen en technieken. En zij kregen van de studenten een rondleiding door een soort proeftuin, ‘Green Village’ genaamd. Saskia Gras zei tot slot: 'Het is op dit moment een zeer actueel onderwerp, maar er moet nog veel gedaan worden om mensen bewust te maken. Er volgen ook nog workshops en lezingen in het CBK gebouw, kijk op Sustainability Art Agenda.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Nienke Bruin, directeur van het Centrum Beeldende Kunst Amsterdam vertelt over het ontstaan van CBK
Zij draagt een ring van plastic afval


Na de toespraak van Saskia Gras kreeg Nienke Bruin, directeur van het Centrum Beeldende Kunst Amsterdam het woord en vertelde over het ontstaan van CBK, de kunstuitleen en over het prachtige gebouw. Rubiah kwam weer het podium op en nodigde Herbert Raat (VVD) uit, wethouder van onder andere Kunst en Cultuur van de gemeente Amstelveen. Zij stelde een gewetensvraag, namelijk hoe hij hiernaar toe was gekomen. Herbert meldde tot grote hilariteit van de Amstelveners die de geschiedenis kennen, dat hij lang had gewacht op tramlijn 51 en had willen overstappen op lijn 5, maar die kwamen niet en toen heeft hij toch de auto genomen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Amstelveen tijdens zijn toespraak


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De aanwezigen in de zaal volgen de openingsceremonie


Herbert Raat werd uitgenodigd omdat hij altijd met de VAK contact heeft en dit project vanaf het begin af aan heeft gesteund. Hij houdt van kunst en wil graag zien dat niet altijd de grenzen worden aangehouden, dus hij vindt dit samenwerkingsproject echt fantastisch. Hij hoopt dat hier veel Amstelveners naar toe komen, maar dat het project ook nog eens naar Amstelveen komt en dat er dan veel Amsterdammers komen. De wethouder die sprak in Den Haag had besloten dat er geen ballonnen meer opgelaten mogen worden, dus Rubiah vroeg of wethouder Raat ook maatregelen kon noemen.
Hij ziet het anders en zei dat kinderen heel slim zijn en als je hen vertelt over wat er gaande is, beseffen ze snel genoeg wat wel en niet kan. Het zit gewoon meer in de overtuiging, zoals jullie dat hier vandaag ook doen. Pas als er mensen zijn die het niet willen begrijpen, moet je gaan praten over een verbod. Daarna kreeg Herbert nog het woord en zei dat Rienk Alink (D66), zijn voorganger wethouder van kunst ook aanwezig was. De man die heel veel zaken in de steigers heeft gezet van kunst. Raat vindt dat dit een voorbeeldproject is, beter dan ruziemaken, zoals in Den Haag en dit aanzet is tot meer. Hij meldde dat er nog een modeshow volgt en hoopte dat er ook kleding in zijn maat te krijgen is. Hij wenste iedereen verder een mooie dag toe met heel veel inspiratie.

Rubiah bedankte iedereen en opende toen de tentoonstelling die begon met een modeshow. Lichel van den Enden. Hij maakte de kleding voor 14 modellen, die vervolgens in een slowmotion, begeleidt met dichtregels, geweldig mooi opgemaakt en bijzonder aangekleed de zaal rondliepen. Gelukkig twee keer, want het was zo’n werk dat één rondje gewoon niet voldoende was om de creaties te bewonderen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Eén van de modellen van de modeshow van Lichel van den Enden loopt rond in een soort antirook reclamejurk
en zei een gedicht op, passend bij de tentoonstelling en show


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Tijdens de modeshow kregen de bezoekers een operazangeres te horen


Daarna ging iedereen zijns weegs: een drankje, een hapje, een rondje langs de kunstwerken, een babbeltje met bekenden en daarna weer de koude regen in om huiswaarts te keren. De tentoonstelling is werkelijk de moeite waard om (nog eens) te bezoeken in CBK Amsterdam, Oranje Vrijstaatkade 71 te Amsterdam.

Volgende locaties: De expositie van Sustainability Art zal nog doorreizen naar de TU Delft Library en onderhandelingen zijn gaande om ook in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen te exposeren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Maja Vucetic, Twee Gapers (Afrikaanse Gaper en Polyfarmacie Gaper), 2018, acrylgips versterkt met glasvezel, door patiënten teruggebrachte medicijnen (elk 40 cm)




Pulchri Studio: Pulchri = Latijn en betekent door studie van het schone. Pulchri Studio is een schilderkunstig genootschap dat in 1847 in Den Haag werd opgericht. Sinds 1901 is het genootschap met expositieruimten gevestigd aan het Lange Voorhout. De vereniging telt anno 2019 ongeveer 450 kunstenaarsleden en 600 'gewone' leden en sinds 1893 is gevestigd in een villa aan het Lange Voorhout 15. Kunstenaars (schilders, beeldhouwers en fotografen) en mensen die geïnteresseerd zijn in kunst worden als (sociaal) lid toegelaten. Om lid te worden moet je je eerst aanmelden, wat ook voor buitenlandse artiesten mogelijk is. De leden worden vervolgens geselecteerd door een commissie die door de Algemene Vergadering wordt benoemd.

Vereniging Amstelland Kunst (VAK). De VAK is een platform voor beroepskunstenaars die werkzaam zijn in de regio Amstelland met inbegrip van Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. De VAK staat open voor diversiteit in kunstvormen, de uitwisseling tussen haar kunstenaars en de verschillende disciplines van de kunsten stimuleert. De VAK moedigt uitwisseling van inspiratie aan door cross-over samenwerkingsverbanden aan te gaan en elkaar uit te dagen in het werk en de ontwikkeling van het kunstenaarschap. Alle werkzaamheden binnen de vereniging worden uitgevoerd door de leden, georganiseerd in comités die aangestuurd worden door het bestuur. Het bestuur bestaat uit kunstenaarsleden en leden van buiten de vereniging met bestuurlijke capaciteiten. Comités en bestuur wisselen met regelmaat van samenstelling. Bij de VAK staat ontwikkeling van de kunstenaar centraal. Van jonge kunstenaars die zich specialiseren in multimediakunst, tot de zeer ervaren kunstenaars in meer traditionele disciplines. Dé drijfveer van de vereniging is kruisbestuiving.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Jet Naftaniel-Joëls, Out of Business - not out of mind, 2017-18, plastic tasjes aan nylon draad


Deelnemers van Sustainability Art: Ad van Riel - Alexx Meidam - Annette van Waaijen - Astrid Stoffels - Cees van Rutten - Cesar van der Molen - Conny Kuipéri - Corry Zwart - Cristina Villalba - Dana LaMonda - Ellen van Toor - Elly de Jong - Els Borger - Ferial Kheradpicheh - Frederick Linck - Gaby Oltean-Lungu - Gonda de Bles - Greta Cune - Han Sinke - Hanneke Rijks - Harry Arling - Heleen Kruijt - Helena van Essen - Hettie Wempe - Irma den Hertog - Jack Allick - JeltjeVAK van Houten - Jen Min Lau - Jet Naftaniël-Joëls - Jos Out - Lichel van den Ende - Lon Buttstedt - Maja Vucetic - Mansour Bakhtiar - Marian Meerbeek - Marianne Blokland - Marijke Gémèssy - Marijke Uittenbroek - Marijke Verhoef - Marja Verhage - Marlies van Boekel - Martha Marjenburgh - Marus van der Made - Mary Kuiper - Michelle Poorte - Neely Schaap - Nicky Konings - Nico Winnubst - Paul Klimecki - Rud Perree - Sunny Neeter - Sylvia Leeflang - Tamar Shilo - Tilleke Schwarz - Ton van Kints - Vladimir Opara - Willem Stoop

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstenaars