Bijgewerkt: 22 januari 2025

Burendag op de
Zwanenburgbaan - 2019

Foto's -> Schiphol -> Schiphol 2017-2024

Burendag op de Zwanenburgbaan
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De grote hal van The Base op Schiphol

Van 10 maart tot en met 21 april 2019 is de Zwanenburgbaan op Schiphol in onderhoud. Tijdens dit baanonderhoud volgen de vliegtuigen de vliegroutes van en naar de Buitenveldertbaan, de Kaagbaan en een klein deel van het vliegverkeer landt op de Polderbaan. Schiphol Airport organiseerde op zaterdag 6 en zondag 7 april 2019 de Schiphol Burendagen en opende haar deuren voor omwonenden voor een uniek kijkje achter de schermen. Er waren 2000 beschikbare plekken voor jong en oud en deze waren binnen 24 uur gevuld. Van die tweeduizend plaatsen werden er 850 gevuld door kinderen. De Schiphol Burendagen werden mogelijk gemaakt door de inzet van ruim 90 Schiphol vrijwilligers en 40 vrijwilligers vanuit andere organisaties op de luchthaven, zoals Luchtverkeersleiding Nederland, Douane en onderhoudsaannemer Heijmans.

Op de grijze en koude (13 graden) zaterdag 6 april verzamelde de redactie van Amstelveenweb.com al haar krachten en reed naar gebouw ‘The Base’ op Schiphol. Vanaf dat punt zouden de bussen naar de Zwanenburgbaan rijden om aldaar de werkzaamheden te bekijken. The Base is het kloppend hart van Schiphol Centrum en een combinatie van kantoorruimten, faciliteiten en voorzieningen. Alles was goed geregeld, want iedere Burendag bezoeker die met de auto kwam mocht gratis parkeren in de garage voor het gebouw.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Uit de vertrekkende bus nog snel een foto maken van de landende KLM vliegtuig Piazza del Duomo-Milano PH-AOD Airbus A330-200
Het vliegverkeer op Schiphol ging gewoon door


De redactieleden kwamen om een uur of 13 aan in The Base en werden hartelijk ontvangen. De registratiebalie werd getoond en aldaar werd een ieder gevraagd zich te legitimeren om geen ongenodigde gasten binnen te laten en kreeg vervolgens een badge met nummer omgehangen. Het nummer verwees naar de groep die op een bepaalde tijd met een bus naar de Zwanenburgbaan zou rijden. Maar eerst was er voldoende tijd om in de hal, waar al heel veel mensen aanwezig waren, een kopje thee of koffie te nemen en een heerlijke koek of brownie van Vermaat Partyservice.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Hier wordt aan de mensen een uitleg over de luchtverkeersleiding gegeven


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Douane personeel laat allerlei ingenomen items zien die door reizigers zijn meegenomen, maar die niet mogen worden ingevoerd


Veel omwonenden kwamen uit Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam en de Haarlemmermeer, want het zijn deze inwoners die tijdens de onderhoudswerkzaamheden extra last hebben van het kabaal van de vliegtuigmotoren die nu andere banen moeten gebruiken. Ook is er tijdens zo’n periode meer stankoverlast die veroorzaakt wordt door regelmatige kerosinelozing, zoals bij intercontinentale vluchten om het gewicht van het vliegtuig te verminderen tijdens de landing.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De kop van een bruine beer, zijn vacht ligt op de balie


In de hal stonden medewerkers van Schiphol om uitleg te geven over het reilen en zeilen van de luchthaven, bijvoorbeeld waarom het leuk is om verkeersleider te worden. Een aantal dames van de Douane was ook aanwezig. Zij toonden allerlei in beslag genomen goederen, zoals een groot bruin berenvel met kop, een kleine krokodil, slangenhuid, ivoor van olifanten, een aapje en allerlei andere verboden producten. Daarbij gaven zij uitvoerig uitleg over wat wel en niet mag. Er was ook een mooie blauwe lange veer. De reden dat die ook niet mocht worden ingevoerd was, dat het een veer was van een beschermde papagaai soort. Zij gaven desgewenst een flyer met een QR code, zodat men altijd kan checken of iets wel of niet ingevoerd mag worden. Vooral de vele kinderen vonden het machtig interessant. De luchtverkeersleiding Nederland gaf uitleg over het luchtruim boven Nederland en het veilig laten starten en landen van vliegtuigen met behulp van VR-brillen. De jongste bezoekers konden papieren vliegtuigjes werpen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Voor de mensen in de bus stappen worden hier nog alle mogelijk wetenswaardigheden verteld over Schiphol


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Een luchthaven marshall leidt de buren naar de bus


Na een uur wachten en natuurlijk rondkijken in de enorme hal van het gebouw, werd de groep van de redactieleden opgeroepen. Er werd een korte uitleg gegeven en een vraag-antwoord spel gehouden voor de kinderen over de banen, de vliegtuigen en de passagiers. Toen mocht een ieder in de transferbus plaats nemen, waarbij een begeleider tijdens de busrit veel wetenswaardigheden vertelde over de Zwanenburgbaan en Schiphol. Er werd een route gereden die men anders nooit over Schiphol maakt en na 20 minuten rijden mocht de groep uitstappen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Vanuit de hoge bus is de Zwanenburgbaan goed te zien


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Twee dames in kleurrijk kostuum maken van de bezoekers een Polaroid foto ter herinnering van hun bezoek aan Schiphol


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De twee dames gefotografeerd vanuit het frame


Op de Zwanenburgbaan konden de bezoekers met veel verschillende zaken kennismaken. Er stonden grote verschillende typen brandweerwagens en met name kinderen mochten ervaren hoe zwaar het is om met een waterstraal een brand te blussen. Een ambulance werd getoond, waarbij de apparatuur werd uitgelegd. Ook kregen kinderen een soort hulpvest aan, zodat ze konden voelen hoe zwaar zo’n vest is met alle benodigde eerste hulpmaterialen. Soms reed de ambulance met tetterende sirene een rondje.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het is flink druk bij de ambulance


Er stond ook een wagen van de vogelwacht. Een dame legde uit welke soorten vogels zoal rond Schiphol vlogen en waarom ze weggejaagd moesten worden. Daarna schoot ze met een pistool twee soorten patronen af, die verschillende knallen ten gehore brachten. Het was echt heel zorgvuldig voorbereid, want kinderen konden desgewenst oordopjes krijgen, of een koptelefoon opzetten ter bescherming van hun oren. Op Schiphol zijn er 16 vogelwachters in dienst, met seinpistolen, lichtkogels, gaskanonnen, geluidsinstallaties en zaklantaarns met groen laserlicht.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Op de vogeltafel kunnen de bezoekers de vele soorten vogels identificeren die vaak op Schiphol aanwezig zijn. De grasoppervlakte van 2.787 hectare biedt ruimte genoeg voor de vogels, maar ze vormen een groot gevaar voor de vliegtuigmotoren


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Ook al hebben ze allebei vleugels en houden ze van vliegen: vogels en vliegtuigen gaan niet goed samen.


Om de vogels en vliegtuigen tegen elkaar te beschermen heeft Schiphol 18 birdcontrollers. 24 uur per dag zijn de birdcontrollers bezig om de vogels in de buurt van de start- en landingsbanen te verjagen, zodat ze niet in botsing komen met een vliegtuig of per ongeluk in een vliegtuigmotor vliegen. Op het terrein van Schiphol Airport werden verschillende soorten vogels waargenomen in het voorjaar van 2019, onder andere veldleeuwerik, slobeend, wintertaling, tafeleend, patrijs, lepelaar, kleine plevier, tureluur, boerenzwaluw, fitis, rietzanger, beflijster, zwarte roodstaart, gele kwikstaart, rietgoors, rietgans, buizerd tjiftjaf en merel.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Een lid van de crew schiet tijdens de Burendag regelmatig een patroon af met haar seinpistool, om te laten zien hoe ze de vogels verjagen en vooral om te horen, hoe een seinpistool werkt


De sneeuwvloot werd ook getoond en dat zijn enorme wagens die de sneeuw moeten ruimen. Voor wie dat wilde mocht de cabine in, maar het was wel een vreselijk steile en hoge klim. De sneeuwwagen is speciaal ontwikkeld voor professionele sneeuwruimingsoperaties op vliegvelden en kan elk type sneeuw met een diepte van 1 cm tot 2 meter aan - in één keer! De sneeuwblazer is gemonteerd op een speciaal gebouwd chassis en de machine is uitgerust met de unieke 'Flying Cab', waardoor de bestuurder voor of achterin de blaaspijp kan zitten om optimaal zicht te hebben.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De Noorse Øveraasen TV1000 32,5 ton van de sneeuwvloot van Schiphol.
TV 1000 Performance Line is een zelfrijdende sneeuwblazer met hoge snelheid, speciaal ontwikkeld voor professionele sneeuw-
ruimingsoperaties op luchthavens. De sneeuwblazer is ontworpen voor het opruimen van zware sneeuw op vliegvelden en kan elk type sneeuw met een diepte van 1 cm tot 2 meter aan - in ??n keer! De bestuurder kan voor of achterin de blaaspijp geplaatst worden om optimaal zicht te hebben tijdens het laden, ruimen of gieten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De Noorse Øveraasen Performance Line is de grootste ontwikkeling onder de Øveraasen baanvegers.
De RSC 250 is ontworpen voor gebruik op start- en landingsbanen, taxibanen en smalle platformen; de RSC machines bieden de hoogste mate van wendbaarheid en ruimprestaties. De machine is gebouwd op een standaard chassis met high-tech glasvezel compound materialen om een geavanceerd en innovatief concept te bieden op het gebied van componenten, oppervlakken, aerodynamica, gebruikersvriendelijke toegang tot de machine en lage levenscycluskosten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Een Follow me auto is een voertuig dat op de luchthaven voor de vliegtuigen uit rijdt en hen zo de weg wijst naar de startbaan of gate. De auto wordt nu ook gebruikt om voertuigen van en naar de bouwplaats te rijden, maar ook om de baan te controleren op vreemde voorwerpen en schade


Een wagen met Follow Me deed alsof het een vliegtuig was. Een vluchthaven marshall is een persoon die vóór de plek staat, waar het vliegtuig moet stoppen en maakt handbewegingen met rode bordjes, zodat de piloten weten wat er van hen wordt verlangd. Dit werd aan kinderen uitgelegd die het dan zelf mochten doen, terwijl het zogenaamde vliegtuig al rijdende de aanwijzingen volgde.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Hier krijgen de kinderen een luchthaven-marshall opleiding


Iedereen mocht iets op het asfalt tekenen met stoepkrijt en daar was heel wat animo voor. Een DJ zorgde voor zogenaamde sfeermuziek, in feite gewoon disco nummers wat van de redactie niet zo hoefde. Het was eigenlijk alleen maar leuk, omdat de dames van de Schipholcrew zo enthousiast meedansten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Iedereen mag hier een eigen signatuur achterlaten op de kersvers geasfalteerde Zwanenburgbaan


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De DJ's van Peters Geluidtechniek vanuit Ewijk, bij Nijmegen draaien de hele tijd discomuziek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Bijna alle crew dames van Burendag 2019 zijn ingelijst


De werkzaamheden van de aannemer - Bouwbedrijf Heijmans op het terrein werden uitvoerig uitgelegd, want die zijn heel divers. Er waren voor de bezoekers veel van hun grondbewerkingsmachines tentoongesteld, zoals de asfaltwals. Dat is een voertuig dat wordt gebruikt om materiaal, zoals steenslag, zand of asfalt plat-egaal te walsen, het asfalt te verdichten. Deze machine werkt direct achter de asfalt-spreidmachine die er ook stond en kan statisch en trillend walsen. De stalen rollen van de machine worden gekoeld met water, om te voorkomen dat het asfalt aan de asfaltwals vastplakt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De zeer complexe asfalteermachine van Heijmans


De baan waar de mensen alles mochten bekijken, was bijna klaar. Het asfalt gelegd, de benodigde witte strepen en cijfers opgeverfd en de lampen in de baan gezet. Er werd verteld dat het, met mooi weer, nog zo’n twee weken zou duren en dat dan de Zwanenburgbaan weer in gebruik kon worden genomen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De brandweerwagen trekt veel jonge bezoekers


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Burendag of geen burendag de brandweer is overal aanwezig op Schiphol


Het weer was helaas niet optimaal, er was lichte mist en geen zonnetje te bekennen. In dit grijze ongezellige beetje frisse weer, was de sfeer anders dan tijdens het bezoek van Amstelveenweb aan de Kaagbaan. Toen kon men in april 2017 de Kaagbaan Experience ervaren. Ondanks het feit dat er heel veel machines en wagens waren tentoongesteld, was er verder niet veel om te zien van wat de werkzaamheden nu al zo inhielden. Dat was in 2017 wel het geval en dat had toen een grote indruk achtergelaten bij de redactieleden. Vooral om te zien hoe dik kabels waren, de regenafvoergeulen werden aangelegd, de dikte van de lagen asfalt etc was erg interessant.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het grootste deel van de Zwanenburgbaan is eigenlijk al klaar


Het grootste verschil met de Burendag in 2019 was eigenlijk dat de organisatoren de activiteiten vooral op de kinderen van de omwonenden hadden geconcentreerd en dat was een gouden idee. De kinderen vermaakten zich uitstekend en dat is slim bedacht, want nu maakten de ‘Buren’ zich niet meer druk over vliegtuigoverlast! Na ruim een uur werd omgeroepen dat de groep weer terug de bus in moest. Na een uitgebreide rit over de andere kant van Schiphol, kwam het gezelschap weer terug bij The Base. Het was weer een leerzame middag. Bekijk ook de website: Schiphol als buur en de korte Youtube impressie van Schiphol over het groot onderhoud van de Zwanenburgbaan

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het bewijs van het Amstelveenweb.com bezoek is vastgelegd op het asfalt van de Zwanenburgbaan



Bekijk de video en krijg een impressie van de Schiphol Burendag


De Zwanenburgbaan (18C - 36C), ook wel Vierde baan genoemd, is een start- en landingsbaan van luchthaven Schiphol. Hij ligt ten oosten van de Polderbaan, parallel aan de Rijksweg 5. De baan is 3300 meter lang en is hiermee op de Oostbaan na de kortste baan van Schiphol. De Schipholspoortunnel ligt net ten zuiden van deze baan. De baan wordt voornamelijk van en naar het noorden gebruikt en is sinds 20 februari 2003 tussen 23.00 en 06.00 uur geen primaire baan meer. Alleen als de Polderbaan en de Kaagbaan beide niet beschikbaar zijn mag de baan 's nachts worden gebruikt. De Zwanenburgbaan is genoemd naar het dorp Zwanenburg dat ten noorden van de baan onder de uitvliegroute ligt en al jaren geluidshinder ondervindt. Het onderhoud werd door zo'n 200 medewerkers in verschillende ploegen 24 uur per dag w uitgevoerd. Het ging ook tijdens de Schiphol Burendagen gewoon door om periode van onderhoud niet langer dan strikt noodzakelijk te laten duren.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Schiphol