Bijgewerkt: 18 mei 2024

Schakers van Formaat - 2019

Foto's -> Sport -> Schaken

Schakers van Formaat
(Foto Bart Stam - 2019)

Hans Böhm Internationaal Meester in schaken, schaker Jan Timman, organisator Maarten Langen luisteren naar de openingstoespraak van Rob Ellermeijer (VVD) wethouder Sport en een paar schakers op 8 juni 2019 op het Stadsplein Amstelveen

Bron: Bart Stam - 10-06-2019

Voor de vijfde maal sinds 2015 is op zaterdag 8 juni 2019 'Schakers van Formaat' gehouden, het jaarlijkse schaakevenement met grote stukken en borden op het Stadsplein in Amstelveen. Door de harde windvlagen en ook de regen werd het evenement deels gehouden in het Cobra Museum in Amstelveen.

Tijdens de eerste vier edities van Schakers van Formaat in Amstelveen was er letterlijk geen vuiltje aan de lucht maar uitgerekend tijdens het eerste lustrum veranderden de weergoden Pluvius (regen) en vooral Aeolus (wind) ‘Schakers van Formaat’ in Amstelveen volledig. Het Cobra Museum bood uitkomst met een alternatief programma. Vooral de harde windvlagen op het Stadsplein zorgden ervoor dat de plastic schaakstukken overal heen gingen behalve naar de beoogde velden. Ook de regen maakte het spelen onaangenaam. Dat dwong organisator Maarten Langen om na de eerste ronde, die sportwethouder Rob Ellermeijer met veel enthousiasme in gang had gezet, samen met Jan Timman, Hans Böhm en de tientallen deelnemers uit te wijken naar het Cobra Museum. Het museum voor moderne kunst bood gastvrij onderdak aan, waardoor Schakers van Formaat in alternatieve vorm toch doorgang kon vinden.

Foto Amstelveen
(Foto Bart Stam - 2019)

Hans Böhm, Jan Timman en een paar schakers op 8 juni 2019 op het Stadsplein Amstelveen in de regen


Foto Amstelveen
(Foto Bart Stam - 2019)

Hans Böhm met een jonge schaker in het Cobra Museum


Nadat iedereen weer was opgedroogd, liet grootmeester Jan Timman diverse fraaie eindspelstudies zien van eigen makelij. De Arnhemse grootmeester wint regelmatig prijzen tijdens internationale toernooien en componeert zo’n 75 studies per jaar. De vaak verbluffende wendingen oogstten grote bewondering. Gelijktijdig namen 22 schaakliefhebbers deel aan een snelschaaktoernooi van zeven ronden. Dit werd gewonnen door Bart Stam uit Amstelveen met 5,5 punt die hiermee de ‘Amstelveen Schaakpenning’ won. Hans Böhm, die een halfje tekortkwam maar wel de toernooiwinnaar versloeg, reikte soepeltjes en met humor de prijzen uit.

Maarten Langen kijkt terug op een geslaagde dag. 'Natuurlijk is het jammer dat we door de weersomstandigheden het schaken met de grote stukken moesten beëindigden. Maar dankzij de geweldige medewerking van het Cobra Museum, en de flexibiliteit van Jan Timman en Hans Böhm, hebben we er toch een leuke dag van kunnen maken.'

Foto Amstelveen
(Foto Bart Stam - 2019)

Schakers in het Cobra Museum tijdens het 5de Schakers van Formaat evenement


Uitslagen eerste (en laatste) ronde 5de Schakers van Formaat:
Bord 1: Hier zijn de Stammen - Jan Timman 0-1
Bord 2: VVD Amstelveen - Hans Böhm 0-1
Bord 3: Tax Max - D4/Lucas den Boer 1-0
Bord 4: Zukertort 1 - Pegasus 1/Ferry Weverling ½ - ½
Bord 5: Good Old Whisky - Hugo Luirink 1-0
Bord 6: Restaurant Colijn - Kunst met Anne ½ - ½
Bord 7: Zukertort 2 - De 4 Lopers ½ - ½
Bord 8: Pegasus 2/Ed - Heer van Formaat 0-1
Bord 9: Achmea - SSV Klim Op 0-1
Bord 10: Simon de Schaker - Zukertort 3 0-1
Bord 11: Familie Mangla - Familie Langen 1-0
Bord 12: Familie Kamp - Team Jyoshna 1-0

Klik hier voor andere foto's in de categorie Sport