Bijgewerkt: 21 november 2024

Kunstconsult - 20ste eeuwse
toegepaste kunst - 2019

Foto's -> Geschiedenis -> Kunstconsult

Kunstconsult - 20ste eeuwse  toegepaste kunst
(Amstelveenweb.com - 2019)

Het gebouw van Kunstconsult 20ste-eeuwse toegepaste kunst

Kunstconsult is verhuisd naar Zaandam


Aan de buitenkant van de voormalige taxigarage valt niets bijzonders te zien. Binnen bij Kunstconsult is een verrassende industriële look gecreëerd als decor voor een van de grotere collecties 20ste-eeuwse toegepaste kunst in Nederland. Met veel Nederlandse ontwerpen, maar buitenlandse iconen worden evenmin geschuwd.

Art Nouveau, Art Deco en naoorlogs design.
Naast vroeg 20ste-eeuwse stijlen als Art Nouveau, Amsterdamse School, Art Deco en Modernisme, legt Kunstconsult zich toe op naoorlogs design over de 500 m² showroom. Meubels uit alle moderne stromingen van de 20ste eeuw worden gecombineerd met glaskunst en keramiek van 1900 tot nu. Ook meubels, lampen, tapijten, sculpturen en schilderijen maken deel uit van de collectie. Normaal gesproken is de galerie geopend op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Tijdens beurzen, feestdagen en in vakantieperiodes worden afwijkende tijden gehanteerd.

Het Kunstconsult team
Wiljan Versteeg
Met ruim een kwart eeuw ervaring in de kunsthandel onze éminence grise. Medeoprichter van Kunstconsult. Kent als senior taxateur de markt van binnen en van buiten. Komt bij talloze verzamelaars en liefhebbers over de vloer. Ons opperhoofd inkoop en verkoop, dus heel veel onderweg. Wiljan is onze specialist op het gebied van collectievorming en verkoop van complete verzamelingen en bedrijfscollecties. Wilt u weten wat Kunstconsult hierin voor u kan betekenen?

Naomi Verbeek
Kei van een galeriemanager. Kunsthistorica met een grote liefde voor 20ste-eeuwse toegepaste kunst. Gezegend met een groot verteltalent. Bevlogen cursusleider, onder meer van onze cursus Kijken naar 20ste-eeuwse glaskunst. Junior taxateur bij Tussen Kunst & Kitsch. Naomi is de spin in het web bij Kunstconsult. Wilt u meer weten over het kopen en inbrengen van objecten en over de manier waarop wij te werk gaan?

Belinda Visser
Stond 25 jaar geleden mede aan de wieg van Kunstconsult. Heeft oog voor goede objecten. En is altijd op zoek naar de verhalen áchter die objecten. Onderzoeker en storyteller pur sang. Initiator en hoofdredacteur van Art Deco magazine. Verdiende haar sporen in marketing en communicatie, ook als strategisch adviseur voor grote bedrijven. Het meest trots op het verhaal van Kunstconsult zelf: Van winkeltje-uit-liefhebberij tot een Showcase op TEFAF Maastricht. Belinda gelooft in de kracht van een goed netwerk. Wilt u adverteren in Art Deco magazine of ziet u andere kansen om samen te werken?

Noortje Remmerswaal
Galerie-assistent. Kunsthistorica met een groot gevoel voor styling. Heeft een stijlvolle visie op het combineren van objecten en heeft zich daarmee ontpopt als de interior decorator van Kunstconsult. Noortje is verantwoordelijk voor de online content van Kunstconsult. Ze verzorgt de fotografie, doet onderzoek naar collectiestukken en is redacteur van Art Deco magazine.
Bron: Website Kunstconsult
Bron: Amstelveenweb.com

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Ceramiste Kaori Kurihara met Herbert Raat wethouder Kunst en Cultuur


Imaginature イマジネーチャー Praten met de ziel -魂と話す
Op zaterdagmiddag 19 oktober 2019 werd de verkooptentoonstelling van de kunstwerken van de Japanse ceramiste Kaori Kurihara geopend bij Kunstconsult Amstelveen aan Smederij 4. De redactieleden van Amstelveenweb bezochten natuurlijk vaker het industrieterrein van Legmeer, maar nooit gerealiseerd dat in het gebouw van de voormalige garage van Taxi-Lagerberg al ruim 4 jaar iets bijzonders is te zien. Op 500 m² oppervlakte staat één van de grotere collecties 20ste-eeuwse toegepaste kunst in Nederland met veel Nederlandse ontwerpen, maar buitenlandse iconen worden evenmin geschuwd. Kunstconsult heeft zich gespecialiseerd in de verkoop van complete kunstcollecties.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Smederij 4 in Amstelveen de locatie van Kunstconsult Amstelveen is een beetje verwarrend, want de borden van het voormalige taxibedrijf hangen nog steeds aan de gevel

De kunstobjecten van ceramiste Kaori Kurihara (Osaka, 1987) zien er bedrieglijk echt uit. In opperste concentratie schept de kunstenares magische nieuwe levensvormen, die wellicht hadden kùnnen bestaan, maar in werkelijkheid zijn gecreëerd in een Parijs atelier. Met engelengeduld werkt zij aan haar gedetailleerde keramische sculpturen. Hun vorm ontstaat in een flow. ‘Ik hoor hun stem van boven komen. Ik begin, luister naar hun stem en zo krijgen ze gestalte.’

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het is misschien wel het verrassingselement dat Kaori's kalebassen, bananen en bloemkoolvormen zijn zo fantasierijk, zo mooi maakt. De toegevoegde details zoals de kuiltjes worden, met de hand gearticuleerd en tot in de perfectie afgewerkt


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Ceramiste Kaori Kurihara maakte in haar atelier in Parijs speciaal voor de Amstelveen expositie de kunstwerken

Vanaf 13.00 uur was iedereen welkom voor de opening van de expositie en langzamerhand liep de ruimte vol kunstliefhebbers en kunstenaars. Ook Linda du Prie senior beleidsmedewerker kunst en cultuur van de Gemeente Amstelveen en Herbert Raat, wethouder Cultuur, arriveerden. Men kreeg een kopje koffie of thee aangeboden, maar kon ook een frisje of glas wijn krijgen. Nadat de meeste gasten waren gearriveerd opende Belinda Visser de bijeenkomst. Ze heette iedereen van harte welkom op de openingstentoonstelling van Kaori Kurihara en nodigde Herbert Raat uit om een woordje te spreken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Mevrouw Belinda Visser verwelkomt alle aanwezigen bij Kunstconsult

Herbert Raat opende zijn speech met iedereen van harte welkom te heten in Amstelveen, zowel de Amstelvener als de niet Amstelveners die speciaal naar Amstelveen waren gekomen. Hij richtte het woord tot Kaori en zei dat het een eer was haar hier in Amstelveen te hebben. Hij sprak niet in het Japans want hij beheerst die taal niet zo goed! zo zei Raat. Hij vervolgde met: ‘Wij zijn heel blij met wat jullie hier aan het doen zijn in de rafelranden van de stad. Kunst en Cultuur komen vaak op dat soort plekken tot wasdom. Ik zei net al tegen iemand, over 10 jaar is dit een culturele hotspot. Waarom zitten we nu hier, omdat jullie mooie kunstenaars naar Amstelveen krijgen. Kaori is heel erg speciaal en wij zijn er heel erg trots op, want het is zo bijzonder, Belinda dat je dat hier voor elkaar krijgt. Een grote Japanse gemeenschap woont in Amstelveen en de band tussen Japan en Nederland komt hier in Amstelveen samen. Het is dus heel fijn dat jij Kaori hier bent, dus verlaat Parijs en kom bij ons wonen!’ Tot slot gaf Herbert Raat een mooi boeket Hollandse bloemen aan Kaori.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Herbert Raat wethouder Kunst en Cultuur spreekt de mensen toe

Kaori Kurihara bedankte iedereen voor hun komst en zei dat dit de eerste tentoonstelling van haar werk in Nederland is. Ze vervolgde met: ‘Ik ben zo blij dat ik in de gelegenheid ben gesteld om hier mijn creaties te mogen tonen. Ik ben geïnspireerd door de plantenwereld, met bijzondere aandacht voor vormen en hun geometrische herhaling. Elk element van de natuur lijkt zich te herhalen, maar in feite is er een oneindige diversiteit. Dan heb ik een diep verlangen om de vruchten die ik in mijn geest vertegenwoordig concreet te maken en ze door mijn eigen ogen te kunnen aanschouwen. Met dit in het achterhoofd probeer ik stukken te maken die zowel realistisch als dromerig zijn.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Wethouder Raat overhandigt een prachtige bos bloemen aan de kunstenaar Kaori Kurihara

Na nogmaals te hebben bedankt werd er een korte video getoond van Kaori in haar atelier in Parijs waar ze laat zien hoe een kunstwerk tot stand komt, monniken werk noemde Belinda het. De video werd gemaakt in 2015 nadat Kaori een belangrijke prijs had gewonnen op de Biënnale van Parijs. Onderaan dit artikel is de video te zien en dan wordt het ook helemaal duidelijk met welk een enorme toewijding deze kunstenaar haar werk creëert. Na het zien van het monnikenwerk kreeg Herbert Raat een grote schaar en knipte samen met Kaori het lint door waardoor de expositie geopend was onder luid applaus.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De aanwezigen bekijken een video met ceramiste Kurihara in haar atelier in Parijs.


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Wethouder Raat knipt het lintje door met ceramiste Kurihara en de tentoonstelling wordt geopend

Over Kaori Kurihara
Zij leerde de kunst van het pottenbakken in haar geboorteland Japan, aan de SEIKA Universiteit in Kyoto. Ze heeft haar vak verder verfijnd als inwoonster van Frankrijk, waar ze juwelen-maken heeft gestudeerd, waaronder technieken als emailleren die de kunstenaar nu gebruikt in haar sculpturen. Kaori’s atelier in Parijs straalt serene rust uit. Hoge ramen werpen ruim licht op haar werkbank vol gereedschap. Haar stellingkasten staan afgeladen met potten vol glazuren en oxides. Een aantal grote sculpturale werken staat in plastic te wachten totdat ze in de kiln (een thermisch geïsoleerde kamer, een type oven, die temperaturen produceert die voldoende zijn om verharding, droging of chemische veranderingen, te voltooien) worden gebakken. Hier werkte Kaori in de hete zomermaanden van augustus 2019 zeer geconcentreerd aan de voorbereiding van haar exposities in Amstelveen én New York. Ze heeft al haar tijd nodig. Door het tijdrovende karakter van haar werk is haar productie laag. Aan haar werkproces komt namelijk draaischijf noch mal te pas: elk object wordt met uiterste precisie en volledig met de hand opgebouwd. Eerst de basis, daarna alle kleine details. Elk onderdeeltje wordt apart gevormd en vervolgens aangebracht op de hoofdvorm.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Een fantasievrucht van Kaori Kurihara. Deze mysterieuze creaties met de vormen en kleuren van de exotische vruchten die we tegenkomen tijdens een reis, denkbeeldig of echt, weerspiegelen de culturele mix van Kaori Kurihara


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Botanisch keramiekwerk van Kaori Kurihara


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Een soort keramische ananas met twee aparte blauwe bloemetjes


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Keramische baobab (apenbrood) vrucht


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Keramische zeespons


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Keramische zeester


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Keramische creatie van Kaori Kurihara met honderdduizend inkepinkjes


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Ceramiste Kaori Kurihara geeft uitleg aan de bezoekers over haar werk


In de traditionele Japanse esthetiek is wabi-sabi (侘寂) een wereldbeeld dat gericht is op de aanvaarding van vergankelijkheid en onvolmaaktheid. De esthetiek wordt soms omschreven als een esthetiek van schoonheid die 'onvolmaakt, vergankelijk en onvolledig' is. Het is een concept dat is afgeleid van de boeddhistische leer van de drie tekens van het bestaan (三法印 sanbōin), in het bijzonder de vergankelijkheid (無常 mujō), het lijden (苦 ku) en de leegte of het ontbreken van de eigenheid of het ontbreken van de eigen aard (空 kū). Kenmerken van de wabi-sabi-esthetiek zijn asymmetrie, ruwheid, eenvoud, economie, soberheid, bescheidenheid, intimiteit en waardering voor de ingenieuze integriteit van natuurlijke objecten en processen.



Klik hier voor andere foto's in de categorie Geschiedenis