Bijgewerkt: 15 april 2024

Hommage in Lima
aan Karel Appel - 2019

Foto's -> Partnersteden -> Partnersteden

Hommage in Lima  aan Karel Appel
(Bron Stephanie Rhode - 2019)

Kevin Iñigo Peralta burgemeester van Villa El Salvador bekijkt samen met Stephanie Rhode het plan van de muurschildering

Bron: Stephanie Rhode 15 oktober 2019

Nathalie Lintvliet ambassadeur van Nederland in Peru, Lima heeft afgelopen week op 2 oktober 2019 een bezoek gebracht aan de muurschildering, die beeldend kunstenaar Stephanie Rhode, in samenwerking met een grote groep erg enthousiaste kinderen uit Villa El Salvador, begin augustus heeft gecreëerd. Villa El Salvador is een buitenwijk, en ex-sloppenwijk, van Lima en tevens de partnerstad van Amstelveen. Het idee voor het project is ontstaan in samenwerking met het Cobra Museum en de gemeente Amstelveen, waar beleidsmedewerker van internationale zaken Anne Kaiser vertelde over Karel Apel die in de jaren 1970, toen Villa El Salvador pas net was opgericht uit de omliggende zandvlakte, met de kersverse inwoners een grote muurschildering maakte.

Het idee achter het project van Rhode was om een hommage te brengen aan Karel Appel, evenals aan María Elena Moyano, de vrouw die veel voor Villa el Salvador (VES) heeft betekend in de oprichtingsjaren van deze stad. Tijdens de workshops, waarbij de kinderen aan de slag gingen met het tekenen en schilderen van vormen, dieren en planten in de stijl van COBRA, kwamen ze ook tijdens dit leerproces langzamerhand tot een ontwerp voor de muurschildering. Hierbij ging het niet om exacte representaties, maar juist om het losmaken en vrijkomen van traditionele ideeën. Het was voor Rhode een fantastische ervaring om met deze enthousiaste kinderen maar ook medewerkers van de gemeente VES samen te werken.

Foto Amstelveen
(Bron Stephanie Rhode - 2019)

Beeldend kunstenaar Stephanie Rhode laat de foto's van de workshop, waar alle kinderen hebben meegeholpen zien in een boek aan Kevin Iñigo Peralta burgermeester van Villa El Salvador en Nathalie Lintvliet ambassadeur van Nederland in Peru


Tijdens de bezichtiging van het kunstwerk heeft Rhode een fotoalbum dat de verschillende stappen in het creatieve proces weergeeft en prachtige en kleurrijke opname van o.a. de kinderen en het project bevat, aan de burgermeester Kevin Iñigo Peralta van VES overhandigd. Ook ambassadrice Nathalie Lintvelt was aangenaam verrast over wat je kunt organiseren binnen twee weken. Rhode heeft tijdens de workshops veel over de COBRA-stroming kunnen uitleggen en over de kunstenaar Karel Appel. Zo vond hij het bijvoorbeeld niet erg dat zijn muurschildering twee jaar na creatie al bijna niet meer zichtbaar was. Het thema vergankelijkheid is ook een van de onderwerpen die Rhode in haar kunstwerken regelmatig terug laat komen.

Foto Amstelveen
(Bron Stephanie Rhode - 2019)

Beeldend kunstenaar Stephanie Rhode met Kevin Iñigo Peralta burgermeester van Villa El Salvador en Nathalie Lintvliet ambassadeur van Nederland in Peru en medewerkers voor de prachtige muurschilderij


Over het project en deze thema’s heeft Rhode uitgebreid gesproken tijdens haar lezing op de Nederlandse Ambassade in Lima. Daarnaast was dit een mogelijkheid voor haar om over haar ervaringen tijdens haar artist in residence bij X-Change art Project, en haar nieuwste kustwerk: The ‘moving’ house te vertellen. Dit laatste is te bewonderen in korte film, opgenomen in de woestijn zuidelijk van Lima, die binnenkort te zien zal zijn. Ook heeft zij 20 foto’s kunnen presenteren van haar project HOME with knitted house.

Foto Amstelveen
(Bron Stephanie Rhode - 2019)

Nathalie Lintvliet ambassadeur van Nederland in Peru, Kevin Iñigo Peralta burgermeester van Villa El Salvador en beeldend kunstenaar Stephanie Rhode met de scholieren en leraren die aan de muurschilderij hebben meegewerkt


Villa el Salvador
Villa El Salvador begon in 1971 als een pueblo joven (sloppenwijk) in de uitgestrekte, lege zandvlaktes ten zuiden van Lima vanwege de dringende huisvestingsbehoeften van immigrantenfamilies die de Sierra van centraal Peru hadden verlaten. Een landinvasie creëerde al snel een stad van 25.000 mensen. In 2008 was het uitgegroeid tot 350.000 mensen. Villa El Salvador ontwikkelde zich tot een enorme stedelijke zone, grotendeels zelforganiserend, waarvoor het enige roem verwierf. Grotendeels door de inspanningen van de bewoners werd de buurt voorzien van elektriciteit, water en riolering.

Amstelveen had vier partnersteden tot februari 2019
Sindsdien nog twee, waaronder Villa el Salvador (VES). Dit is een wijk van de hoofdstad Lima, te Peru. VES is ook een partnerstad met Rezé in Frankrijk, en sinds 2006 met Tübingen in Duitsland.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Partnersteden