Bijgewerkt: 17 augustus 2022

Huiskamerexpositie Raadhuis - 2020

Foto's -> Kunstenaars -> Amstelveense Kunstenaars

Huiskamerexpositie Raadhuis
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Foto van Eric de Vries met het glaswerk van Jan Verschoor. Jan geeft nooit een naam aan zijn werken, omdat werk met een titel de kijker in een bepaalde suggestieve richting stuurt, terwijl iedereen een kunstwerk op een andere manier interpreteert

Een aantal kunstliefhebbers en bekenden van beeldend kunstenaar Jan Verschoor kwamen de huiskamer van het Raadhuis binnengewandeld op woensdagavond 26 februari 2020. Daar stonden Linda du Prie, senior beleidsmedewerker kunst en cultuur en Fleur Albers, de gasten op te wachten. Ook Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur heette de gasten welkom. Aan de balie kon men zelf een kopje thee of koffie pakken en even met elkaar bijpraten, of de kunst vast bekijken. Aan de nog niet zo lang geleden aangeschafte vleugel speelde de in Amstelveen opgegroeide pianist Stephanus Maximilian Harsono (1996) samen met cellist Jan van der Plas als het 'Duo Multatuli' en dat gaf de bijeenkomst meteen een gezellige sfeer.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Het 'Duo Multatuli' met pianist Stephanus Maximilian Harsono en cellist Jan van der Plas ontvangt
de bezoekers van de Huiskamer met sfeervol klassieke muziek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Pianist Stephan Harsono speelt op de Yamaha vleugel in het raadhuis van Amstelveen


De reden van deze avondbijeenkomst was dat door de gemeente Amstelveen aangekochte kunst voortaan een plek krijgt rondom de Huiskamer en raadzaal in het raadhuis. Op deze manier kunnen alle inwoners van Amstelveen van de kunst genieten. Thans betreft het de gefotografeerde werken van de Amstelveense beeldend kunstenaar Jan Verschoor, gemaakt door fotograaf Eric de Vries en het aangekochte kunstwerk van de Japanse ceramiste-kunstenaar Kaori Kurihara.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur hartelijk verwelkomt beeldend kunstenaar Jan Verschoor in het raadhuis


Rond half acht heette Herbert Raat iedereen welkom en vertelde dat in verband met het 50-jarig jubileum van het kunstenaarschap van beeldend kunstenaar Jan Verschoor deze bijeenkomst was georganiseerd. Hij zei dat deze gebeurtenis verder ging dan de taken van een wethouder en daarom had hij de burgemeester gebeld om hier ook aanwezig te zijn. Meteen daarop gaf hij het woord aan Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen. Deze voelde zich een beetje overvallen, maar begon toch meteen met: 'Beste Jan en alle aanwezigen! Ik vind het een groot genoegen om hier te staan. De negen maanden dat ik hier burgemeester mag zijn heb ik inmiddels Jan ook leren kennen. Ik weet hoe belangrijk kunst en cultuur is voor de identiteit van een stad! Hoe belangrijk het is als de stad groeit, al die internationale mensen die wij hier hebben, steeds groter worden en een goed gevoel van welzijn krijgen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

De aanwezigen volgen de gebeurtenissen in de Huiskamer van het raadhuis


Ik vind het erg mooi dat je al zo lang aan Amstelveen verbonden bent. Ik ben trots dat ik je hier kan aanprijzen met alles wat je hebt gemaakt, van een hoog artistiek niveau dat je hebt laten zien in de afgelopen 50 jaar. Op allerlei mogelijke plekken heb je geëxposeerd en op allerlei manieren Museum JAN verder gebracht, ook samen met de huidige directeur. Ik zie hier de laatste weken mensen lopen die rondkijken als ze op een wethouder, of op de burgemeester moeten wachten. Ze zijn geïnspireerd, ze zijn belangstellend en nieuwsgierig en het raakt ze- denk ik! Ik vind het een mooie prestatie en het doel is geslaagd. Over smaak valt niet te twisten, maar als mensen hierdoor geboeid raken dan denk ik dat wij de juiste snaar te pakken hebben. Ik ben super trots dat hier in het bestuurscentrum van de gemeente Amstelveen de tentoonstelling wordt georganiseerd. Jan, ik wil je bedanken voor je hele oeuvre, voor wat je hier hebt neergezet, maar ook wethouder Raat en Linda (du Prie). Ik vind het mooi dat je hier verbinding brengt met wat de mensen boeit! Dank je wel!' – aldus burgemeester Poppens.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Jan Verschoor bedankt voor de aandacht. Hij studeerde in de jaren 1960 aan de Amsterdamse Rijksacademie en werd daar opgeleid binnen de figuratieve en realistische traditie. Desondanks is Verschoor altijd trouw gebleven aan zijn voorkeur voor abstractie. Zijn eerste monumentale opdracht kreeg hij in 1971


Jan Verschoor bedankte de burgemeester voor zijn toespraak en zei: 'Linda kwam een tijdje geleden naar het museum met het idee dat de foto’s van mijn werken ook in het raadhuis kunnen hangen. Het verraste mij, toen de eerste schroeven in de muur waren, dat de mensen heel betrokken raakten met de foto’s en ze foto’s zochten voor aan de muur bij hun eigen kamer. Dan zie je ook wat de bedoeling van de tentoonstelling in de Keukenhof was, dat de foto’s van de objecten bij de mensen staan! – aldus beeldend kunstenaar Jan Verschoor.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Tjapko Poppens overhandigt namens het College B en W een prachtige bos bloemen aan Jan Verschoor


Na de toespraken kreeg Jan Verschoor een grote bos bloemen overhandigd door de burgemeester. Tot slot konden alle aanwezigen met een drankje in de hand, proosten op deze fantastische kunstenaar uit Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Burgemeester Tjapko Poppens proost samen met Jan Verschoor en wethouder Herbert Raat op het 50 jarig jubileum van de kunstenaar en ook op het succes van de Huiskamertentoonstelling


Verstilde beweging: Sculpturen & objecten
In de uitnodiging voor deze expositie stond: ‘Jan Verschoor (1943) weet al een halve eeuw nieuwe wegen te vinden in het onbeperkte keuzewoud van de abstracte kunst. Als kunstenaar ben je ermee gezegend, 50 jaar werken aan een zich steeds ontwikkelend oeuvre. Geen dieptepunten door creatieve blokkades. Geen modieuze of wispelturige uitglijers. Wel stabiliteit in de zoektocht naar het onbekende. De vernieuwing die je ziet bij het toepassen van andere materialen, het wisselende kleurgebruik, de variatie in vormgeving en de verrassende uitdagende combinaties. Verstilde vormen - Sculpturen in Landgoed Kasteel Keukenhof. Abstracte kunst in een historisch kasteel. De beelden en objecten leken als gemaakt voor Kasteel Keukenhof. De objecten als sieraden in de ruimte, beelden van glas lijken luchtig en de bronzen beelden sloten naadloos aan bij het interieur van Kasteel Keukenhof. De tijd werd overstegen en het verleden werd vastgehouden.


(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Eén van de 16 foto's van Eric de Vries met het glaswerk van Jan Verschoor aan de muur


Alle objecten en beelden zijn gedurende de expositie in 2015 in de Keukenhof gefotografeerd. Met een bijdrage van de gemeente Amstelveen werd het mogelijk gemaakt een deel van de foto's af te drukken om toentertijd te exposeren in Schouwburg Amstelveen. Deze expositie is vanaf deze opening het komende half jaar te zien rondom in het raadhuis van Amstelveen. Naast de foto-expositie is ook het aangekochte kunstwerk van de Japanse kunstenaar Kaori Kurihara te zien. Zij exposeerde recentelijk bij Kunstconsult in Amstelveen. Deze aankoop is gedaan op advies van Japankenner en kunstenaar Tomas Hillebrand.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Tijdens de borrel speelt Herbert Raat (VVD) wethouder Cultuur samen met Stephan Harsono
een liedje van de Rolling Stones op de vleugel


De expositie van Jan Verschoor en het kunstwerk van Kurihara zijn vanaf woensdagavond 26 februari 2020 voor alle Amstelveense inwoners vrij toegankelijk om te bezichtigen in het Raadhuis van Amstelveen. Adres: Laan Nieuwer-Amstel 1 - 1182 JR Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Dit keramische kunstwerk van de Japanse ceramiste Kaori Kurihara (1978): 'Le Monde de la Pêche' (De Wereld van de Vis)- 2019 is door de gemeente Amstelveen aangekocht en staat in een kast in de Huiskamer. De kunstobjecten van Kurihara zien er bedrieglijk echt uit. In opperste concentratie schept de kunstenares magische nieuwe levensvormen, die wellicht hadden kùnnen bestaan, maar in werkelijkheid zijn gecreëerd in een Parijs atelierIdeeën voor een expositie?
De gemeente Amstelveen zet in op een bloeiend, innovatief en laagdrempelig aanbod van kunst en cultuur en dat wil men in het raadhuis ook laten zien. De exposities rondom de raadzaal worden daarom vaker gewisseld en de Huiskamer zal vaker ingezet worden voor kleinschalige concerten. De gemeente houdt haar inwoners op de hoogte van de activiteiten, maar eigen ideeën voor een expositie, concert of andere kleinschalige culturele kunstzinnige activiteiten kan gemaild worden naar: kunstencultuur@amstelveen.nl

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstenaars