Bijgewerkt: 22 januari 2025

56 - Noorddammerweg
Montradohoeve - 1955

Foto's -> Straatgezichten -> Noorddammerweg

56 - NoorddammerwegMontradohoeve
(Rosenberg collectie - Amstelveenweb met toestemming)

Noordammerweg 56 - Montradohoeve

Jonas van Diepen deed onderzoek naar zijn betovergrootvader, Johannes Eekelschot. Het Levensverhaal van Johannes Eekelschot en Johanna Borgman dat Amstelveenweb.com mag publiceren schreef hij zelf met als bronnen diverse krantenartikelen, de beeldbank van Amsterdam en geneanet. Wie weet herkent u zaken en heeft u aanvullingen of opmerkingen.
Mail dan naar José van Amstelveenweb.com, met dank.

Johannes Eekelschot voor zijn huwelijk
Het is dinsdag half 1 in de nacht van 31 maart 1863 als Johannes Eekelschot wordt geboren op het Oosteinde in Aalsmeer. Hij is de zoon van Johannes Eekelschot, een veehouder in de polder, en Neeltje Verbeij. In het Oosteinde woonde hij samen met zijn ouders en twee oudere zussen Margaretha en Willemina en een jongere broer genaamd Willem. Er waren nog meer broers en zussen, maar deze overleden allen voordat hij werd geboren. Hij is vernoemd naar zijn opa aan moederszijde Jan Verbeij die hij zelf nooit heeft gekend. Opa overleed namelijk lang voor Johannes’ geboorte, net als zijn andere grootouders.

De exacte locatie waar Johannes woonde is niet bekend, maar het moet in de omgeving van de huidige Oosteinderweg zijn geweest. Voor dat hij was geboren bestond dit gebied nog daadwerkelijk uit deze ene weg, maar in 1868 werd het meer De Poel naast het Oosteinde ingepolderd dat de Oosteinderpoelpolder werd. Johannes was toen vier jaar oud.

Hij ging naar school, want er staat in het bevolkingsregister van 1855-1875 in het vakje beroep ‘schoolleerling’. Waarschijnlijk was dit een Rooms-Katholieke school aangezien het gezin rooms-katholiek was. In 1882 moest Johannes zich melden voor de loting van de dienstplicht. Hij had echter geluk, want hij werd niet opgeroepen, maar zijn jongere broertje moest wel in dienst. In 1885 is Johannes 22 jaar en overleed op 10 december zijn moeder. Een kleine 3 jaar later, in mei 1888 ging hij het huis uit om te trouwen met Johanna Borgman.

Johanna Borgman voor haar huwelijk
Op woensdag 24 november 1864 wordt Johanna om 1 uur s´middags in de Hand van Leiden geboren. De later benoemde Handweg in Nieuwer-Amstel-Amstelveen. Zij is de dochter van de werkman Petrus Borgman en zijn echtgenote Laurentia van de Baren. Haar naam komt van haar oma Johanna de Groen. Johanna hoefde zich geen zorgen te maken om speelmaatjes, want haar ouders kregen namelijk 10 kinderen. Daarvan stierven er echter vijf als baby, met andere woorden er bleven van de tien kinderen nog vijf over. Johanna had daardoor nog twee zussen Elizabeth en Doris en twee broers Hendericus en Willerius. Naast het gezin woonde ook Johanna’s oom Johannes met zijn gezin van 5 kinderen en een andere oom Theodorus Burgman en tante Anna Maria van de Baren, deze hadden 4 kinderen. Er kwamen dus genoeg neefjes en nichtjes over de vloer.

Het gezin was Rooms Katholiek. Ze gingen waarschijnlijk naar de St.Urbanuskerk op de hoek van de Legmeerdijk en de Noorddammerlaan in Bovenkerk. De huidige kerk is ingewijd in 1888, maar daarvoor stond er een oudere kerk uit 1805 op de hoek van de Noorddammerlaan en Bovenkerkerweg. Johanna ging ook naar school, maar opmerkelijk is dat ze haar achternaam schrijft als Burgman net als haar oom Theodorus Burgman.

In 1876 op 13 mei als Johanna 11 jaar is gaat het fout wanneer haar moeder Laurentia haar 10de  kind, Nicolaas baart. De bevalling verliep niet goed en Laurentia overleed 22 dagen later. Ook de kleine Nicolaas stierf, 2 maanden na zijn geboorte. Vader Petrus vond een nieuwe vrouw, een weduwe uit de buurt genaamd Jansje Spijker, waar hij 2 jaar na de dood van Laurentia in 1878 mee trouwde. Voor Johanna betekende dit dat ze er 2 stiefbroers bij kreeg - Leonardus Paulus en Bernardus Zwirs.

In mei 1883 is Johanna 18 jaar en vertrekt naar de Schinkelpolder in Aalsmeer (praktisch om de hoek) om er als dienstbode te werken. Of ze hier Johannes haar toekomstige echtgenoot heeft ontmoet of dat ze elkaar al kenden van de kerk, is niet helemaal duidelijk. Tot februari 1887 bleef ze werken als dienstbode en ging toen terug naar Nieuwer-Amstel. Dit zou echter een kort verblijf blijken, want ruim een jaar later gaat ze weer terug naar Aalsmeer om met Johannes te trouwen.

Johannes Eekelschot en Johanna Borgman huwelijk
Johannes Eekelschot en Johanna Borgman trouwden op vrijdag 11 mei 1888 in Aalsmeer. Het jonge stel ging in de Schinkelpolder wonen, dicht in de buurt waar Johanna had gewerkt. Johannes werkte als werkman, vermoedelijk voor zijn vader op de veehouderij. Ze kregen 3 kinderen namelijk:
  • Cornelia *06-05-1889 en vernoemd naar haar grootmoeder aan vaders zijde.
  • Petrus *07-11-1890 - † 1976 in de leeftijd van 86 jaar, was vernoemd naar zijn grootvader van moeders zijde.
  • Johannes (Jan) *08-08-1892 vernoemd naar zijn grootvader aan vaders zijde.
Dan verhuizen ze in 1893 met het gezin naar de Kleine Noord 28. De Kleine Noord was een buurtschap van ongeveer 20 à 25 huizen dat in het Noorden van de Schinkelpolder lag. Het gebied is later geannexeerd door Amstelveen en ligt het in het Amsterdamse bos ter hoogte van de snelweg A-9. Een enkel huisje doet er nog aan herinneren.
In de Kleine Noord nummer 28 kregen ze nog heel wat kinderen, zoals een goed katholiek gezin betaamde:
  • Rens (Laurentia) *26-01-1894 - † 15-01-1959, in de leeftijd van 64 jaar en was vernoemd naar haar grootmoeder van moeders zijde.
  • Mien (Wilhelmina) *22-08-1895 vernoemd naar Johannes zijn zus.
  • Willem *18-03-1897 vernoemd naar Johannes zijn broertje.
  • Theodorus *28-06-1899 waarschijnlijk vernoemd naar Johanna´s oom (als baby gestorven).
  • Johanna *01-08-1900 vernoemd naar haar grootmoeder van moeders zijde.
  • Margaretha *07-10-1902 - † 19-05-1917
  • Theodorus *09-07-1904 waarschijnlijk vernoemd naar Johanna´s oom.
  • Nicolaas *24-02-1907 vernoemd naar Johanna’s overleden broertje.
Rond 1898 stopte Johannes als werkman en werd melkrijder/vrachtrijder. Dit hield in dat hij melk (en mogelijk andere spullen) vervoerde van de veehouders naar de stad, waar het verkocht werd. Ergens tussen 1907 en 1913 wist Johannes in de Kleine Noord een stukje grond te bemachtigen waar hij koeien ging houden en werd net als zijn vader veehouder. In december 1909 was hun oudste dochter Cornelia al het huis uit en zowel Petrus als Jan werkten als veldarbeider, terwijl Rens dienstbode was.

Op zondag 2 maart 1913 om 6 uur in de ochtend sloeg het noodlot toe. Johanna was bezig in de tuin toen ze plotseling uitgleed en in de sloot achter hun huis terecht kwam. Het lukte haar niet om er uit te komen en ze verdronk ter plekke. Een krantenbericht uit de tijd meldde: ‘Te Aalsmeer is de vrouw van J. Eekelschot van de stoep af te water gegleden en levenloos opgehaald. De ongelukkige vrouw laat 10 kinderen na’.
In een andere krant stond: Aalsmeer. Verdronken. Zondagmorgen had de vrouw van J. Eekelschot wonende in het Oosteinde alhier het ongeluk in een sloot achter haar woning te geraken en te verdrinken. Door haar zoon en haar man werd zij dood uit het water gehaald. De vrouw was 48 jaar oud en laat 10 kinderen achter’.
Dit moet een enorme impact op het gezin hebben gehad, want Johannes had nog 6 minderjarige kinderen thuis in de leeftijd van 17-15-12-10-8-6, waar hij voor moest zorgen.

Na overlijden Johanna Borgman
Op 3 mei 1916 vertrok Johannes uit de Kleine Noord met alle kinderen (behalve Cornelia) na er bijna 20 jaar gewoond te hebben. Hij bleef wel in de buurt, namelijk in Nieuwer-Amstel aan de Noorddammerweg nummer 56 (later nummer 62) in de Noorderlegmeerpolder, waar hij een huis en een stuk grond kocht om zijn bedrijf voort te zetten.

Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Gemeentearchief NA)

1916 werd Johannes ingeschreven op de kaart uit 1925 toen Wijk B no 351 de straatnaam Noorddammerweg kreeg,
eerst nr 56 werd later nr 62

In 1917 vond de 54 jarige Johannes een nieuwe liefde, een 13 jaar jongere vrouw genaamd Dientje Tijsen uit Nieuwer-Amstel. Zij was weduwe met kinderen en op 15 mei 1917 gingen ze in ondertrouw. Helaas overleed op 19 mei zijn 14 jarige dochter Margaretha plotseling. Toch trouwden Johannes en Dientje op 30 mei 1917 in Amsterdam.

1917 was ook het jaar dat 3 van zijn nog 8 thuis wonende kinderen uit huis gaan namelijk Jan, Rens en Johanna (Johanna kwam na 3 maanden weer terug). Ze vertrokken allemaal naar Amsterdam, terwijl Cornelia weer thuis kwam wonen. De dochter van Dientje, genaamd Geertruida Wilhelmina Schiebergen kwam na het huwelijk van haar moeder ook thuis wonen. In 1924 trouwde de zoon van Johannes, ook Johannes, maar Jan genoemd, met deze Geertruida Wilhelmina.

Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Gemeentearchief NA)

Zoon Johannes (Jan) kwam in 1923 op het land wonen en het huis kreeg nr 58


Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Gemeentearchief NA)

En in 1924 kwamen Jacobus van Diepen en Laurentia Eekelschot ook op het land in een eigen huisje erbij wonen - Noorddammerweg nr 56

Jan jr had een winkel aan de Van Ostadestraat nummer 93 waar hij (mogelijk samen Rens en Mien) in 1924 melk, kaas, eieren, yoghurt en margarine van Luna Melange verkocht. ‘Melk van eigen vee’, zo werd trots op de etalage vermeld en een glas melk kostte destijds 5 cent. Waarschijnlijk verzorgde zijn vader het vee en verkochten de kinderen de producten in de winkel. Vermoedelijk liepen de zaken niet of was er een andere reden, want Jan sloot de deuren van de winkel in 1926.

Amstelveen
(Archief Gemeente NA - Amstelveenweb.com)

Voorheen 1923 Wijk F nr 458, vanaf 1925 Oude Karselaan nr 77

In maart 1930 ging Johannes senior, op 67 jarige leeftijd met pensioen. Hij verhuurde zijn boerderij, want alle kinderen waren inmiddels het huis uit, en ging in Amstelveen wonen.  Dicht bij het nog in aanleg zijnde Amsterdamse bos, dat toen nog het Boschplan werd genoemd, in de Oude Karselaan op nr 77.
Amstelveen
(Archief Gemeente NA - Amstelveenweb.com)

Montradohoeve nu nr 62

De voormalige boerderij waar eerst Johannes Eekelschot woonde vanaf 1916. In 1930 staat de boerderij op naam van Jaap Duin. Na hem werd de Montradohoeve door verschillende families bewoond, onder anderen door de families Zitvast, De Jong en Turkenburg. Begin 1993 werd het pand gesloopt.

Amstelveen
(Archief Gemeente NA - Amstelveenweb.com)

Inschrijfkaart bevolkingsregister van Jacobus van Duin in 1930

Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten