Bijgewerkt: 2 februari 2023

Harry van den Bergh overleden - 2020

Foto's -> Gebeurtenissen -> Burgemeester en Bestuurders

Harry van den Bergh overleden
(Foto Marcel Antonisse/Wikipedia - 1981)

PvdA-kamerlid Van den Bergh interpelleert Minister van Buitenlandse Zaken Van der Klaauw over het opschorten van humanitaire hulp vanuit de Europese Gemeenschap aan El Salvador op 19 februari 1981

Bron: Wikipedia/Amstelvenweb - 20-03-2020

Harry Jacob van den Bergh (1942) was een politicus van de PvdA is op 20 maart 2020 overleden -meldt de Liberaal Joodse Gemeenschap Amsterdam. In 1977-1978 was Vanden Bergh lid van de Tweede Kamer Later werd hij raadslid in Amstelveen. Hij was afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam in politieke en sociale wetenschappen.

Hij was van 1970 tot 1972 wetenschappelijk medewerker van het Koos Vorrink-Instituut. Tot 1975 was hij stafmedewerker van de kamerfractie van de PvdA, daarna internationaal secretaris. Na de Anjerrevolutie in Portugal werd hij door Willy Brandt benaderd om (illegaal) geld te smokkelen dat voor de Partido Socialista van Mário Soares bestemd was. Een keer kreeg hij daar van partijgenoot Max van der Stoel, die toen minister van Buitenlandse Zaken was, zelfs een diplomatieke status voor. Specifiek hield hij zich bezig met handelspolitiek, het Midden-Oosten en mensenrechten. Hij trok zich in het bijzonder het lot van joden in de Sovjet-Unie aan en leidde een Kamercommissie die onderzoek deed naar de boycot van bedrijven met Joodse werknemers in de Arabische wereld. Hield zich later ook bezig met het aanschaffingsbeleid van defensiematerieel en was voorzitter van de commissie voor Defensie.

Als parlementariër interpelleerde op 19 februari 1981 minister Van der Klaauw over het opschorten van humanitaire hulp vanuit de EG aan El Salvador. Diende in 1981 met zijn fractiegenoot Schelto Patijn een initiatiefwetsvoorstel in over regels voor het toetsen van ontwikkeling, productie, aanschaf en plaatsing van wapensystemen aan het belang van de wapenbeheersing. Het voorstel werd later ingetrokken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Harry van den Bergh tijdens de commissievergadering van Ruimte, Wonen en Natuur op 15 september 2015 in Amstelveen


Van 1977 tot 1987 was hij Tweede Kamerlid voor deze partij. Hij verliet de Tweede Kamer omdat hij in opspraak was geraakt. Het betrof (vermeende) voorkennis bij de handel in aandelen Fokker. In de jaren 1990 was Van den Bergh lange tijd voorzitter van Veilig Verkeer Nederland. In 1995 raakte hij in opspraak nadat hij op de snelweg te hard had gereden. Hij verontschuldigde zich voor het te hard rijden, maar trok zich niet terug als voorzitter. Van 2000 t/m 2012 was hij voorzitter van Vluchtelingenwerk Nederland. Hij werd door Jan van Zijl opgevolgd. Daarna werd hij gemeenteraadslid in Amstelveen tot maar 2018 en was ook voorzitter van Humanity in Action.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Harry van den Bergh tijdens de commissievergadering van Ruimte, Wonen en Natuur op 12 september 2017


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Kunstverzamelaar Harry van den Bergh volgt met veel emotie de toespraken in het Museum Jan van der Togt op 26 april 2018 tijdens de opening van de tentoonstelling van zijn kunstverzameling


Van 24 april tot en met 3 juni 2018 toonde het Museum Jan van der Togt de hoogtepunten uit de kunstverzameling van Harry J. van den Bergh, oud-gemeenteraadslid van PvdA in Amstelveen. Met ‘De burger laat zien’ bood het museum een podium aan Amstelveense collectioneurs. De collectie van Harry J. van den Bergh (1942) bestond uit schilderijen, gouaches, litho’s, glaswerk en beelden. De verzamelaar voelde zich sterk verbonden met de expressie van de CoBrA-beweging. Zo had hij veel werk van Corneille, met name uit diens Hongaarse periode.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen