Bijgewerkt: 22 december 2024

Avondklok vanaf
23 januari 2021 - 2021

Foto's -> Geschiedenis -> Corona in Amstelveen

Avondklok vanaf 23 januari 2021
(Amstelveenweb.com collectie - 2021)

Als de avond valt, vanaf 21.00 uur naar binnen, anders dreigt er wat

Bron: Tweede Kamer - 21-01-2021

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari 2021 een avondklok. Daar heeft de Tweede Kamer op 21 januari 2021 mee ingestemd. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dat is belangrijk, want het kabinet maakt zich grote zorgen om de verspreiding van varianten van het coronavirus, die nog besmettelijker zijn dan het virus dat we al kennen. We moeten het moment dat deze nieuwe varianten van het virus de overhand krijgen zo veel mogelijk uitstellen. Tijdens de avondklok is het verboden om tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ‘s ochtends buiten te zijn. De avondklok geldt tot 10 februari 2021 04.30 uur.


Formulieren
Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is en je een geldige reden hebt. In dat geval moet je een formulier ‘Eigen verklaring Avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een ‘Werkgeversverklaring’ tonen. In sommige, specifieke gevallen is een formulier niet nodig. De Rijksoverheid stelt formulieren beschikbaar op deze website. Het is niet de bedoeling dat je je eigen formulieren maakt. Meer informatie over geldige redenen om op straat te zijn is te vinden op Rijksoverheid.nl/avondklok. Daar zullen ook de formulieren beschikbaar komen.

Andere maatregelen
Naast de avondklok treft het kabinet meer maatregelen om besmettingen te laten dalen, de verspreiding van de huidige en de nieuwe varianten van het virus te vertragen en ervoor te zorgen dat nieuwe varianten zo min mogelijk ons land binnen komen. Het kabinet vraagt mensen bovendien om zo veel mogelijk thuis te blijven en thuis te werken en zo min mogelijk andere mensen te ontmoeten. Voor meer informatie, zie 'Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten'.

Een avondklok (curfew in het Engels) is een bevel, waarbij een tijd wordt vastgesteld gedurende welke bepaalde voorschriften gelden. Doorgaans is het de tijd gedurende welke personen binnenshuis moeten blijven. Een dergelijk bevel kan door de overheid worden uitgevaardigd, maar ook door de eigenaar van een huis aan de personen die in het huishouden wonen. Een au pair krijgt bijvoorbeeld gewoonlijk een avondklok, die bepaalt wanneer hij of zij 's avonds moet terugkeren naar het huis van het gastgezin. Avondklok is een veelgebruikt controle-element in het krijgsrecht, maar avondklok kan ook worden ingevoerd voor de openbare veiligheid in geval van een ramp, pandemie of crisis. Het woord curfew 'avondklok' komt van de Oudfranse uitdrukking 'couvre-feu', wat 'vuur bedekken' betekent. Het werd later in het Middel-Engels overgenomen als 'curfeu', wat later het moderne 'avondklok' werd. De oorspronkelijke betekenis verwijst naar een wet van William the Conqueror (1028-1087) of Willem de Veroveraar die bepaalde dat alle lichten en vuren bij het luiden van een klok van acht uur gedekt moesten worden om de verspreiding van destructief vuur binnen gemeenschappen in houten gebouwen te voorkomen.
Bron: Rijksoverheid - 08-02-2021

De avondklok in Nederland wordt verlengd tot woensdag 3 maart 2021 04.30 uur. Dat is nodig, omdat nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen in Nederland. Dat kan leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. De overige maatregelen van de lockdown blijven doorlopen zoals eerder aangegeven in de persconferentie van dinsdag 2 februari.

Het doel van de lockdown is om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen elkaar fysiek ontmoeten. Want hoe minder ontmoetingen, hoe minder besmettingen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg.

Foto Amstelveen
(Screenshot Amstelveenweb.com - 2021)

Ferdinand Grapperhaus (CDA) minister van Justitie en Veiligheid tijdens de persconferentie op 8 februari 2021

Avondklok
Tijdens de avondklok is het verplicht om tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen te blijven. Het is verboden om tijdens de avondklok zonder geldige reden op straat te zijn. Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moet je een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring tonen. In sommige gevallen is een formulier niet nodig. Meer informatie  is te vinden op www.rijksoverheid.nl/avondklok.
Meer dan 95% van de Nederlanders houdt zich aan de avondklok. De invoering van de avondklok en het beperken van het bezoek naar maximaal één persoon per dag hebben er samen voor gezorgd dat het virus zich minder snel verspreidt. Uit onderzoek blijkt dat het reproductiegetal (R-getal) met ongeveer 10% is afgenomen.

Proces
Op dinsdag 23 februari 2021 besluit het kabinet of de maatregelen van de huidige lockdown en de avondklok worden aangepast. De avondklok wordt eerder dan 3 maart beëindigd als de ontwikkelingen rondom het virus daar reden toe geven.

Steunpakket sociaal en mentaal welbevinden en leefstijl
Het is duidelijk dat het coronavirus en de maatregelen die we daartegen nemen grote impact hebben op het sociaal en mentaal welbevinden van mensen, en op hun leefstijl. Het kabinet werkt momenteel een breed pakket aan maatregelen uit om schade bij risicogroepen te beperken. Daarbij wordt in grote lijnen gedacht aan:
  • Lokale en landelijke activiteiten om het welzijn van jongeren te verbeteren.
  • Initiatieven om volwassenen in een kwetsbare positie te ondersteunen.
  • Een extra impuls om Nederlanders te helpen een gezonde leefstijl te ontwikkelen.
    Met dit steunpakket wil het kabinet zo veel mogelijk aansluiten bij bestaande initiatieven van gemeenten, landelijke en lokale organisaties, vrijwilligers en cultureel ondernemers. Het kabinet komt op korte termijn met een verdere uitwerking van het pakket. 
  • Klik hier voor andere foto's in de categorie Geschiedenis