Bijgewerkt: 22 december 2024

Stand van zaken coronavaccinatie
in Amstelland - 2021

Foto's -> Geschiedenis -> Corona in Amstelveen

Stand van zaken coronavaccinatiein Amstelland
(Amstelveenweb.com)
Bron: Gemeente Amstelveen/GGD-Amsterdam - 11-02-2021

De coronavaccinatiecampagne is inmiddels in volle gang. Inwoners van de regio Amsterdam-Amstelland kunnen hiervoor terecht bij de GGD Amsterdam. De eerste weken van de vaccinatiecampagne zijn met name gericht op het beschermen van de meest kwetsbare groepen. Daarom worden ouderen als eerste gevaccineerd.

Ouderen vanaf 80 jaar zijn al uitgenodigd voor de coronavaccinatie. De vaccinatie in de RAI is bedoeld voor ouderen die mobiel genoeg zijn om zelf naar de vaccinatielocatie te komen. Ouderen die niet zelf kunnen reizen, ook niet met hulp van anderen, krijgen de vaccinatie van de huisarts. Mensen van 90 jaar en ouder krijgen de uitnodiging deze via de huisarts. De rest ontvangt de brief van het RIVM per post. Ouderen die naar de vaccinatielocatie in de RAI kunnen komen, worden door de GGD gevaccineerd. Niet-mobiele ouderen ontvangen de vaccinatie van de huisarts. Na de 80-plussers zijn ook andere leeftijdsgroepen boven de 60 jaar aan de beurt. Mensen ontvangen hierover bericht zodra het zover is. Wilt u op de hoogte blijven van het vaccineren in onze regio? Op de website van de GGD vindt u de meest recente informatie.


Vaccineren in de RAI, hoe gaat dat precies?
Ouderen vanaf 80 jaar ontvangen een uitnodiging voor de gratis coronavaccinatie. Het vaccin is veilig en uitgebreid getest. U mag zelf kiezen of u het vaccin neemt. We leggen u graag uit hoe het vaccineren werkt bij GGD Amsterdam.

Afspraak maken
U ontvangt een brief van het RIVM. Hierbij zit ook een lijst met vragen over uw gezondheid. Heeft u hulp nodig bij het invullen van deze lijst? Vraag iemand die u goed kent om u te helpen. Bijvoorbeeld uw familie of vrienden. Of uw huisarts. In de brief staat een telefoonnummer. Via dit nummer kunt u een afspraak maken voor uw vaccinatie bij de GGD. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. De telefonist stelt u een aantal vragen en plant twee afspraken voor u in. Het vaccineren bestaat namelijk uit twee prikken.

Vaccineren in de RAI
De vaccinatielocatie van GGD Amsterdam zit in de RAI, Entree G. Dit is het adres: RAI Entree G. Europaplein 24 1078 GZ Amsterdam-Zuid

Naar de vaccinatielocatie
De vaccinatielocatie is goed bereikbaar met de fiets en de auto. U kunt gratis voor de deur parkeren. Van de parkeerplaats is het 10-50 meter lopen. U kunt ook met het openbaar vervoer komen. Houd er rekening mee dat het van de halte zo'n 500 meter lopen is naar de ingang van hal G.
Als u geen vervoer heeft naar de vaccinatielocatie kunt u hulp vragen aan iemand die u kent. U mag een begeleider meenemen. Maakt u gebruik van het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) of Valys? Dan kunt u dat ook gebruiken om naar de RAI te komen. Heeft u geen AOV-pas, neem dan contact op met 0800-0643 om er een aan te vragen. Vrijwilligers van Voor Elkaar in Amsterdam helpen ouderen graag met het maken van een afspraak en/of het vervoer naar de vaccinatielocatie. Bel hiervoor naar Voor Elkaar in Amsterdam: 020-7670031.

In de vaccinatielocatie
De vaccinatielocatie is goed toegankelijk, ook met een rolstoel of rollator. Er is voldoende ruimte om binnen te wachten. U meldt u aan de registratiebalie, en gaat vandaar naar de prikkamer. Na de prik moet u nog 15 minuten plaatsnemen in een wachtkamer om er zeker van te zijn dat u geen bijwerkingen krijgt. Goed om te weten: er is altijd een arts aanwezig in de RAI. Van de prikkamer naar de wachtruimte is ongeveer 250 meter lopen. Er staan voldoende stoelen waar u af en toe kunt uitrusten. En als het nodig is, zijn er ter plekke rolstoelen aanwezig.

Ondanks het winterse weer gaat het testen en vaccineren in Amsterdam gewoon door. Hieronder leest u wat het weer voor gevolgen heeft voor de vaccinatie- en testlocaties van GGD Amsterdam. Al onze vaccinatie- en testlocaties zijn open op de normale openingstijden. We zetten extra personeel in om de sneeuw weg te halen, te strooien tegen gladheid en het verkeer in goede banen te leiden.

De drie testbussen rijden niet tot 14 februari 2021. Eind deze week bekijken we of ze daarna weer de straat op kunnen. Heeft u een afspraak staan, maar gaat u vanwege het winterse weer liever niet de straat op? Neem contact op om uw afspraak te verzetten. Vaccineren: voor het verzetten van uw prikafspraak belt u het nummer dat in de uitnodiging van het RIVM staat. Testen: voor het verzetten van uw testafspraak belt u met: 0800 - 1202.

Dit neemt u mee naar de afspraak:
  • De brief van het RIVM
  • De ingevulde lijst met vragen over uw gezondheid
  • Gebruikt u medicijnen? Neem dan uw medicatieoverzicht mee. Dit kunt u opvragen bij de apotheek
  • Uw ID-kaart of paspoort
  • Een mondkapje
  • Trek kleding aan, waarbij u makkelijk uw bovenarm kunt ontbloten

    U mag iemand meenemen naar de afspraak om u te helpen. Na de prik kunt u een paar dagen last hebben van spierpijn of koorts. Dit is normaal. Maakt u zich zorgen? Neem dan contact op met uw huisarts. Bent u gevaccineerd? Dan is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt na een besmetting met corona. Het is nog niet bekend of iemand die gevaccineerd is het virus kan verspreiden. Daarom moet u na de prik nog wel de algemeen geldende coronaregels volgen.

    Situatie in de komende dagen
    Ondanks het winterse weer willen we als GGD bereikbaar zijn voor alle inwoners van onze regio en zoveel mogelijk blijven testen en vaccineren. Uiteraard staat daarbij de veiligheid van onze bezoekers en medewerkers voorop. We houden de weersomstandigheden en de situatie op de wegen dan ook nauwlettend in de gaten. Lees meer over: Betrouwbare informatie over coronavaccins 
    Read more:
    Getting vaccinated against COVID-19 in the Netherlands (pdf English, Arabic, Bulgarian, German, French, Polish, Romanian, Surinamese, Turkish, Somali)

  • Klik hier voor andere foto's in de categorie Geschiedenis