Bijgewerkt: 2 januari 2025

Gevelstenen
Nillmij - 2021

Foto's -> Kunstwerken -> Gevelstenen

GevelstenenNillmij
(Amstelveenweb.com - 2021)

Gevelsteen aan de zijkant van het hoekhuis Rembrandtweg 313 op de zijgevel van Oud Mijl
Bouwdatum 1956

Bron: Website van der Krogt - Gevelstenen en Website Tegels op locatie

Op verschillende huizen in Amstelveen zijn gevelornamenten te vinden met een reliëf van figuren uit het logo van de Nillmij: een jongetje met balk, een huis en een olifant. Het logo van de Nillmij was vanaf begin jaren 1950 een afbeelding van een jongetje met een lat of stok onder zijn arm en een speelgoedolifant aan een touwtje en een groot vraagteken (in latere versies is het touwtje verdwenen, en verdwijnt ook het vraagteken). Het jongetje staat voor vertrouwen in de toekomst en de olifant voor de kracht van de verzekeringen. De betekenis van de lat is niet duidelijk. Het huisje is kennelijk op de gevelstenen toegevoegd omdat het om woningbouwprojecten gaat.

Het jongetje - de kleine Nillmijer - is ook de hoofdpersoon in het reclame-kinderboekje De kleine Nillmijer nu, ... maar later?, geschreven door J. Lantermans en geïllustreerd door Henk Meijer (1884-1970), docent tekenen aan de Academie van beeldende kunsten in Den Haag en de vader van Mans Meijer die de gevelstenen maakte. Dat boekje dateert vermoedelijk van ca. 1950.

Kunstenaar
De maker van deze gevelstenen is Herman Carel Meijer (* 15-09-1916 in Sloten N.H. - † 1-12-2011 te Tremelo, Belgi?). Hij werd Mans genoemd en was een zoon van de kunstschilder Hendrik (Henk) Meijer en Anna Frederika Geertruida Zwets. Het gezin verhuisde in 1921 naar Den Haag waar Meijer aan de Academie van Beeldende Kunsten studeerde als leerling van zijn vader. Hij schilderde, tekende en beeldhouwde in figuratieve stijl. In de Tweede Wereldoorlog werkte Meijer, die inmiddels in Amsterdam woonde, aan de reclameafdeling van de door zijn leermeester Citroen opgerichte Nieuwe Kunstschool. Hij nam in 1948 met één van zijn affiches deel aan de kunstwedstrijden in het Victoria and Albert Museum tijdens de Olympische Zomerspelen. Meijer ontving verschillende prijzen voor zijn affiches. In de jaren rond 1950 maakte Meijer een serie keramische gevelstenen (reliëftegels) voor de levensverzekeringsmaatschappij Nillmij, zoals hier te zien zijn. Mans Meijer gaf naast zijn werk als kunstenaar les aan de Haagse academie en aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij trouwde in 1947 met Martje Smit en verhuisde regelmatig van woonplaats: in 1967 Breukelen, in 1974 Epe, in 1976 Brasschaat, in 1981 weer in Amsterdam en later dat jaar in Bonheiden in Belgi?, in 1986 verhuisde hij naar Keerbergen in Belgi? waar hij tot zijn overlijden op 95 jarige leeftijd was ingeschreven.
Bron:Wikipedia

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2021)

Gevelsteen aan de zijkant van het hoekhuis an de Rembrandtweg nr 300 op de zijgevel van Runmolen tegenover Oude Mijl


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2021)

Gevelsteen op zijgevel van hoekhuis Ferdinand Bolweg nr 2 - Pieter Lastmanweg


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2021)

Gevelsteen op zijgevel van hoekhuis Ferdinand Bolweg 1 - hoek Pieter Lastmanweg

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2021)

2-Gevelsteen aan de gevel van Wilgenlaan 12 / Hoek Lijsterbeslaan


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2021)

4-Gevelsteen aan de gevel van Meelbeslaan 30


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

5-Gevelsteen op zijgevel van Meidoornlaan 2 / hoek Lijsterbeslaan


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

6-Gevelsteen op zijgevel van hoekhuis Kastanjelaan nr 34 en hoek Lijsterbeslaan


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

7-Gevelsteen op zijgevel van hoekhuis Kastanjelaan nr 2 en hoek Wilgenlaan


Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken