Bijgewerkt: 22 februari 2024

Ecologisch begraven
extra veld - 2021

Foto's -> Gebeurtenissen -> Zorgvlied

Ecologisch begravenextra veld
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Wethouder Van Ballegooijen (l) plant een vlinderstruik in de nieuwe grafwijk de Rode Vlindertuyn op begraafplaats Zorgvlied

Bron: Gemeente Amstelveen - 25-06-2021

Vanaf deze week (25-2021) kent begraafplaats Zorgvlied een nieuwe grafwijk die alleen bedoeld is als ecologische bestemming voor begraven of voor het bijzetten van as: 'De Rode Vlindertuyn'. In korte tijd is een nieuwe grafwijk op Zorgvlied gerealiseerd, uitsluitend bedoeld als ecologische bestemming voor begraven of asbijzettingen: De Rode Vlindertuyn. Voor de aanleg van de Rode Vlindertuyn zijn alleen duurzame materialen gebruikt. De te gebruiken omhulsels en urnen zijn biologisch afbreekbaar. Een boom of boomschijf markeert de begraafplek.

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder met de portefeuille Zorgvlied van de gemeente Amstelveen: 'Het huidige gedeelte voor ecologisch begraven ’t Varenveld loopt tegen haar grenzen aan. Uitbreiding voor deze vorm van begraven en bijzetten was dus zeer gewenst. Met de Rode Vlindertuyn spelen we in op de huidige behoefte van onze klanten: een natuurlijk ontwerp, oog voor duurzaamheid en geen stenen graftekens.' Inmiddels vond in de Rode Vlindertuyn de eerste (officieuze) bijzetting van twee asurnen plaats: vader en dochter. Op nadrukkelijk verzoek van hun naasten gebeurde dat op deze datum. Zij hebben gekozen voor een urngraf rechts en links van het pad, gemarkeerd met een boom. De naam 'De Rode Vlindertuyn' verwijst naar de oorspronkelijke benaming van dit deel van Zorgvlied. Bij de beplanting is gekozen voor groen dat vlinders aantrekt.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen