Bijgewerkt: 23 december 2024

Jazz in Oude Dorp
stopt definitief - 2024

Foto's -> Oude Dorp -> Jazz optredens en Dorpsplein festivals

Jazz in Oude Dorpstopt definitief
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Sander Mager de initiatiefnemer tijdens het 3de Jazz in het Dorp Festival op 4 september 2016

Bron: Jazz in het Dorp - 29-06-2021

Hoewel na de coronaperiode de horeca is geopend, festivals worden gepland en er weer zicht komt op ‘terug naar normaal’, maakte de organisatie van Jazz in het Dorp dit weekend bekend dat zij, na 7 jaar, stoppen met de organisatie van het festival.

Gebouwd op vrijwilligers
Jazz in het Dorp ontstond 8 jaar geleden als een wild plan van een klein groepje vrienden op een terrasje. 'Zou het niet eens leuk zijn als we proberen het Oude Dorp te laten swingen en te laten zien dat Amstelveen geen slaapstad is?' Twee maanden later stond, tegen alle verwachtingen in, het dorp vol met 10.000 bezoekers. In de jaren die volgden, passeerden vele artiesten de revue. Van Mathilde Santing tot de veelgeprezen Lorrèn en van Wouter Hamel tot Shirma Rouse. Het weer was, wonder boven wonder, iedere editie goed. En wat vooral opviel: de Amstelveense gezelligheid. De ingehuurde beveiliging had nooit iets te doen, want alles verliep altijd gemoedelijk. En toch stopt de organisatie met deze succesformule.

Sander Mager, festivaldirecteur:
'Jazz in het Dorp begon als vrijwilligersorganisatie van een klein groepje vrienden en is dat eigenlijk altijd gebleven. Mensen kwamen, mensen gingen, maar met een harde kern hebben we ieder jaar weer de schouders eronder gezet. Na 8 jaar merken we dat we op een punt zijn gekomen, waarop het festival te groot is om door een klein clubje vrijwilligers georganiseerd te worden. We hebben bijna allemaal (fulltime) banen en zijn een groot gedeelte van het jaar bezig met de organisatie. En hoewel we de afgelopen jaren heel hard hebben gezocht naar versterking van ons organisatieteam, merken we toch dat veel mensen zich daarop verkijken. Het is niet iets dat je er ‘even’ bij doet, het is – helemaal in de zomermaanden – echt een baan naast een baan. De afgelopen 4 jaar spraken we na iedere editie weer met elkaar af dat we het écht alleen nog een keer zouden doen als er serieuze versterking zou komen. En ieder jaar besloten we tegen maart om het dan toch maar weer zelf te doen. Met heel veel plezier, maar met ook veel onzekerheden – er hoeft maar één iemand uit ons team weg te vallen en we hebben een serieus probleem. En dus hebben we, met pijn in het hart, besloten om te stoppen als vrijwillige organisatie.'


Doorstart
Is het dan nu helemaal afgelopen voor het succesvolle jazzfestival? Dat is nog niet helemaal zeker. Mager: 'Wij kunnen en willen het als vrijwilligers niet meer dragen. Maar wanneer een partij zich meldt die het – al dan niet professioneel – wil organiseren, dan staan we daar zeker voor open. En anders gaan we zelf deze zomer gewoon weer eens op een terrasje zitten in het Oude Dorp…bedenken wat voor nieuwe dingen we allemaal nog kunnen verzinnen om Amstelveen te laten bruisen. We’ll be back!'
Was getekend, het Organisatieteam van Jazz in het Dorp, Sander, Tom, Patricia, Wil, Geertje, Kees, Jeroen, Gert Jan en Jaap.
DEFINITIEF EINDE VAN JAZZ IN HET DORP


Bron: Gemeente Amstelveen - 13-01-2024

Het bestuur van Stichting Jazz in het Dorp heeft het College van B en W van Amstelveen laten weten dat het tot hun spijt definitief niet gelukt is om een doorstart van Jazz in het Dorp te organiseren. Naast de sterk gestegen kosten en de blijvende onzekerheid over de inkomsten, is de belangrijkste reden dat het niet gelukt is om genoeg versterking te vinden voor het organisatieteam.

Een onverwacht succes
De eerste editie van Jazz in het Dorp vond plaats in 2013. Wat begon als een wild plan van een paar vrienden op een zonovergoten terrasje, eindigde twee maanden later in een jazzfestival waar onverwacht vele duizenden Amstelveners op afkwamen. In de jaren die volgden, namen de bezoekersaantallen én de professionaliteit van het festival toe. Van Mathilde Santing tot lokale artiesten, van Shirma Rouse en kinderheld Dirk Scheele tot jong, aanstormend talent. Het evenement was gratis toegankelijk en werd georganiseerd door een geheel vrijwillige organisatie.

Te weinig vrijwilligers
Festivaldirecteur Sander Mager van Stichting Jazz in het Dorp: “Jazz in het Dorp was echt een evenement van Amstelveners, voor Amstelveners. Dat bleek ook ieder jaar weer uit de steun die we kregen van de Gemeente, van Amstelveense ondernemers en het enthousiasme van de duizenden bezoekers. Maar een evenement als dit organiseren kost heel veel tijd, geld en menskracht. Denk aan sponsoring, programmering, logistiek, veiligheid, techniek, horeca. De afgelopen jaren deden we veel pogingen om versterking te vinden, zowel voor de organisatie als het bestuur van de stichting, maar dat is niet gelukt. Daarom hebben we besloten er definitief een streep onder te zetten.”

Dank aan het bestuur
Wethouder Adam Elzakalai: “Het is heel erg jammer dat Jazz in het Dorp, zoals iedereen dat kent, niet gelukt is om een doorstart te organiseren. Jazz in het Dorp was een heel gezellig en beeldbepalend evenement door en voor Amstelveners met duizenden bezoekers. Ik wil het bestuur van Stichting Jazz in het Dorp en iedereen die bijgedragen heeft aan de verschillende edities bedanken. Evenementen als dit zijn belangrijk voor de stad, daarom zal de 60.000 euro subsidie die voor drie jaar was toegezegd aan de stichting behouden blijven voor andere evenementen in Amstelveen.”

Klik hier voor andere foto's in de categorie Oude Dorp