Bijgewerkt: 29 mei 2023

Over de 30ste Atelierroute - 2021

Foto's -> Gebeurtenissen -> Atelierroutes

Over de 30ste Atelierroute
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Hetty Tjalkens directeur van Kunstuitleen Amstelveen en Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen in de 'Arttent' op het Stadsplein van Amstelveen op 3 oktober 2009

Bron: Vereniging Amstelland Kunst/Amstelveenweb.com - 05-09-2021

De Vereniging Amstelland Kunst schreef voorafgaande aan de 30ste atelierroute de ontstaansgeschiedenis in het kort:
De atelierroute is inmiddels een begrip in Amstelveen. Jaarlijks bezoeken vele mensen het atelier van een kunstenaar of een locatie (gezamenlijke expo ruimte). Dit jaar is het de 30ste keer dat kunstenaars hun deuren openen voor publiek. We gaan terug naar hoe het allemaal begon.

Van idee naar initiatief
Over de exacte oorsprong van de atelierroute gaan verschillende verhalen de ronde. Zo is er door de Landelijke Fietsdag van de VVV en ANWB ooit het idee geboren om zo'n zelfde route voor kunstliefhebbers te initiëren. Anderen menen dat het idee voor de route is ontstaan in een atelier aan de Amstel. Maar het was Yvonne Maya Bakker die samen met Lidy Leegstra in 1987 het initiatief nam om de atelierroute daadwerkelijk te organiseren. Het begon als een kleinschalig opgezette route met ongeveer 30 kunstenaars die voornamelijk waren gevestigd in het Oude Dorp. Bezoekers vonden het spannend om een atelier te bezoeken en kwamen naar de kunstenaars om hun pronkstukken te komen bewonderen en uiteraard te kopen. De geïmproviseerde routekaartjes werden getekend op stukjes karton of papier. De route werd afgesloten middels een gezamenlijk diner bij een Chinees restaurant.

De atelierroute was geboren!
De gemeente Amstelveen nam het initiatief in 1992 vervolgens over en alle kunstenaars uit Amstelveen kregen toen de mogelijkheid om zich in te schrijven voor dit culturele evenement. Piet van den Heuvel (VVD) wethouder Kunst en Cultuur gaf hiervoor het startschot met behulp van een kanon. Daarna ging hij fietsend met vele anderen op bezoek bij 52 beeldende kunstenaars. Iedereen was zeer te spreken over het succesvolle en gezellige verloop. De startplaats was expositieruimte 'Aemstelle' met een overzichtstentoonstelling van alle deelnemende kunstenaars. Hans Korte werkte daar als beheerder waar hij, met zijn organisatietalent en kwaliteiten om een tentoonstelling in te richten, onmisbaar was. Het was tevens een plek voor kunstenaars zonder eigen atelier en iedereen voelde zich daar thuis. Na afloop werd er altijd gezellig nagepraat onder het genot van een drankje.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2005)

Voormalige gebouw 'Aemstelle'

Toen 'Aemstelle' in 2005 werd afgebroken was het 'huis' van de kunst ook verdwenen alsmede het warme saamhorigheidsgevoel dat de kunstenaars daar vonden. In 2006 werd de route overgenomen door de Kunstuitleen. En in 2009 introduceerden zij 'Arttent' in het Stadshart, 2 dagen kunst op 1000 m². Een unieke manifestatie om publiek in contact te brengen met cultuur. Elke kunstenaar had een eigen stand waar hij zijn eigen werk kon promoten. Deze manier van exposeren gaf de kunstenaars de kans om zich goed te profileren maar ook onderling contact te leggen en tevens elkaars werk te zien.

Amstellandkunst
Toen in 2020 de Open Atelierroute dreigde te verdwijnen, heeft Amstellandkunst, een collectief van oorspronkelijk Amstelveense kunstenaars, de organisatie overgenomen. Het is dé manier om kunstenaars en publiek bij elkaar te brengen en het kopen van kunst te stimuleren. Het kunstenaars collectief nodigt u van harte uit om deze 30ste Open Atelierroute op de fiets te komen ervaren. Laat u verrassen en kom op zaterdag 2 en zondag 3 oktober 2021 kunst ontdekken.

Zaterdag 2 en zondag 3 oktober 2021 tussen 11.00 – 17.00 uur openen 65 kunstenaars hun deuren voor het publiek in Amstelland. U kunt zowel in de individuele ateliers als op gezamenlijke locaties een kijkje achter de schermen nemen.

(Diashow: Amstelveenweb.com - 2021)

Bekijk hier een diashow van de deelnemende kunstenaars


Deze website
Op de website Open Ateliers vindt u een overzicht van alle 65 deelnemende kunstenaars en hun locatie. Ook leest u hier in een kort tekstje iets meer over de  kunstenaar  en zijn of haar werk. Daarnaast vindt u er alle meest actuele informatie die op de route van toepassing is.

30 jaar
Dit jaar bestaat de route officieel 30 jaar. Bij een zoektocht naar de geschiedenis van de Atelierroute vonden wij meerdere verhalen dus met zekerheid valt dit niet zeggen. Ook is de naam niet altijd dezelfde, soms wordt er gesproken over open ateliers en soms over atelierroute. Maar een jaartje meer of minder, open ateliers of route, het is zeer zeker meer dan de moeite waard om dit weekend te komen genieten van alle prachtige en vooral diverse kunst die de kunstenaars u dit jaar willen tonen!

Dank
Speciale dank zijn wij verschuldigd aan de gemeente Amstelveen voor het mogelijk maken van deze route. Daarnaast ook onze dank aan het Raadhuis, Platform C en SAKB voor het beschikbaar stellen van een deel van hun locatie. Wij wensen u veel plezier bij de Open Ateliers Amstelveen 2021!
Namens de Vereniging Amstellandkunst, Corry Zwart en Sunny Neeter.

Deelnemers:
Amke Homan, Anne Leegstra, Annette van Waaijen, Ans Bakker van der Pluijm, Astrid Stoffels, Bouchaib Dihaj, Brigitte Hertz, Brigitte Paalvast, Carla van der Kooi, Desirée Wijgman, Dirk Annokkeé, Elly de Jong, Fred Cohen, Gaby Oltean-Lungu, Goro Shimano, Han Sinke, Hanneke Rijks, Hanneke ter Horst, Hans Fransen, Helena van Essen, Hélène Koopmans, Henka Bohlander-van Roo, Herman Pijnaker, Inbar Hasson, Ingeborg Oderwald, Jack Allick, Jan Verschoor, Jan Willem Wouters, Janneke Stilma, Jeltje van Houten, Jet Naftaniel-Joëls, Joep Backhuijs, John Frank Hoekzema, Jørgen Koopmanschap, Ju Pereira, Júlia dos Santos Baptista, Kees Streefkerk, Liesbeth Schouten, Linda van den Bergh, Mali Klein, Maria Vlaar, Marianne van der Meer (Marfel), Monique Kater, Neely Schaap, Nicole van Buuren, Pascale Lefebvre, Paul Klimecki, Peter Mazereeuw, Peter Oosterhout, Ramaz Goiati, Refkele Steemers, René Bruinsma, René Bruinsma, Rob Brünnmayer, Sander de Haan, Sophia Heeres, Sunny Neeter, Sylvia Leeflang, Tamar Rozenblat-Goiati, Tamar Shilo, Tomas Hillebrand, Tries Smilde, Vanessa Rademaker, Wies Israëls, Wijnand Slokker.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen